Μητσοτάκης σε επιχειρηματίες εστίασης και εμπορίου: Δεν θα ξανακλείσουμε – ΄Όλα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Τα νέα μέτρα έναντι του κορωνοϊού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με εκπροσώπους της εστίασης και του εμπορίου.

O Πρωθυπουργός ζήτησε την πιστή εφαρμογή των μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστεί το «κύμα» της πανδημίας και να θωρακιστεί η δημόσια Υγεία.

«Θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την υπευθυνότητα που ήδη δείχνει η εστίαση και το εμπόριο στην εφαρμογή των νέων μέτρων. Θα ξαναπώ ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν. Για να συμβούν, όμως, όλα αυτά ταυτόχρονα εκτός από την αστυνόμευση χρειάζεται προφανώς και συνεργασία και φαίνεται ότι με κύριο όπλο την πειθώ αυτήν την κατακτάμε», τόνισε στην έναρξη της σύσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα έλεγα ότι από ένα σημείο και πέρα γινόμαστε εμείς οι ίδιοι οι αστυνόμοι της υγείας μας κι εσείς οι προστάτες της υγείας των υπαλλήλων και των πελατών σας. Παράλληλα πιστεύω ότι έτσι υπερασπίζεστε και τη φήμη των επιχειρήσεων σας, γιατί θα ήταν ολέθριο από μία αμέλεια να στιγματιστούν ως εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.

Σε καμία περίπτωση μία μικρή αναστάτωση που δέχομαι ότι υπάρχει στη δουλειά σας δεν μπορεί να συγκριθεί με το όφελος που προσφέρει στην αγορά και στη χώρα η τήρηση των υγειονομικών μέτρων και βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί και με την απόφασή μας να παραμείνουμε ανοιχτοί και να μείνουν ανοιχτές οι οικονομικές δραστηριότητες όλο αυτό το διάστημα με τους κανόνες που έχουμε θεσπίσει», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Τα δύσκολα ως προς την οικονομία τουλάχιστον πέρασαν χάρη στα 42 δισεκατομμύρια των πόρων που κινητοποιήθηκαν συνολικά σε όλα τα επίπεδα», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η μεγάλη διαφορά από τα άλλα κύματα είναι ότι τώρα έχουμε το εμβόλιο.

Και αυτός είναι ο λόγος που αναλογικά οι νοσηλείες και οι απώλειες -αν και δυστυχώς πολλές- δεν αντιστοιχούν στα κρούσματα και αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας», πρόσθεσε και απαρίθμησε τρία κλειδιά που θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου:

  • ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν πειστεί ακόμα να εμβολιαστούν,
  • η τρίτη δόση, η αναμνηστική δόση γι’ αυτούς που ήδη έχουν εμβολιαστεί
  • Και τα καθημερινά μέτρα της υγιεινής.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά στοιχεία των τελευταίων ημερών σε σχέση με τους εμβολιασμούς: «Θέλω να τονίσω ότι η πολιτική την οποία υιοθετήσαμε την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να αποδίδει.

Είχαμε 140.000 καινούργια ραντεβού, ραντεβού πρώτης δόσης και σχεδόν 200.000 ραντεβού τρίτης δόσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν υπάρχει ένας σκληρός διχασμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας ακόμα οι οποίοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για διάφορους λόγους τους οποίους μπορεί να κατανοώ και να συμμερίζομαι, οι οποίοι είναι όμως διατεθειμένοι να πειστούν και έστω και τώρα να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν».

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι έμποροι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης και κυβέρνηση είναι συνεργάτες, αφού ο στόχος είναι κοινός και η αντιμετώπιση της πανδημίας συμβάλλει στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Οι παράγοντες της αγοράς τόνισαν ότι στόχος είναι να μείνουν συνεχώς τα μαγαζιά ανοιχτά ενώ ο Πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός και στη διάρκεια της σύσκεψης, προκειμένου οι επαγγελματίες να κάνουν τον προγραμματισμό τους, ότι «δεν θα κλείσουμε».

Σημειώθηκε, επίσης, η συνεισφορά των επαγγελματιών στους ελέγχους κι ότι η πρώτη εφαρμογή των μέτρων έγινε χωρίς εντάσεις. Από την πλευρά των εκπροσώπων των φορέων τέθηκαν, επίσης, επιμέρους ζητήματα που αφορούν τους συγκεκριμένους κλάδους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις εκπρόσωποι της εστίασης και του λιανεμπορίου ζήτησαν τη στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και οριζόντια μέτρα, να μην υπάρχουν δηλ. εξαιρέσεις για την είσοδο ανεμβολίαστων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι της εστίασης ζήτησαν η είσοδος στους κλειστούς χώρους να πραγματοποιείται και με rapid test, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να το συζητά η κυβέρνησης.

Τι δήλωσαν για τα μέτρα Χατζηθεοδοσίου και Καββαθάς

Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είπε ότι «ζητάμε τα μέτρα να είναι οριζόντια και στήριξη των επιχειρήσεων, καθώς όταν δυνητικά το 40% των πολιτών δεν μπορεί να μπει σε καταστήματα, είναι ευάλωτος ο τζίρος και χρειάζεται στήριξη στις επιχειρήσεις για να αντέξουν και να επιβιώσουν».

Σχετικά με την εστίαση και την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των υπαλλήλων, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υποστήριξε ότι «δεν μπήκε το συγκεκριμένο θέμα από την κυβέρνηση, ούτε και από εμάς. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση κρίνει ότι είναι πρόωρο. Εμείς λέμε σε κάθε περίπτωση – καθότι η αγορά θέλει να υπάρχει ασφαλές περιβάλλον- ότι κάθε μέτρο που διευκολύνει την αγορά, ασφαλώς και μας βρίσκει σύμφωνους».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς με τη σειρά του τόνισε ότι «εμείς βάλαμε σε επίπεδο στήριξης τα μέτρα που χρειάζεται ο κλάδος» και πρόσθεσε ότι «τα μέτρα πρέπει να είναι ισόνομα για να έχουν και μια λειτουργικότητα».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί το λεωφορείο χωρίς να ελέγχεται, μετά να πηγαίνει σε σούπερ μάρκετ να ψωνίζει και για να πάει να πιει καφέ σε μια πλατεία, έξω από το κατάστημα να χρειάζεται rapid test».

Πηγή: enikonomia.gr

Προηγούμενο άρθρο

Εμβολιασμός: Τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού για 1η και 3η δόση

Επόμενο άρθρο

Γιατί η αποτελεσματικότητα της Δόμνας Μιχαηλίδου δείχνει το δρόμο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar