Κορωνοϊός – Γρίπη : Οι ομοιότητες και οι διαφορές τους

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Πώς όμως μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει αν έχει μια απλή γρίπη ή τον φονικό ιό;

Στους 20 έχουν φτάσει στη χώρα μας οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό και γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν καθημερινά τεράστια μάχη για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά περιστατικά.

Την ίδια ώρα ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι οι πολίτες με χαμηλή συμπτωματολογία πρέπει να μένουν σπίτι και σε καραντίνα πάντα μιλώντας με τον γιατρό τους ή τον ΕΟΔΥ. Πως όμως μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει αν έχει μια απλή γρίπη ή τον φονικό ιό;

Συμπτώματα: Ομοιότητες και διαφορές

Τα συμπτώματα της γρίπης και του κορωνοϊού παρουσιάζεουν κάποιες διαφορές. Όσοι πολίτες έχουν γρίπη παρουσιάζουν συμπτώματα ενός 1-4 ημερών.

Το ίδιο χρονικό περιθώριο έχουν και τα συμπτώματα του κορωνοϊού, ωστόσο κρατάει περισσότερο η περίδοος επώασης, που μπορεί να ξεπεράσει και τις 5 μέρες.

Απαραίτητη η απόσταση των δύο μέτρων

Τόσο ο νέος κορωνοϊός όσο και ο ιός της εποχικής γρίπης μπορούν να εξαπλωθούν μέσω διαπροσωπικής επαφής. Μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν τους ιούς μπορούν να περάσουν από το ένα άτομο στο άλλο συνήθως μέσω της μύτης και του στόματος, όταν ο ασθενής βήχει και φτερνίζεται.

Σύμφωνα με το CDC, οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της γρίπης σε άτομα που βρίσκονται 2 μέτρα μακριά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από κάθε βήχα ή φτάρνισμα, για να αποτρέψουν τη, μετάδοση της μόλυνσης με τον ιό SARS-CoV-2.

Διαφορά στην ταχύτητα μετάδοσης

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ταχύτητα μετάδοσης διαφέρει μεταξύ των δύο ιών. Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται νωρίτερα και μπορούν να εξαπλωθούν γρηγορότερα από τον ιό SARS-CoV-2. Επίσης, τα άτομα με γρίπη μπορούν να περάσουν τον ιό πριν εκδηλώσουν συμπτώματα. Ένα άτομο μπορεί επίσης να μεταδώσει τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα.

Υπάρχουν επίσης διαφορές στην μετάδοση μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Η μετάδοση της εποχικής γρίπης από παιδιά σε ενήλικες είναι κοινή. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι είναι πιο κοινό για τους ενήλικες να περάσουν τον ικό SARS-CoV-2 στα παιδιά. Τα παιδιά, όμως, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Προηγούμενο άρθρο

Πως ξεχωρίζουμε τον κορωνοϊό από μια απλή αλλεργία;

Επόμενο άρθρο

Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ: Εορτάζει σήμερα 26 Μαρτίου-Ποιος ήταν-ΒΙΝΤΕΟ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar