Κορωνοϊός: Τον Ιούνιο ο εμβολιασμός των 18αρηδων

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Τι θα ισχύσει για τη δεύτερη δόση του AstraZeneca – Με προσοχή ο εμβολιασμός των παιδιών.

Αρχικά η κ. Θεοδωρίδου έκανε αναφορά στις αναθεωρήσεις των συστάσεων για εμβολιασμούς σε Γερμανία και Βρετανία για το εμβόλιο της Astrazeneca.

Στην Βρετανία, η σύσταση ήταν από 30 και άνω και «ανέβηκε» στο 40+, ενώ στην Γερμανία η σύσταση ήταν να γίνεται το εμβόλιο της Astrazeneca σε πολίτες έως 60 ετών και πλέον συστήνεται στους 18 και άνω.

Η ίδια επεσήμανε πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες στη Βρετανία για το εάν μπορεί κάποιος που εμβολιάστηκε στην πρώτη δόση με το σκεύασμα της AstraZeneca, να μπορεί να κάνει τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο (mix and match). 

Είπε πως είναι αισιόδοξη ότι κάτι τέτοιο θα μπορεί να γίνει, ωστόσο ανέφερε πως θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες τα αποτελέσματα των ερευνών.

Για τον εμβολιασμό παιδιών

«Κι ενώ όλες οι χώρες πασχίζουν να εμβολιαστούν οι ενήλικες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό των παιδιών», είπε ακόμα, αναφέροντας επίσης πως διενεργούνται ήδη μελέτες για το κατά πόσο είναι ασφαλή τα εμβόλια για παιδιά 12 ετών και άνω.

Η ίδια σημείωσε πως οι στόχοι του εμβολιασμού στα παιδιά είναι διαφορετικοί, δεδομένου πως περνούν πιο ελαφριά τη νόσο:

  • Αφενός θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της διασποράς στην κοινότητα, αφού τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μιας χώρας
  • Αφετέρου θα βοηθήσει να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία.

Όπως επεσήμανε, τα πρώτα ευρήματα των ερευνών, δείχνουν καλή αποτελεσματικότητα και μάλιστα στον Καναδά ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 12 – 15 ετών. «Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά πρέπει να γίνει με προσοχή και μόνο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείξουν ότι πρέπει να γίνει. Το τείχος ανοσίας χτίζεται από τους ενηλίκους κι όσο έχουμε κενά εκεί, καλό θα είναι να δώσουμε εκεί βάση», συνέχισε.

Θεμιστοκλέους: Πότε εμβολιάζονται οι 18αρηδες

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι στο τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου, δηλαδή του τρέχοντος μήνας, θα ανοίξουν κλιμακωτά τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44, καθώς και τους 30άρηδες, χωρισμένους σε ηλικιακές ομάδες των 35-39 και 30-34.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε πως μόλις αξιολογηθεί ο αριθμός των ραντεβού για τους 40άρηδες και 30άρηδες και εξασφαλιστούν τα εμβόλια, τον Ιούνιο πιθανόν να ανοίξουν τα ραντεβού και για τις ηλικίες από 25-29 και 18-24.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν 90.000 εμβολιασμοί, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 3.740.000 εμβολιασμοί ενώ 2.500.000 έχουν εμβολιαστεί με μια δόση.

Επίσης, περισσότεροι από 1 εκατ (12%) έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Το εμβόλιο της Johnson&Johnson θα προσμετράται και στους εμβολιασμούς με τη μία δόση και στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς. Οι εμβολιασμοί υγειονομικών στο ΕΣΥ ανέρχονται σε 82% και στα ιδιωτικά νοσοκομεία στο 88%.

Σε σχέση με την απόφαση της ΕΕ για το AstraZeneca αυτό δεν επηρεάζει τη φετινή χρονιά. Όλες οι δόσεις της AstraZeneca είτε είναι πρώτες είτες δεύτερες είναι εξασφαλισμένες

Πηγή: .businessnews.gr/

Προηγούμενο άρθρο

Συμμετοχή του Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης ΑμεΑ στην Πορτογαλία

Επόμενο άρθρο

Κίνητρα για εμβολιασμό: Γεύματα, μετρητά, μπίρες, λουκάνικα και σκουλαρίκια μύτης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar