Κοινωνική δομή για ΑμεΑ σχεδιάζει ο Δήμος Ηρακλείου

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

ΕΝΑ CAMP-ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μια συγκροτημένη κοινωνική δομή, που έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό που υπάρχει σε σχέση με την οργάνωση της ζωής των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, με τρόπο ώστε να εντάσσονται λειτουργικά στην κοινωνία, βάζει μπροστά η Λότζια, που σχεδιάζει τη δημιουργία Camp ΑμεΑ στο Δήμο Ηρακλείου.

Πρόκειται για ένα έργο οραματικό που φέρει τη σφραγίδα της αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής Ρένας Παπαδάκη, η οποία μετά από μεθοδική εργασία και μελέτη σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου, διαμόρφωσαν ένα συγκροτημένο σχέδιο για τη δημιουργία ενός πολυχώρου που θα απευθύνεται σε ενήλικους και ανήλικους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες, για να αναπτύξουν δραστηριότητες μέσα σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν.

Η αντιδήμαρχος με σχετικό αίτημα της απευθύνθηκε στη ΔΕΠΑΝΑΛ προκειμένου να αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία της σημαντικής αυτής δομής που «θα είναι ένας χώρος πολιτισμού και δημιουργικότητας» όπως χαρακτηριστικά τονίζει. Από την πλευρά του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑΝΑΛ με ομόφωνη απόφασή του υιοθέτησε το αίτημα της αντιδημάρχου, αποδεχόμενο να προχωρήσει την εκπόνηση της μελέτης για τη ανέγερση  Camp ΑμεΑ που θα στοχεύει στη φροντίδα, την εκπαίδευση και την αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Πρόκειται για ένα έργο εμβληματικό που σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε με την πολύτιμη συνδρομή του τμήματος δημοτικής περιουσίας και του Πολιτικού Προϊσταμένου του κ. Μανόλη Βασιλάκη με την πολύτιμη βοήθεια των οποίων εντοπίστηκαν δύο ακίνητα ικανά για να φιλοξενήσουν  τη σημαντική αυτή δομή.

Τα ακίνητα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Βασιλειών, και το κέντρο που πρόκειται να κατασκευαστεί θα είναι το δεύτερο σε ολόκληρη τη χώρα, αφού μέχρι σήμερα αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει πάρει ο Δήμος Πάτρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δομή αυτή αποτελεί βασική προεκλογική εξαγγελία του Δημάρχου κ. Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος έχει δώσει την πολιτική κατεύθυνση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου που θα καλύψει τις ανάγκες συνανθρώπων μας δίδοντας τους δημιουργική διέξοδο, και ανοίγοντας το δρόμο για την κοινωνική τους ένταξη.

Τι θα περιλαμβάνει το Camp ΑμεΑ

Σύμφωνα με την πρόταση της αντιδημάρχου η συγκεκριμένη δομή κρίνεται απολύτως αναγκαία, καθώς θα δώσει διέξοδο σε σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σημαντικός αριθμός συνανθρώπων μας ΑμεΑ και οι οικογένειές τους, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλες αντίστοιχες δομές στον Δήμο Ηρακλείου.

Το συγκεκριμένο πολυδύναμο Κέντρο θα κατασκευαστεί σε αγροτεμάχιο που θα επιλεγεί  μεταξύ δύο, ιδιοκτησίας αμφότερων του Δήμου Ηρακλείου, στην περιοχή των Βασιλειών. Η δομή θα αποτελείται: από ένα  Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ και από δέκα Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, από ένα Προστατευμένο Παραγωγικό Εργαστήριο ΑμεΑ, από ένα ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί,  μέσα από τη δομή αυτή δημιουργούνται χώροι που περιλαμβάνουν ξενώνα και χώρους υποστηριζόμενης διαβίωσης, όπου θα εκπαιδεύονται παιδιά να ζήσουν μόνα τους. Επίσης προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα παραγωγικό εργαστήριο, στο οποίο θα μπορούν να αναπτύσσουν δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο οι δομές αυτές έρχονται να καλύψουν ένα τεράστιο κενό που υπάρχει σε σχέση με τα ΑμεΑ και τις οικογένειες τους, που χρειάζονται μια υποστήριξη για να μπορούν να διαχειριστούν την πολυπλοκότητα των θεμάτων και τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπες. Η πόλη μας οφείλει να στηρίξει  τα ΑμεΑ, να προστατεύει και να αξιοποιεί τις δυνατότητες τους ώστε να είναι λειτουργικά για να ενσωματώνονται και να προσφέρουν στην κοινωνία.

Πηγή: patris.gr

Προηγούμενο άρθρο

Νέοι Αισθητήρες Εντοπισμού Παράνομης Στάθμευσης Σε Ράμπες ΑμεΑ Στην Ηλιούπολη

Επόμενο άρθρο

ΑμεΑ για το «τσιμέντο» στην Ακρόπολη: Η Πολιτεία έλυσε τον γόρδιο δεσμό του αποκλεισμού μας από τον Ιερό Βράχο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar