Μαζί για την προσβασιμότητα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Οι προσβάσιμοι χώροι – τόσο φυσικοί όσο και εικονικοί – συνιστούν το πρώτο βήμα ζωτικής σημασίας για την ισότητα. Εάν τα άτομα με αναπηρία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς, καταστήματα, πάρκα, δικτυακούς τόπους και ούτω καθεξής, τότε δεν είναι ελεύθερα να κάνουν τις δικές τους επιλογές και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Η δεκαετής στρατηγική της Επιτροπής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία βασίζεται στην υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ για την κατάργηση αυτών των πιο βασικών αλλά και πιο σημαντικών εμποδίων στην ισότητα.

Κατάργηση φυσικών και εικονικών εμποδίων

Εκατομμύρια άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρήση των μέσων μεταφοράς, στην πρόσβαση σε κτίρια και στη χρήση κοινόχρηστων χώρων, όπως παραλίες και αθλητικά κέντρα. Το εικονικό περιβάλλον παρουσιάζει εξίσου προκλήσεις.

Αυτό μπορεί να τους εμποδίσει από το να εργάζονται, να πηγαίνουν σε ιατρικά ραντεβού, να κοινωνικοποιούνται, να ψωνίζουν στο Διαδίκτυο, να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αποκτούν τις ζωτικές πληροφορίες που χρειάζονται για να ζήσουν τη ζωή τους. Μπορεί να μην μπορούν να απολαύσουν τα βασικά πράγματα στη ζωή που πολλοί από εμάς θεωρούμε δεδομένα.

Οι υφιστάμενοι νόμοι της ΕΕ, όπως η ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα και τα δικαιώματα των επιβατών για τα άτομα με αναπηρία, έχουν επιφέρει πρόοδο. Αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.

Η στρατηγική καθορίζει μια σειρά ενεργειών για την κατάργηση ορισμένων εκ των εναπομεινάντων εμποδίων όσον αφορά την ισότητα.

  • Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκαινιάσει το κέντρο ευρωπαϊκών πόρων AccessibleEU για να υποστηρίξει την εφαρμογή πολιτικών προσβασιμότητας σε ολόκληρη την ΕΕ. Θα παρέχει πληροφορίες και ορθές πρακτικές σε όλους τους τομείς. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν καλύτερη πρόσβαση, μεταξύ άλλων, σε μέσα μεταφοράς, κτίρια, πληροφορίες, οπτικοακουστικά μέσα και επικοινωνίες.
  • Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η προσβασιμότητα περιλαμβάνεται σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη και ψηφιακή οικονομία και θα πρέπει να εκπαιδεύσουν επαγγελματίες για αυτόν τον σκοπό.
  • Η Επιτροπή θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι υφιστάμενοι νόμοι για την προσβασιμότητα, θα εντοπίσει κενά και θα εξετάσει εάν χρειάζονται περισσότεροι νόμοι.

Μπορούμε όλοι να διαδραματίσουμε ρόλο στη βελτίωση της προσβασιμότητας και να εξασφαλίσουμε την εφαρμογή νομοθεσίας. Χρειαζόμαστε αρχιτέκτονες για να σχεδιάσουν καινοτόμα και προσβάσιμα κτίρια, μηχανικούς για να χτίσουν παιδικές χαρές όπου μπορούν να παίζουν μαζί παιδιά με διαφορετικές ικανότητες, σχεδιαστές ιστοσελίδων για να δημιουργήσουν διαδικτυακά περιβάλλοντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με αναπηρία και εργοδότες που θα δημιουργήσουν προσβάσιμους χώρους εργασίας για συναδέλφους με αναπηρία. Λάβετε μέρος στην προώθηση μιας κοινωνίας με λιγότερους αποκλεισμούς.

Πηγή: ec.europa.eu

Προηγούμενο άρθρο

Νέο όπλο κατά του Αλτσχάιμερ

Επόμενο άρθρο

Πέντε παραλίες κοντά στην Αθήνα που διαθέτουν ράμπες για ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar