Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων: Το 60% των νεφροπαθών πεθαίνουν περιμένοντας μόσχευμα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Σταθερά στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης η Ελλάδα σε δωρεά οργάνων και μεταμοσχεύσεις

O Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), από το 2007 έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων. Κάθε χρόνο, ο Οργανισμός, φροντίζει να υπενθυμίζει στο ευρύ κοινό τη σημασία της Δωρεάς Οργάνων που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, η χώρα μας παραμένει ουραγός στη δωρεά οργάνων. Με μέσο ευρωπαϊκό όρο τους 18 δότες ανά εκατομμύριο, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 4,8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ο μέσος χρόνος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια. Το 60% των νεφροπαθών πεθαίνουν προτού βρεθεί μόσχευμα.

Η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ την τετραετία 2012-2015 για μετάβαση στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ, με το μέσο κόστος ανά ασθενή να υπολογίζεται στις 150-200 χιλ. ευρώ, ενώ περισσότερο από το 65% των Ελλήνων εξακολουθούν και δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, το 2016 είχαμε στην Ελλάδα, συνολικά, 51 δότες, το 2017 είχαμε 67 δότες οργάνων, το έτος 2018 45 δότες και το 2019 μέχρι και σήμερα είχαμε συνολικά 53 δότες οργάνων.

Η μεγάλη έλλειψη δωρητών οργάνων στην χώρα μας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν. Οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι, σίγουρα, πολλές, αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν:

  • Στην ελλιπή και πολλές φορές εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού, που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας.
  • Στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στο φόβο για εμπόριο οργάνων.
  • Στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής.

ΙΣΑ: Ανάγκη για Εθνικό Σχέδιο Δράσης

organa-735x400

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης ανοίγοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στα προβλήματα που καθιστούν τη χώρα μας ουραγό ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες σε δωρεά οργάνων και επεσήμανε ότι ο ΙΣΑ πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία προώθησης της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Η ανεπάρκεια κλινών και προσωπικού στις ΜΕΘ ,η αποτυχία έγκαιρου εντοπισμού των δυνητικών δοτών και η έλλειψη ενός οργανωμένου και επαρκούς Δικτύου Συντονισμού είναι κάποιες από τις βασικές αιτίες της σημερινής κατάστασης. Καλούμε σε συστράτευση τους αρμόδιους φορείς για να συνδράμουμε στον Εθνικό σκοπό της αύξησης και ενίσχυσης των μεταμοσχεύσεων προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές» είπε ο κ. Πατούλης.

Αξίζει να αναφερθεί πως το 2017 ήταν πιο «δυνατή» χρονιά σε ό,τι αφορά τις δωρεές οργάνων αφού συνολικά οι δότες οργάνων ήταν 67, ενώ σε χαμηλά επίπεδα είχε κυμανθεί η δωρεά οργάνων το 2016 όπου αναφέρθηκαν 51 δότες.

Πολύτιμη η συμβολή των οικογενειών των δοτών και των επαγγελματιών υγείας στις ΜΕΘ

meth

Στους πιο σημαντικούς κρίκους που συνέβαλαν στη δωρεά οργάνων και των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας αφιερώνεται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) η φετινή Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων: στις οικογένειες που συναίνεσαν στην προσφορά οργάνων των αγαπημένων τους προσώπων που «έφυγαν» και στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που συνεργάστηκε μαζί τους για την αξιοποίηση των «δώρων ζωής» από τους δότες.

«Η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων αποτελεί ένα μεγάλο άλμα αγάπης και προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, ευχαριςτούμε όλες τις οικογένειες που βρήκαν την δύναμη να κάνουν αυτό το άλμα αγάπης υπερβαίνοντας την οδύνη για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου. Κατά τη διάρκεια του 2019 και μέχρι σήμερα, παρατηρήθηκε 30% αύξηση στα ποσοστά Δωρεάς Οργάνων στη χώρα μας και αυτό αναδεικνύει την ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση της κοινωνίας σ΄ ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα. Χάρη στην πράξη τους αυτή έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε 140 πάσχοντες συνανθρώπους μας» αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΕΟΜ, κ. Ανδρέας Καραμπίνης.

Δραματική αναμονή για τους αςθενείς, άδειες οι «δεξαμενές» δωρητών οργάνων

Σημειώνει επίσης πως η δωρεά οργάνων είναι ένα δώρο ζωής το οποίο αναμένουν χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται στις λίστες αναμονής μεταμόσχευσης οργάνων της χώρας. Οι περισσότεροι είναι νεφροπαθείς, ενώ μεγάλη είναι η αναμονή για μοσχεύματα καρδιάς, πνευμόνων, ήπατος.

«Το δώρο αυτό προέρχεται από τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά με τη Δήλωση Δωρεάς Οργάνων και την ένταξή μας στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων και Ιστών. Ταυτόχρονα το δώρο αυτό προέρχεται από την ψυχική δύναμη των οικογενειών των δοτών που μέσα από τον πόνο της απώλειας βρίσκουν την δύναμη να δώσουν την συγκατάθεσή τους και να δωρίσουν τα όργανα των αγαπημένων τους προσώπων σε άλλους πάσχοντες συνανθρώπους μας» τονίζει, περιγράφοντας και τις δύο βασικές «δεξαμενές» οργάνων για μεταμόσχευση, τους δότες που έχουν δηλώσει εν ζωή ότι επιθυμούν να δωρίσουν τα όργανά τους μετά τον θάνατο και τις οικογένειες θανόντων οι οποίες προσφέρουν παρά τον πόνο της απώλειας τα όργανα των αγαπημένων τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΜ τηρεί το «Εθνικό Μητρώο Δωρητών», στο οποίο μπορεί να εγγραφεί οποιαδήποτε και να δηλώσει εγγράφως τη βούληση του για δωρεά ενός ή περισςοτέρων οργάνων του μετά τον θάνατο του. Οι διαδικαστικές λεπτομέρειες αναφέρονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Οργανισμού

© SanSimera.gr , protothema.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ένας στους επτά θανάτους παιδιών οφείλεται σε πνευμονία και γρίπη

Επόμενο άρθρο

Μαθητές σχεδίασαν αυτοκαθαριζόμενο πόμολο πόρτας για την πρόληψη των μεταδοτικών ασθενειών

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar