Σε εφαρμογή από σήμερα ο «κόφτης» των 3 ευρώ στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα γενόσημα φάρμακα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Εφαρμόζεται επίσημα από σήμερα Τετάρτη (21.02.2024) στα φαρμακεία ο «κόφτης» των 3 ευρώ ανά γενόσημο σκεύασμα, μια απόφαση του Υπουργείου Υγείας που έχει στόχο να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο η επιβάρυνση του ασφαλισμένου.

Τα μηχανογραφικά συστήματα από την ΗΔΙΚΑ πολύ γρήγορα τροποποιήθηκαν και από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (20.02) προς Τετάρτη (21.02), η εκτέλεση συνταγών στα φαρμακεία προσαρμόστηκε στη νέα απόφαση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να μην υπερβαίνουν τα 3 ευρώ ανά γενόσημο, ώστε να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα ο ασφαλισμένος όταν τα προμηθεύεται για τη θεραπεία του.

«Η εφαρμογή λειτουργεί κανονικά από το πρωί της Τετάρτης, σε όλα τα φαρμακεία χωρίς προβλήματα», αναφέρει, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς και συνεχίζει:

«Η ΗΔΙΚΑ ανταποκρίθηκε άμεσα και προσάρμοσε τα μηχανογραφικά της συστήματα. Από σήμερα και συγκεκριμένα από την αλλαγή της μέρας -Τρίτη προς Τετάρτη- τα φαρμακεία εκτελούν συνταγές με πλαφόν το 3ευρο», σημειώνει συγκεκριμένα.

Τι αναφέρει η Υπουργική Απόφαση

Η Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄1126/16.02.2024) που εκδόθηκε την Παρασκευή, προβλέπει την εφαρμογή πλαφόν 3 ευρώ ανά εμβαλάγιο γενοσήμου στην επιβάρυνση της συμμετοχής του ασφαλισμένου, όπως υπολογίζεται πλέον βάσει της διαφοράς στη λιανική τιμή ενός γενοσήμου από την τιμή αποζημίωσης ανά θεραπευτική κατηγορία (μετά και την τελευταία κατάργηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής στα γενόσημα).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «Το ποσόν που ο ασθενής καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 20 ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα και ειδικότερα για γενόσημα φάρμακα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των τριών (3) ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα».

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σχετικά: «Κάθε εφαρμογή πολιτικής πρέπει να εξυπηρετεί διάφορους στόχους. Από τη μία, στην προκειμένη περίπτωση τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, πράγμα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εάν θέλουμε να μπορούμε να διευκολύνουμε την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στην τελική λίστα και αν είναι να σώσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές και από την άλλη, να αποφύγουμε την υπερβολική επιβάρυνση των ασθενών στην περίπτωση που για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να αλλάξουν το σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιούν».

Σχολιάζοντας την “στροφή” αυτή του Υπουργείου Υγείας, ο Απόστολος Βαλτάς, αναφέρει: «Ο Υπουργός κατάλαβε τις μεγάλες διαφορές που προέκυπταν ειδικά στις μεγάλες περιεκτικότητες και προσπάθησε να βρει λύση. Κατάλαβε ότι ο κόσμος δεν είναι δυνατόν να πληρώνει τόσο μεγάλες διαφορές. Και σε τελική ανάλυση αυτό θα ήταν αντικίνητρο στην προώθηση των γενοσήμων. Θα ήταν τιμωρητικό. Ο υπουργός, ωστόσο, το είδε εξαρχής και το διόρθωσε. Αύριο είναι η πρώτη μέρα εφαρμογής της υπουργικής απόφασης», τονίζει.

Καταληκτικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε: «Στόχος μας είναι με την πολιτική διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων να εξοικονομήσουμε από την δαπάνη χώρο για την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών που θα τις έχει απόλυτη ανάγκη ο κόσμος. Όταν ο ασθενής χρειαστεί ένα καινοτόμο φάρμακο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να του το δώσουμε».

Πηγή: Iatropedia.gr

Προηγούμενο άρθρο

Τουρισμός για Όλους: Πότε κάνει «πρεμιέρα» η πλατφόρμα

Επόμενο άρθρο

Ελπίδα κατά του καρκίνου: Νέα πρωτοποριακή μέθοδος καταστρέφει το 99% των καρκινικών κυττάρων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar