Πώς η διατροφή «φροντίζει» την υγεία της σπονδυλικής σας στήλης

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η ευλυγισία και η καλή κινητικότητα είναι το μυστικό για υγιή οστά και αρθρώσεις. Μπορεί να επιτευχθεί σε ένα μεγάλο βαθμό μέσω της διατροφής, της άσκησης και συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων.

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι σημαντικό να φροντίζουμε να διατηρούμε την ελαστικότητα των αρθρώσεων. Ο Joseph Pilates, ιδρυτής του κινήματος της άσκησης Pilates, είπε ότι ένα άτομο είναι τόσο νέο όσο η σπονδυλική του στήλη. 

Η σπονδυλική στήλη παρέχει δομική υποστήριξη στο σώμα μας, προστατεύει το κεντρικό νευρικό σύστημα και ελέγχει τις κινήσεις μας. Δηλαδή, εκατοντάδες από τις κινήσεις που κάνουμε καθημερινά και θεωρούμε δεδομένες, εξαρτώνται από μία υγιή σπονδυλική στήλη. Για την υγεία της σπονδυλικής στήλης είναι σημαντική η κατάλληλη στάση σώματος, η επίτευξη και διατήρηση μίας δραστήριας καθημερινότητας, η ενδυνάμωση και η αποφυγή τραυματισμών αλλά και η διατροφή, η οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας των οστών και της σπονδυλικής μας στήλης.

Ποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν;

Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία της σπονδυλικής στήλης είναι το ασβέστιο, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Κ2, η πρωτεΐνη, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, καθώς βοηθούν τη φυσιολογική και υγιή λειτουργία του μυοσκελετικού και του νευρικού μας συστήματος.

Στον αντίποδα, έχει ενδιαφέρον και το πώς κάποια διατροφικά συστατικά μπορεί να επιδεινώσουν την υγεία της σπονδυλικής στήλης, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη. Η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να επιδεινώσει μία φλεγμονώδη κατάσταση, να αυξήσει την αποβολή του ασβεστίου μέσω των ούρων και να μειώσει την απορρόφησή του από τα οστά, λέει η Εύα Τσάκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Το Pilates είναι μια άσκηση που βοηθά την ευλυγισία και μπορεί μακροπρόθεσμα να αποτρέψει αρνητικές καταστάσεις σε σχέση με την φυσική κατάσταση των οστών γενικότερα.

Ο συνεχής πόνος στα οστά και τις αρθρώσεις επηρεάζει όχι μόνο την φυσική αλλά και την συναισθηματική ευεξία, αλλά η λήψη αναλγητικών ή παυσίπονων δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Θα ήταν προτιμότερη η εξάλειψη του προβλήματος στη ρίζα του καθώς και η λήψη προληπτικών μέτρων όσο είμαστε ακόμη σε καλή φυσική κατάσταση.

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ευλυγισία και στους πόνους των αρθρώσεων, αλλά εάν υποφέρετε από πόνο στις αρθρώσεις, και στα κόκκαλα συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.

Η κολύμβηση είναι μια πιο ήπια μορφή άσκησης επειδή υποστηρίζει όλο το σώμα στο νερό. Η προπόνηση βάρους βοηθά επίσης στην οικοδόμηση αντοχής και ανθεκτικότητας στις αρθρώσεις. Ωστόσο, δεν βοηθά η ανύψωση μεγάλων βαρών αλλά οι περισσότερες επαναλήψεις με μικρότερο βάρος.

Η διατήρηση της ευλυγισίας έχει πολλά οφέλη που ενισχύουν τόσο τη φυσική όσο και τη συναισθηματική ευεξία, με αποτέλεσμα:

– Βελτιωμένη στάση και ευθυγράμμιση

– Καλύτερη ισορροπία

– Λιγότερο πόνο στα οστά και τις αρθρώσεις

– Πρόληψη τραυματισμών

– Περισσότερη δύναμη και αρμονία

– Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Πηγή: capital.gr

Προηγούμενο άρθρο

Υπογράφεται η σύσταση επιτροπής για την καθολική πρόσβαση Ατόμων με Αναπηρία στα ΜΜΜ

Επόμενο άρθρο

Επιδότηση των ΚΤΕΛ με σχεδόν 12 εκατ.€ για τη μετακίνηση ΑμεΑ & πολυτέκνων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar