Πώς να διαχειριστείτε τον θυμό

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ο ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί να προκαλέσει σωματικές, συναισθηματικές και διαπροσωπικές δυσκολίες

Ο γιος σας δεν σταμάτησε να σας διακόπτει, ενώ ήσασταν σε τηλεδιάσκεψη (η οποία, εν τω μεταξύ, είχε τον… ατελείωτο).

Η παραγγελία σας από το σούπερ μάρκετ ακυρώθηκε – και δεν έχετε ούτε ψωμί, ούτε αυγά, ούτε γάλα. Και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αρχίζει να βρέχει την ώρα που ετοιμαζόσασταν να πάτε για τρέξιμο. Κι όταν το άγχος και ο θυμός μας φουντώνουν, η λογική πάει…περίπατο.

Τι μπορείτε να κάνετε; Το μόνο, ίσως, είναι να τον διαχειριστείτε. Και η ψυχοθεραπεύτρια Natacha Duke έχει να μας δώσει μερικές χρήσιμες στρατηγικές…

Τι σημαίνει διαχείριση θυμού;

Ο θυμός είναι ένα αντανακλαστικό συναίσθημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να το διαχειριστείς. Επιπλέον, δεν βοηθάει το γεγονός ότι, γενικά, δεν μιλάμε πολύ γι’ αυτόν ή για το τι να κάνουμε όταν αισθανόμαστε να μας κατακλύζει.

Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να τον διαχειριστούμε. Γιατί αλλιώς ο ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί να προκαλέσει σωματικές, συναισθηματικές και διαπροσωπικές δυσκολίες.

«Ένα πρώτο βήμα μπορεί να είναι να εντοπίσετε τι είναι εκείνο που πυροδοτεί τον θυμό σας, καθώς και τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια», λέει.

Το να εντοπίσουμε τι είναι αυτά που μας κάνουν να τρελαινόμαστε και να εφαρμόζουμε εγκαίρως υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης είναι απαραίτητο.

Στόχος της διαχείρισης του θυμού δεν είναι να εξαλειφθεί εντελώς ο θυμός (εξάλλου, ο θυμός είναι εκείνος που μας «ενημερώνει» πότε πρέπει να αλλάξουμε κάτι στη ζωή μας), αλλά να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τον θυμό με πιο υγιείς τρόπους. Η διαχείριση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ενδεχομένως και τη συνεργασία με έναν ειδικό. Αλλά μεγάλο μέρος αυτής είναι να αφήσετε χώρο στα συναισθήματά σας νωρίς, ώστε να μη φτάσετε να χάσετε τον έλεγχο.

Είναι πραγματικά πιο θυμωμένοι οι άνθρωποι σήμερα;

Η έρευνα έχει δείξει ότι το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνονται, ειδικά στους νέους. Η σχέση μεταξύ θυμού, άγχους και κατάθλιψης είναι αμφίδρομη — που σημαίνει ότι ο θυμός μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης και το αντίστροφο.

Ο θυμός είναι επίσης ένα συναίσθημα που νιώθουμε όταν αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο μιας κατάστασης – ένα κοινό συναίσθημα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τον θυμό σας με υγιή τρόπο

Αντί να αποφεύγετε και να πνίγετε τον θυμό σας, με κίνδυνο να εκραγεί, μπορείτε να κάνετε ειρήνη με το μικρό κόκκινο τέρας που κρύβεται μέσα σας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε τον θυμό σας με υγιή και παραγωγικό τρόπο.

Κάντε ένα διάλειμμα

Ο θυμός μπορεί να σας χτυπήσει σαν γροθιά μέσα σε δευτερόλεπτα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια απλή πρακτική όπως το να σταματήσετε τα πάντα και να μετρήσετε μέχρι το 10 μπορεί να σας βοηθήσει.

Ένα μίνι «timeout» μπορεί να κάνει θαύματα. Μπορεί να σας δώσει τον χρόνο που χρειάζεστε για να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε πιο ορθολογικά, ενώ παράλληλα σας βοηθά να σκεφτείτε πριν μιλήσετε. Πολλές φορές, όταν θυμώνουμε, λέμε πράγματα για τα οποία μετανιώνουμε. Το να πάρετε μια ανάσα μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την περαιτέρω κλιμάκωση του θυμού σας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα, όταν αισθάνεστε τον θυμό σας να φουντώνει, όπως:

  • Να μετρήσετε μέχρι το 10.
  • Να κλείσετε για λίγο τα μάτια.
  • Να βγείτε λίγο από το δωμάτιο.
  • Να πάρετε λίγο καθαρό αέρα ή να πάτε μια βόλτα.
  • Να εστιάσετε την προσοχή σας σε πράγματα γύρω σας που μπορείτε να δείτε, να αισθανθείτε και να αγγίξετε. Για παράδειγμα: Ονοματίστε τρία πράγματα που μπορείτε να δείτε, τρία πράγματα που μπορείτε να αγγίξετε και τρία πράγματα που μπορείτε να ακούσετε.
  • Να εστιάσετε σε κάτι χαλαρωτικό που βρίσκεται μπροστά σας (στα δέντρα έξω από το παράθυρο, στον γαλάζιο ουρανό κλπ.)
  • Να εστιάσετε σε έναν χαλαρωτικό ήχο (πουλιά που κελαηδούν, τον αέρα που φυσά κλπ.)

Πάρτε βαθιές ανάσες

Είτε έχετε θυμώσει με κάποιον άλλο, είτε με τον εαυτό σας ή μια κατάσταση, μια βαθιά ανάσα μπορεί να σας βοηθήσει να ξαναβρείτε την ηρεμία σας.

Εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη σας, κρατήστε την αναπνοή σας για λίγα δευτερόλεπτα και μετά εκπνεύστε αργά από το στόμα σας.

Σκεφτείτε γιατί είστε θυμωμένοι

Ένας άλλος τρόπος που μπορεί να βοηθήσει είναι να αναγνωρίσουμε αυτό που νιώθουμε. Αν αναγνωρίσουμε τι μας συμβαίνει, μπορούμε να σκεφτούμε πιο ορθολογικά.

Το πρώτο βήμα είναι απλώς να αναγνωρίσετε πώς αισθάνεστε, παραδεχόμενοι στον εαυτό σας: «Αισθάνομαι θυμωμένος/η και αυτό είναι εντάξει». Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε γιατί ή με ποιον είστε θυμωμένοι. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τον τρόπο να βγείτε από τον φαύλο κύκλο του θυμού.

Βρείτε τρόπους να χαλαρώσετε

Αυτό μπορεί να διαφέρει για τον καθένα, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού σας πρέπει να έχετε μια εργαλειοθήκη με στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε την ηρεμία σας, όπως η επαφή με τη φύση, η άσκηση, η συζήτηση με κάποιον που εμπιστεύεστε, μια καλλιτεχνική ενασχόληση.

Αντιμετωπίστε την κατάσταση με χιούμορ

Μερικές φορές, αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε τελικά είναι το να μην παίρνετε πάντα τον εαυτό σας πολύ στα σοβαρά. Υπάρχουν πολλοί βάσιμοι λόγοι για να είναι κανείς θυμωμένος – στην τελική, ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Αλλά αν μπορείτε, προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα που σας θυμώνουν μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Είτε είστε αναστατωμένοι που χάσατε μια συγκέντρωση επειδή αργήσατε είτε επειδή σας έκοψε ένας οδηγός στον δρόμο, είναι καλό να θυμάστε ότι πράγματα όπως αυτά δεν είναι εμπειρίες που θα επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή σας. Το να μάθετε να γελάτε με τα στραβά μπορεί να σας βοηθήσει να αποτινάξετε την πίεση, τόσο από τον εαυτό σας όσο και από τους άλλους – και να καταλαγιάσει τελικά τον θυμό σας.

Πηγή: Cleveland Clinic, cretalive.gr

Προηγούμενο άρθρο

Χειρουργείο σε ΑμεΑ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Επόμενο άρθρο

Λαμία: Ενημέρωση για την υγεία των δοντιών στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ «ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar