Παραλλαγή Όμικρον: Οι περισσότεροι μολύνονται χωρίς να το αντιληφθούν

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Μεταξύ εκείνων που δεν γνώριζαν, 10% (12 από τους 118) ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα, τα οποία απέδωσαν σε κοινό κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη εκτός covid.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Netw Open, κατέδειξε ότι 56% των ατόμων που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον δεν το γνώριζε.

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής), Ελένη Μάγειρα (αναπληρώτρια καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας), Λίνα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Παρασκευή Κατσαούνου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας) και Δημήτριος Παρασκευής (αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής), συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία ενηλίκων υπαλλήλων και ασθενών ενός ακαδημαϊκού ιατρικού κέντρου που είχαν εγγραφεί σε ορολογική μελέτη για COVID-19 στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Τι έδειξε η μελέτη

Οι συμμετέχοντες είχαν 2 ή περισσότερες μετρήσεις αντισωμάτων αντι-νουκλεοκαψιδικού IgG (IgG-N) με διαφορά τουλάχιστον 1 μήνα η μία από την άλλη, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα μετά το τέλος μιας τοπικής αιχμής της παραλλαγής Delta (15 Σεπτεμβρίου 2021) και μια επόμενη μετά την έναρξη μιας τοπικής αιχμής της παραλλαγής Όμικρον (15 Δεκεμβρίου 2021).

Στο δείγμα της παρούσας μελέτης συμπεριλήφθηκαν ενήλικες με ενδείξεις νέας λοίμωξης από SARS-CoV-2 που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου αύξησης της παραλλαγής Όμικρον ως τις 4 Μαΐου 2022.

Από τους 210 συμμετέχοντες (μέση ηλικία τα 51 έτη και 65% γυναίκες) με ορολογικές ενδείξεις πρόσφατης λοίμωξης από την παραλλαγή Όμικρον, 44% (92) επέδειξαν επίγνωση πρόσφατης λοίμωξης, ενώ 56% (118) ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν τη μολυσματική τους κατάσταση.

Κίνδυνος ταχείας μετάδοσης

Μεταξύ εκείνων που δεν γνώριζαν, 10% (12 από τους 118) ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα, τα οποία απέδωσαν σε κοινό κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη εκτός covid. Σε στατιστικές αναλύσεις που έλαβαν υπόψη δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά, οι συμμετέχοντες που ήταν υπάλληλοι υγειονομικής περίθαλψης του ιατρικού κέντρου ήταν πιο πιθανό από τους μη εργαζόμενους να γνωρίζουν την πρόσφατη λοίμωξη από την παραλλαγή Όμικρον.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δηλώνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες με πρόσφατη λοίμωξη από την παραλλαγή Όμικρον δεν γνώριζαν τη λοιμώδη κατάστασή τους και ότι η ευαισθητοποίηση ήταν υψηλότερη μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από τους μη εργαζομένους, αλλά ακόμα και σε αυτούς χαμηλή συνολικά.

Η άγνοια αυτή μπορεί να αποτελεί έναν εξαιρετικά διαδεδομένο παράγοντα που σχετίζεται με την ταχεία μετάδοση του κορωνοϊού από άτομο σε άτομο μέσα στις κοινότητες.

Πηγή: vita.gr

Προηγούμενο άρθρο

Άγρια επίθεση σε σύμβουλο του δημάρχου Θεσσαλονίκης για θέση στάθμευσης ΑμεΑ

Επόμενο άρθρο

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar