Πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό όταν έχουμε γρίπη

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Οι λόγοι για να αναζητήσουμε ιατρική φροντίδα

Η γρίπη είναι σε έξαρση, στα φαρμακεία οι ελλείψεις σε βασικά σκευάσματα, όπως τα αντιπυρετικά, είναι μεγάλες και τα νοσοκομεία ασφυκτιούν στις εφημερίες τους. Συνήθως όσοι έχουν γρίπη νοσούν ελαφριά, με ήπια συμπτώματα και η επίσκεψη στον γιατρό δεν κρίνεται απαραίτητη. Για τα άτομα, όμως, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και κινδυνεύουν από επιπλοκές της νόσου, η γρίπη μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή τους. Ακόμα και αν κάνετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να αρρωστήσετε σοβαρά από γρίπη αναφέρει η ιστοσελίδα Healthline.

Κάθε χρόνο το 5- 20% των Αμερικανών νοσούν από γρίπη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν υπολογίσει μεταξύ 9,3 εκατομμυρίων και 49 εκατομμυρίων κρούσματα γρίπης κάθε χρόνο από το 2010.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει μερικά ή όλα αυτά τα συμπτώματα:

 • βήχα
 • πονόλαιμο
 • καταρροή ή βουλωμένη μύτη
 • μυϊκούς πόνους
 • πονοκεφάλους
 • κούραση
 • πυρετό
 • εμετό και διάρροια (συχνότερα στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες)
 • ρίγη

Οι λόγοι για να πας στον γιατρό

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό αν έχετε γρίπη; Ακολουθούν οι λόγοι για να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα.

Δυσκολία στην αναπνοή

Η γρίπη δεν πρέπει να επηρεάζει τον τρόπο που αναπνέεις και η δυσκολία μπορεί να είναι σημάδι πνευμονίας ή μιας λοίμωξης στους πνεύμονες. Η πνευμονία είναι κοινή και σοβαρή επιπλοκή της γρίπης και στις ΗΠΑ προκαλεί κάθε χρόνο 49.000 θανάτους.

Πόνος ή πίεση στο στήθος ή στην κοιλιά

Το αίσθημα πόνου ή πίεσης στο στήθος είναι ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια σε άτομα με καρδιακές παθήσεις. Ο πόνος στο στήθος είναι επίσης κοινό σύμπτωμα της πνευμονίας.

Εμετός

Ο εμετός αφυδατώνει τον οργανισμό και κάνει δύσκολη την ανάρρωση από γρίπη γι’ αυτό καλό είναι να πάτε στον γιατρό να σας εξετάσει. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι σήψης, μιας σοβαρής επιπλοκής που σχετίζεται με τη γρίπη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως η σήψη μπορεί να οδηγήσει σε οργανική ανεπάρκεια.

Εγκυμοσύνη

Εάν είστε έγκυος και αρρωστήσετε με γρίπη διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, όπως βρογχίτιδα, να γεννήσετε πρόωρα ή ελλιποβαρές μωρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις η γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε θνησιγένεια ή θάνατο. Το CDC συνιστά σε όλες τις έγκυες να κάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης.

Άσθμα

Ένας στους 13 Αμερικανούς έχει άσθμα, μια ασθένεια που επηρεάζει τους αεραγωγούς των πνευμόνων. Επειδή τα άτομα με άσθμα τείνουν να έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, τα συμπτώματα της γρίπης είναι συχνά χειρότερα. Οι ενήλικες και τα παιδιά με άσθμα έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για επιπλοκές της γρίπης και να αναπτύξουν πνευμονία σε σύγκριση με όσους δεν έχουν.

Εάν έχετε άσθμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για αντιικά φάρμακα. Δεν πρέπει όμως να πάρετε το αντιιικό φάρμακο zanamivir (Relenza), καθώς μπορεί να προκαλέσει συριγμό ή άλλα πνευμονικά προβλήματα.

Καρδιακά προβλήματα

Έφραγμα

Περίπου 92 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κάποιας μορφή καρδιακή νόσο ή ζουν με ό,τι τους έχει αφήσει κάποιο εγκεφαλικό. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία η γρίπη μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής εξαπλασιάζεται κατά την πρώτη εβδομάδα μιας επιβεβαιωμένης λοίμωξης από γρίπη.

Εάν ζείτε με καρδιοπάθεια, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον ιό και την πιθανή νοσοκομειακή περίθαλψη είναι να κάνετε το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Τα συμπτώματα βελτιώνονται και μετά χειροτερεύουν

Τα συμπτώματά της γρίπης δεν θα πρέπει να επανεμφανιστούν μετά την υποχώρησή τους. Ο υψηλός πυρετός και ο έντονος βήχας που παράγει πράσινη ή κίτρινη βλέννα είναι πιθανά σημάδια λοίμωξης όπως η πνευμονία.

Ευάλωτες ομάδες

Διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη και θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική περίθαλψη εάν ανήκετε σε μία από αυτές τις κατηγορίες:

 1. γυναίκες έως και δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό
 2. παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, αλλά κυρίως παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών
 3. ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω
 4. ηλικιωμένοι σε γηροκομεία
 5. άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη, νεφρικές ή ηπατικές διαταραχές και χρόνια πνευμονοπάθεια
 6. άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω παθήσεων όπως ο HIV ή ο καρκίνος
 7. άτομα ηλικίας κάτω των 19 ετών που λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη ή φάρμακα με βάση τα σαλικυλικά
 8. άτομα που είναι παχύσαρκα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 40 ή περισσότερο
 9. Ινδιάνοι ή ιθαγενείς της Αλάσκας
 10. Παιδιά άνω των 2 ετών μπορούν να πάρουν στην αρχή της γρίπης μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε και έναν γιατρό.

Τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να συνταγογραφηθούν μόνο από γιατρό. Η λήψη τους εντός δύο ημερών από την γρίπη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα και τη διάρκεια της κατά μία ημέρα.

Πηγή: newsbeast.gr

Προηγούμενο άρθρο

ΥΠΕΝ: Παράταση προθεσμίας για την προσβασιμότητα ΑμεΑ (ΦΕΚ)

Επόμενο άρθρο

Χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar