Πρώτο σπουδαίο βήμα για την ένταξη ΑμεΑ στην αγορά εργασίας

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Χαρά, συγκίνηση και ενθουσιασμός ήταν τα συναισθήματα που κυριάρχησαν στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης και της απονομής των πιστοποιήσεων που έλαβαν εννέα ενήλικες ΑμεΑ, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την κατάρτισή τους και εγκαινιάζοντας μια νέα πραγματικότητα στο Ρέθυμνο, το πρώτο βήμα που ανοίγει πλέον το δρόμο για την επαγγελματική ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία στην αγορά εργασίας.

Οι πιστοποιήσεις των παιδιών δόθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου στο πλαίσιο του έργου «Εργασία για όλους» που αποσκοπεί στην εργασιακή ένταξη των ΑμεΑ. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund με διαχειριστές επιχορήγησης το ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity now. Φορέας υλοποίησης είναι ο Σύλλογος γονέων κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου με εταίρους το ΙΙΕΚ GRANT και το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο OSLO MET.

Το «Εργασία για όλους» που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021 αποτελεί σημείο αναφοράς για το Σύλλογο σε μια προσπάθεια να ενισχύσει και να εδραιώσει την Εργασιακή Ένταξη. Στους άξονες του έργου Εργασία για όλους περιλαμβάνονται η εκπαίδευση ενηλίκων ΑμεΑ, η πιστοποιημένη επαγγελματική κατάρτιση, η λειτουργία ΚΟΙΝΣΕΠ και η απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

ΕΝΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΛΑΒΑΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Συνολικά εννέα ενήλικες εκπαιδεύτηκαν μέσω του προγράμματος και αποκόμισαν επαγγελματικές δεξιότητες μέσα σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον εκπαίδευσης, αυτό του ΙΙΕΚ Grant. Πλέον είναι έτοιμοι να αναλάβουν εργασία, έχοντας αποκτήσει σημαντικές δεξιότητες και έχοντας πιστοποιηθεί για αυτές. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι εκπαιδευόμενοι εκπαιδεύτηκαν πρακτικά και εξειδικεύτηκαν στους τομείς της μαγειρικής, της ζαχαροπλαστικής, της αρτοποιίας, των ορόφων, του εστιατορίου και του καφέ ενώ ταυτόχρονα με τις επαγγελματικές δεξιότητες, εργάστηκαν και σε σκέλη όπως είναι η επαγγελματική προσέγγιση και ο τρόπος που μπορούν να σταθούν επαγγελματικά σε ένα εργασιακό περιβάλλον.

Έχοντας πλέον λάβει την πιστοποίησή τους και νιώθοντας αυτοπεποίθηση για τις δεξιότητες που απέκτησαν οι ίδιοι μοιράστηκαν τα όνειρα και τα συναισθήματά τους στην διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, εκφράζοντας την επιθυμία να βρουν εργασία στο αντικείμενό τους, να αποδώσουν σε όσα εκπαιδεύτηκαν στο εργασιακό τους περιβάλλον και έχοντας πλέον εργασία να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, μεταξύ αυτών να αποκτήσουν την δική τους επιχείρηση και να κάνουν ταξίδιαγια να γνωρίσουν τον κόσμο. Όνειρα τα οποία δεν αποκλίνουν από εκείνα όλων των παιδιών που κάνουν το επόμενο βήμα προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

Με το βήμα αυτό στην εκπαίδευση και πιστοποίηση των ενηλίκων ΑμεΑ, ένα όραμα πολλών ετών του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου αρχίζει σταδιακά να υλοποιείται. Μέσα από στοχευμένους άξονες καταφέρνει να καλύψει όλο το φάσμα της εκπαίδευσης των παιδιών ΑμεΑ, από την προσχολική ηλικία έως και την ενηλικίωση και την επαγγελματική αποκατάσταση. Στο όραμα αυτό για την κάλυψη ενός μεγάλου εύρους ηλικιών και αναγκών των παιδιών εντάσσονται, οι ποικίλες δράσεις του Συλλόγου, το ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Μαζί Μπορούμε», το Κοινωνικό Στέκι το οποίο συμβάλλει σημαντικά στις εκπαιδεύσεις με τα προεπαγγελματικά εργαστήρια ενώ μέσα από την δημιουργία μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης το επόμενο διάστημα, οι ωφελούμενοι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα.

Στόχος του Συλλόγου με την παραχώρηση και του χώρου στους Αρμένους είναι να ολοκληρώσει το πρώτο και σημαντικό σκέλος των ολοκληρωμένων δράσεων στην φροντίδα και την εκπαίδευση των ΑμεΑ, δημιουργώντας και το κέντρο διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας.

Επισημαίνεται, πως πρόκειται για πολύ σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέσα σε διάστημα λίγων ετών στο Ρέθυμνο, μέσα από την δράση του συλλόγου που καταφέρνει σταδιακά να παρέχει όσα χρειάζονται τα άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες σε όλα τα στάδια της ηλικίας και εκπαίδευσής τους, κάτι που αποτελεί και την διαχρονική αγωνία των γονιών κυρίως μετά την ενηλικίωση των παιδιών τους.

ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Μιλώντας στο  Goodnet και τον Team fm η πρόεδρος του Συλλόγου Ειρήνη Κλάδου μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλους και για τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους- καθώς στην διάρκεια της εκπαίδευσης μεσολάβησε η περίοδος της καραντίνας -, όλοι οι εκπαιδευόμενοι κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τον κύκλο σπουδών τους και να πάρουν την πιστοποίησή τους. «Όλα τα παιδιά πέρασαν τις εξετάσεις τους και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Είναι ιδιαίτερη όχι μόνο η φετινή αλλά και η επόμενη χρονιά και ήδη μας έχει καθυστερήσει σκέλη του έργου. Είχαμε επικοινωνία με ξενοδόχους και επαγγελματίες ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να κάνουν την πρακτική τους αλλά δυστυχώς δεν άνοιξαν όλα τα ξενοδοχεία και έτσι δύσκολα θα πάρουν σε αυτή την περίοδο της πανδημίας νέους ανθρώπους για πρακτική. Αυτό το σκέλος της πρακτικής άσκησης το αφήνουμε για αργότερα. Πλέον προσπαθούμε να δουλέψουμε με τα παιδιά το επόμενο σκέλος του έργου που οργανώνεται τώρα, μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ώστε να μπορέσουν μέσα από εργαστήρια που θα τα οργανώνουμε εμείς ως φορέας και η ΚοιΝΣΕΠ που θα είναι μια ξεχωριστή επιχείρηση να δουλεύει για τα άτομα με αναπηρία, και να λύσουμε το ζήτημα αυτό μέχρι να είναι λίγο καλύτερη η περίοδος» ανέφερε η κα Κλάδου.

Όπως επεσήμανε η ίδια διαρκής στόχος στο σκέλος και της επαγγελματική ένταξης είναι και η κοινωνική ευαισθητοποίηση: «να καταφέρουμε να πείσουμε ότι ένα άτομο είναι χρήσιμο έστω και με τις δυσκολίες του» ενώ πρόσθεσε στέλνοντας το δικό της μήνυμα: « Πρέπει να αποδεχόμαστε τον κάθε άνθρωπο ακόμη και μέσα σε έναν ανταγωνιστικό επιχειρηματικό χώρο, σε ένα εργασιακό περιβάλλον με τις δικές του δυνάμεις οι οποίες πάντα αξίζουν».

Η ίδια αναφέρθηκε και στην χαρά και τον ενθουσιασμό των παιδιών που είδαν τις προσπάθειές τους να αποδίδουν με την απόκτηση του πτυχίου τους. Η κα Κλάδου πρόσθεσε: «Μπορούν να γίνουν πάρα πολλά για τα άτομα με δυσκολίες και τα άτομα με αναπηρία να γίνουν πάρα πολύ χρήσιμα σε εργασιακά πόστα και μέσα στην κοινωνία».

Σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του έργου Παύλος Μελισσινός αναφέρθηκε στα όσα έγιναν στο πλαίσιο του έργου και την έμφαση που δίνεται, μετά την εκπαίδευση των ενηλίκων ΑμεΑ, στην εργασία και την επαγγελματική ένταξη που είναι ένα κρίσιμο σκέλος και ένα διαρκές στοίχημα.

Πηγή: www.haniotika-nea.gr/

Προηγούμενο άρθρο

Κέντρα δημιουργικής απασχόλησής ΚΔΑΠ ΑμεΑ

Επόμενο άρθρο

Ακτιβιστής ΑμεΑ στον ΣΚΑΪ: Αν νομίζεις ότι η μάσκα σε περιορίζει δεν ξέρεις από αληθινό περιορισμό

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar