Εμβολιασμός: Τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού για 1η και 3η δόση

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Σε τριπλασιασμό των ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 οδήγησε η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και η εισαγωγή των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, το τελευταίο επταήμερο 175.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση, έναντι 60.000 την εβδομάδα πριν αυτού.

Αντίστοιχη αύξηση καταγράφεται και στα ραντεβού της αναμνηστικής δόσης: 275.000 το τελευταίο επταήμερο έναντι 94.000 το αντίστοιχο διάστημα που προηγήθηκε. Εως και χθες το πρωί είχε εμβολιαστεί με μία δόση το 64% του γενικού πληθυσμού και το 73,5% των ενηλίκων, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι ήταν το 61,2% και το 75,5% αντίστοιχα. Είχαν χορηγηθεί δε περισσότερες από 460.000 αναμνηστικές δόσεις.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την προσεχή Παρασκευή 12 Νοεμβρίου θα χορηγείται και το εμβόλιο της Moderna ως αναμνηστική δόση. Σημειώνεται ότι πλέον αναμνηστική δόση μπορούν να λάβουν όλα τα άτομα άνω των 18 ετών, εφόσον έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση (για όσους έχουν λάβει Johnson & Johnson η αναμνηστική μπορεί να γίνει δύο μήνες μετά και για τους ανοσοκατασταλμένους έναν μήνα μετά).

Το τελευταίο επταήμερο 175.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση.

Πάντως, όπως ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δεν θα πρέπει να θεωρούν εαυτούς ως ανεμβολίαστους όσοι έχουν συμπληρώσει τους έξι μήνες πλήρους εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι η αναμνηστική δόση ενισχύει την ήδη υπάρχουσα ανοσία.

Αναφορικά με όσους νόσησαν αν και πλήρως εμβολιασμένοι, σημείωσε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν τίθεται θέμα «υβριδικής ανοσίας».

Θεωρείται ως αποτυχία των εμβολίων και το άτομο που έχει νοσήσει θα πρέπει να κάνει μία επιπλέον δόση του εμβολίου έξι μήνες μετά, όπως ισχύει με ανεμβολίαστους που νόσησαν.

Τέλος, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε την ανάγκη εμβολιασμού όλων των εγκύων. Οπως επεσήμανε, οι γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού αλλά και για 42 ημέρες μετά θεωρούνται ότι κινδυνεύουν από την COVID-19 όσο και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

«Οσες έγκυες δεν εμβολιάζονται λόγω πλημμελούς πληροφόρησης ενδεχομένως και από τον γιατρό τους, εκθέτουν τον εαυτό τους και το έμβρυο σε κίνδυνο», τόνισε.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθρο

Γεροτζιάφας: Μαζικός εμβολιασμός πριν από τα Χριστούγεννα, αλλιώς lockdown

Επόμενο άρθρο

Μητσοτάκης σε επιχειρηματίες εστίασης και εμπορίου: Δεν θα ξανακλείσουμε – ΄Όλα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar