Κορωνοϊός: Έρχονται τα τεστ COVID-19 αντιγόνων, που θα κάνουμε στο σπίτι

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Τα ατομικά τεστ COVID-19, που θα μπορεί ο καθένας να κάνει στην άνεση του σπιτιού του, είναι το επόμενο μεγάλο βήμα που κάνει η επιστήμη για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Μέχρι τώρα, για να διαγνωστεί ο κορωνοϊός, το σχετικό τεστ COVID-19 εκτελείται από εκπαιδευμένο γιατρό. Όμως, οι ημέρες της αναμονής σε ουρές μέσα στο αυτοκίνητο ή στα κατά τόπους ειδικά κέντρα COVID-19 μπορεί να τελειώνουν.

Και αυτό, διότι ο αμερικανικός Οργανισμός τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη χορηγήσει άδεια  έκτακτης ανάγκης για το πρώτο τεστ COVID-19 για το σπίτι.

Το σπιτικό τεστ COVID-19 έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία Ellume, με έδρα την Αυστραλία.

Κορωνοϊός: Σπιτικό τεστ COVID-19 στο φαρμακείο, χωρίς συνταγή γιατρού και με αποτελέσματα σε 20 λεπτά

Σε σχετική ανακοίνωση από τον FDA, ο Επίτροπος δρ. Stephen Hahn, εξήγησε τη σημασία της άδειας για το εν λόγω τεστ:

“Με την έγκριση ενός τεστ για χρήση χωρίς συνταγή γιατρού, ο FDA του επιτρέπει να πωλείται σε μέρη όπως τα φαρμακεία, όπου ένας ασθενής μπορεί να το αγοράσει, να το κάνει στο σπίτι του και να μάθει μέσα σε μόλις 20 λεπτά αν τον έχει προσβάλλει ο κορωνοϊός ή όχι”.

Ο δρ. Hahn εξήγησε ότι αυτό το τεστ θα αποσυμπιέσει τα συστήματα υγείας και τα εργαστήρια. Το τεστ θα γίνεται στο σπίτι, δεν χρειάζεται να αποσταλεί τίποτα σε εργαστήριο και στο πακέτο θα περιλαμβάνονται όλα τα αναλώσιμα.

Κορωνοϊός: Πώς θα λειτουργεί το τεστ COVID-19 αντιγόνων για το σπίτι

Ο FDA εξήγησε ότι είναι “… ένας τύπος τεστ όπου ένα υγρό δείγμα από τον χρήστη έρχεται σε επαφή με μια επιφάνεια (σ.σ. ταινία μέτρησης) στην οποία υπάρχουν αντιδραστικά μόρια.

Ο χρήστης πρέπει να πάρει ρινικό επίχρισμα, αλλά για να το κάνει δεν θα χρησιμοποιεί μακριά επιχρίσματα που χρησιμοποιούν οι γιατροί τώρα. Θα συλλέγει το δικό του δείγμα με ένα πιο κοντό εργαλείο και στη συνέχεια θα το ακουμπάει στο τεστ. Εάν υπάρχουν σημάδια του κορωνοϊού, αυτά θα καταγραφούν ως θετικά όταν το δείγμα περάσει πάνω από την ταινία μέτρησηςΤο τεστ αναζητά αντιγόνα, δηλαδή εκείνα τα μόρια που δημιουργούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης.

Πόσο αποτελεσματικό είναι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FDA, αλλά και τον ιστότοπο της εταιρείας Ellume, το τεστ δόθηκε σε 198 άτομα ηλικίας μεταξύ 2 και 82 ετών. Σε όσους είχαν συμπτώματα COVID-19 το τεστ τα εντόπισε στο 96% των περιπτώσεων.

Όσον αφορά τις ασυμπτωματικές περιπτώσεις, το τεστ αποδείχτηκε λιγότερο ακριβές, αλλά τα αποτελέσματα που έδωσε ξεπέρασαν το 90%.

Οι χρήστες θα κατεβάζουν μια εφαρμογή για οδηγίες και για να λάβουν αποτελέσματα στο κινητό τους τηλέφωνο. Το όλο πακέτο διαθέτει αναλυτή με δυνατότητα Bluetooth.

Αυτό δεν είναι το πρώτο τεστ του είδους του που κυκλοφόρησε φέτος, αλλά είναι το πρώτο που δεν θα χρειάζεται συνταγή γιατρού. Το τεστ της Ellume θα μπορεί να το προμηθευτεί κανείς απευθείας από το φαρμακείο (αν εγκριθεί φυσικά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα).

Πηγές: medicaldaily.comellumehealth.comfda.gov

Προηγούμενο άρθρο

ΕΟΔΥ: 26 ερωταπαντήσεις για τον εμβολιασμό

Επόμενο άρθρο

Χριστούγεννα: Παραμονή χωρίς κάλαντα και ρεβεγιόν με… περιορισμούς – Έτσι γιορτάζουμε φέτος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar