Με τιμοκατάλογο τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας στον ANT1, o υπουργός υγείας, δήλωσε πως τα απογευματινά χειρουργεία τα οποία είναι επί πληρωμή, θα επιβαρύνουν τον πολίτη κατά το 30% της συνολικής δαπάνης της επέμβασης, ενώ το 70% θα καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.

«Η χρέωση θα προβλέπεται μέσα από την υπουργική απόφαση. Για την κάθε επέμβαση έχουμε συγκεκριμένο τιμοκατάλογο. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το 70% και ο ασθενής το 30%», τόνισε συγκεκριμένα ο Άδωνις Γεωργιάδης και εξήγησε: «Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή, όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο».

Πρόσθεσε δε πως η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα ακολουθεί αυτή των πρωινών χειρουργείων στο ΕΣΥ και θα ξεκινήσει σύντομα: «Σήμερα τα χειρουργεία είναι μέχρι τις 15:00, κάτι που έχει δημιουργήσει μία λίστα, εκτός κι αν κριθεί επείγον και χειρουργηθεί κάποιος επειγόντως. Αυτό που ισχύει σήμερα θα ισχύσει στο ακέραιο, ωστόσο, αν θέλει κάποιος όμως, θα πάει να χειρουργηθεί το απόγευμα επί πληρωμή. Για να μπορεί μία κλινική να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία, θα πρέπει να έχει εκπληρώσει τα πρωινά της χειρουργεία», σημείωσε και πρόσθεσε » Άρα, εγώ που περιμένω να χειρουργηθώ παραδείγματος χάρη για τη χολή μου και έχω το νούμερο 30 αλλά δεν έχω χρήματα να πληρώσω ούτε στο απογευματινό χειρουργείο, ούτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Αν από τη λίστα που είναι μπροστά μου, των 30 χειρουργείων, οι 10 πάνε στο απογευματινό χειρουργείο, εγώ από εκεί που έχω το νούμερο 30, θα έχω το νούμερο 20. Και θα πάω αντί για δύο μήνες, σε έναν μήνα. Άρα, εγώ που δεν έχω καθόλου χρήματα, ωφελούμαι από το γεγονός ότι μειώνεται η λίστα καθώς θα χειρουργηθώ γρηγορότερα. Ο ενδιάμεσος που έχει χρήματα να πληρώσει το απογευματινό χειρουργείο ωφελείται γιατί πληρώνει κάτι λιγότερο από το ιδιωτικό νοσοκομείο», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Απογευματινά ιατρεία με πληρωμή υπάρχουν εδώ και 25 χρόνια. Όταν έμπαιναν τα απογευματινά ιατρεία γινόταν η ίδια φασαρία, μας έλεγαν «ιδιωτικοποιείτε το ΕΣΥ, θα πληρώνει ο κόσμος, τι είναι αυτά τα πράγματα». Μπήκαν τα απογευματινά ιατρεία, λειτουργούν 25 χρόνια, άνοιξε καμία μύτη; Κατέρρευσε το ΕΣΥ; Ιδιωτικοποιήθηκε;», πρόσθεσε επίσης ο υπουργός Υγείας.

Άδωνις Γεωργιάδης: Έτοιμο το ΕΣΥ για την κακοκαιρία

Τέλος αναφορικά με την κακοκαιρία, επισήμανε ότι το ΕΣΥ είναι έτοιμο να την αντιμετωπίσει: «Στο ΕΣΥ έχουμε προετοιμαστεί για τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δηλαδή η Εύβοια. Στην Αττική νομίζω πως η κακοκαιρία δεν θα είναι κάτι το φοβερό», κατέληξε.

«Εμείς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουμε προετοιμαστεί για να λειτουργήσουν κανονικά όλες οι δομές μας στις περιοχές που φαίνεται πως θα έχουν τη μεγαλύτερη πίεση. Η περιοχή που φαίνεται ότι θα πληγεί περισσότερο, είναι ως συνήθως η Εύβοια. Η Εύβοια θα έχει τη μεγαλύτερη πίεση. Δευτερευόντως, η Στερεά Ελλάδα και σε ορισμένες περιοχές η Αττική και η Κρήτη», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείς για τις καθαρίστριες στα νοσοκομεία, απάντησε φέρνοντας, το παράδειγμα του Αγίου Σάββα, όπου «είχε ξεκινήσει διαγωνισμός για να πάρει συνεργεία εργολαβίες καθαριστριών και μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές, αποφασίστηκε από τρία δικαστήρια ότι, στον Άγιο Σάββα, στοιχίζει λιγότερο» και τόνισε ότι, «έχουν προτεραιότητα οι καθαρίστριες των οποίων λήγει η σύμβαση. Τώρα, αν δεν θέλουν να δουλέψουν για τον εργολάβο, είναι δικό τους θέμα».

Δείτε τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας:

Προηγούμενο άρθρο

Τι είναι τα «ανθρωμπότ» και πώς θα αλλάξουν την ιατρική

Επόμενο άρθρο

ΕΣΥ: Ποιο ελληνικό νοσοκομείο βάζει φρένο σε περιττές εξετάσεις – Πώς ωφελούνται οι ασθενείς

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar