Κορωνοϊός: Ηρθαν στην Ελλάδα τα αντιικά χάπια της Pfizer – «Πολύ θετικές» οι πρώτες αναλύσεις

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ξεκινά η χορήγηση των αντιικών χαπιών της Pfizer για ασθενείς που νοσούν με κορονοϊό και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Η θεραπεία δεν χορηγείται σε έγκυες ή θηλάζουσες.

Ξεκινά και στην Ελλάδα η χορήγηση των αντιικών χαπιών της Pfizer για ασθενείς που νοσούν με κορονοϊό και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Όπως σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά τη χθεσινή ενημέρωση στην Αριστοτέλους, τα χάπια ήρθαν χθες και ξεκινά η διαδικασία της τοποθέτησης της ταινίας για τη χορήγησή τους. «Θα τελειώσει όλη η διαδικασία μέσα στην εβδομάδα και θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και τη χορήγηση των χαπιών της Pfizer. Παράλληλα, συνεχίζεται η χορήγηση της μολονπιραβίρης της Merck με καλά αποτελέσματα. Τουλάχιστον οι πρώτες αναλύσεις είναι πάρα πολύ θετικές», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Πρόκειται για συνδυασμό νιρματρελβίρης και ριτοναβίρης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μια θεραπεία με υψηλή αποτελεσματικότητα, παρά το γεγονός πως δεν χορηγείται ενδοφλέβια. Στην ουσία το χάπι (Paxlovid ) μειώνει την ικανότητα του ιού SARS CoV 2 να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό. Η θεραπεία έδειξε ότι υπήρχε 89% μείωση της νόσου Covid -19 που συνδέεται με τις νοσηλείες, είτε θανάτους από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με τα άτομα που πήραν πλασέμπο, τα οποία η θεραπεία τους ξεκινά 3 μέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τα δεδομένα

Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων (CHMP) του EMA συνέστησε την έγκριση του Paxlovid για τη θεραπεία του κορωνοϊού σε ενήλικες που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνει σοβαρή η νόσος.

Δεδομένα από μια μελέτη έδειξε, ότι η θεραπεία με Paxlovid μείωσε σημαντικά τις εισαγωγές στο νοσοκομείο ή τους θανάτους, σε ασθενείς που έχουν τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση. Η ανάλυση έγινε σε ασθενείς που έλαβαν Paxlovid ή εικονικό φάρμακο εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και οι οποίοι δεν έλαβαν θεραπεία με αντισώματα.

Σημειώνεται πως το χάπι της Pfizer πήρε την τελική έγκριση από την Κομισιόν στα τέλη του Ιανουαρίου.

Εντούτοις, η θεραπεία με το αντιικό χάπι της Pfizer δεν χορηγείται σε έγκυες γυναίκες ή θηλάζουσες. Παράλληλα θα πρέπει να ελεγχθεί η αλληλεπίδρασή του με άλλα φάρμακα που λαμβάνονται. Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμη πως η θεραπεία δεν αντικαθιστά τον εμβολιασμό, ο οποίος παραμένει το κυριότερο μέσο για την προφύλαξη από τον Covid.

Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίζει μια σαφή αυξητική τάση τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων κρουσμάτων του 7ημερου να έχει και πάλι ξεπεράσει τις 20.000, ενώ ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αυξήθηκε στους 130.000 συνανθρώπους μας.

Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, την 10η εβδομάδα του έτους που έληξε την προηγούμενη Κυριακή, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 24% στα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 37 έτη, καθώς παρατηρείται μια μείωση στα παιδιά και στους εφήβους με αντίστοιχη αύξηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 50 ετών.

Το ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων επίσης έχει αυξηθεί με τον κυλιόμενο μέσο όρο του 7ημερου να είναι στο 7,6% παρά τον σταθερά υψηλό αριθμό εργαστηριακών ελέγχων που γίνονται καθημερινά, που παραμένει στις 275.000 ανά ημέρα.

Ωστόσο, η εικόνα το Εθνικού Συστήματος Υγείας παραμένει σταθερή, καθώς παρά την αύξηση στο μέσο κυλιόμενο όρο νέων εισαγωγών του τελευταίου 7ημερου, που έχει φτάσει τώρα τις 328 νέες εισαγωγές ανά ημέρα, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις κλίνες ΜΕΘ Covid κατά 7% έως 9%.

«Η Όμικρον μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο»

«Αν και η νόσος της «Όμικρον» είναι γενικά ήπια, ιδιαίτερα στους νέους και στους υγιείς, μπορεί να είναι πολύ σοβαρή ή να οδηγήσει στο νοσοκομείο ανεμβολίαστους και ιδιαίτερα άτομα της μεγαλύτερης ηλικίας.

Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σήμερα σε ένα περιβάλλον επικράτησης της παραλλαγής «Όμικρον» και τώρα και της «Όμικρον 2» έχουμε σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό επαναμολύνσεων, συνανθρώπων μας, δηλαδή, που νοσούν για δεύτερη φορά.

Και ενώ η επαναλοίμωξη ήταν σχετικά σπάνια μέχρι τον προηγούμενο Δεκέμβριο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ στη χώρα μας από την αρχή του 2022 έχουν καταγραφεί σχεδόν 90 χιλιάδες κρούσματα που αφορούν σε επαναλοίμωξη. Οι επαναλοιμώξεις αφορούσαν σε όλες τις ηλικίες, με μια διάμεση ηλικία τα 27 έτη κι έναν διάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων περίπου στους οκτώ μήνες», σημείωσε στη χθεσινή ενημέρωση η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πηγή: thetoc.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει αυτήν την αλλαγή στις μασχάλες

Επόμενο άρθρο

Νομοσχέδιο για υγεία: Τουλάχιστον δύο bonus για τους πολίτες που εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar