Σημάδια εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης αν αισθανθείτε αυτά στα πόδια σας – Καλέστε το 166!

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Όταν αναφερόμαστε στην υγεία της καρδιάς, το πιθανότερο είναι ότι το πρώτο που έρχεται στον νου μας είναι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, ή εγκεφαλικού.

Αλλά μια άλλη μορφή καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να είναι εξίσου θανατηφόρα. Και δεδομένου ότι δεν συζητείται τόσο συχνά, τα συμπτώματά της μπορεί να μην αναγνωρίζονται και να μην αντιμετωπίζονται άμεσα, όπως είναι εξίσου απαραίτητο με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι πρώιμες ενδείξεις αυτού του τρίτου -κατά σειρά συχνότητας- τύπου καρδιακής νόσου μπορεί να φαίνονται ανεπαίσθητες στην αρχή, αλλά χωρίς έγκαιρη παρέμβαση, μπορεί να αποδειχτούν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Συγκεκριμένα, ένα σύμπτωμα που μπορεί να εκδηλωθεί στα πόδια σας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Το να το εντοπίσετε άμεσα θα μπορούσε να σημάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου!

Εάν τα πόδια σας πρηστούν και είναι κόκκινα, επώδυνα, ή ζεστά στην αφή, θα μπορούσε να είναι σημάδι εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (Deep Vein Thrombosis – DVT) είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή, αλλά πλήρως αποτρέψιμη κατάσταση. Εμφανίζεται όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος βαθιά μέσα σε μια φλέβα, συνήθως στην λεκάνη, τον μηρό, ή το κάτω πόδι. Περίπου οι μισοί ασθενείς με DVT δεν εμφανίζουν προειδοποιητικά σημάδια. Άλλοι μπορεί να παρατηρήσουν:

 • πρήξιμο
 • πόνο
 • ευαισθησία στην αφή
 • ερυθρότητα στην πληγείσα περιοχή

Μερικοί ασθενείς μπορεί επίσης να αισθανθούν μια αίσθηση ζεστασιάς κοντά στο σημείο της θρόμβωσης. Τότε το ένα πόδι μπορεί να το αισθάνεται ο ασθενής πιο ζεστό στο άγγιγμα σε σύγκριση από το άλλο.

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα χέρια, αλλά αυτό συμβαίνει λιγότερο συχνά.

Μπορεί να συμβεί μια δυνητικά θανατηφόρα επιπλοκή

Εάν παρατηρήσετε σημάδια DVT στο πόδι σας, είναι σημαντικό να καλέσετε άμεσα το 166 και μιλήσετε με τον γιατρό σας. Η πιο σοβαρή επιπλοκή της DVT συμβαίνει όταν ένα κομμάτι του θρόμβου σπάσει και ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στους πνεύμονες, προκαλώντας μια απόφραξη που ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Εάν ο θρόμβος είναι μικρός και με την κατάλληλη θεραπεία, ο ασθενής θα αναρρώσει από την πνευμονική εμβολή. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει κάποια βλάβη στους πνεύμονες. Αλλά αν ο θρόμβος είναι μεγάλος, μπορεί να διακόψει πλήρως τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες, κάτι που είναι θανατηφόρο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά -και ειδικά εάν συνδυάζονται με πρήξιμο, πόνο ή ερυθρότητα στα πόδια- θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166.

Τα πρώτα σημάδια είναι συνήθως:

 • δύσπνοια
 • πόνοι στο στήθος που χειροτερεύουν με την σωματική προσπάθεια
 • βήχας με αιματηρά πτύελα

Επίσης, μπορεί να έχετε:

 • ταχυπαλμία
 • υπερβολική εφίδρωση
 • ζάλη
 • ανεξήγητο πόνο στο στήθος, το χέρι, τον ώμο, τον λαιμό και τη γνάθο

Πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν έχουν οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα. Η πνευμονική εμβολή είναι σοβαρή αλλά πολύ θεραπεύσιμη. Η γρήγορη θεραπεία μειώνει σημαντικά την πιθανότητα θανάτου.

Μερικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο γι’ αυτές τις καταστάσεις

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT), ή πνευμονική εμβολή (PE). Αλλά η ύπαρξη ορισμένων παραγόντων κινδύνου μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα για κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα, άτομα που πάσχουν από:

 • καρδιακή νόσο
 • πνευμονική νόσο
 • καρκίνο
 • φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

ή όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό DVT ή PE διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης με την ηλικία και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν DVT ή PE κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τους τρεις μήνες μετά την εγκυμοσύνη και κατά την λήψη αντισυλληπτικών χαπιών.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Κατά τ’ άλλα υγιή άτομα που έχουν υποστεί τραυματισμό σε κάποια φλέβα διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για DVT και PE. Ένας θρόμβος αίματος μπορεί να σχηματιστεί είτε ως αποτέλεσμα του καθαυτού του τραυματισμού, είτε λόγω της μειωμένης ροής του αίματος κατά την ανάρρωση.

Πώς θα σας βοηθήσει ο γιατρός σας

Συχνά πιστεύουμε ότι οι θρόμβοι αίματος είναι ξαφνικοί, αναπόφευκτοι και μοιραίοι. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ο γιατρός σας μπορεί να παρέμβει, εάν υποψιαστεί DVT ή PE. Το πλάνο θεραπείας έχει τρεις στόχους:

 1. να μην μεγαλώσει ο θρόμβος
 2. να αποτραπεί η χαλάρωσή του (δηλαδή να μην σπάσει σε κομμάτια) και ταξιδέψει στους πνεύμονες και
 3. να μειώσει τις πιθανότητές σας να υποφέρετε από άλλο επεισόδιο DVT

Η πιο κοινή παρέμβαση είναι η χορήγηση αντιπηκτικών, γνωστών και ως αραιωτικών του αίματος. Αυτά τα φάρμακα δεν μπορούν να διαλύσουν έναν υπάρχοντα θρόμβο αίματος. Αλλά θα αποτρέψουν την επιδείνωσή του και θα μειώσουν τον κίνδυνο μελλοντικών θρομβώσεων.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής σας, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να σας χορηγήσει κάποιο θρομβολυτικό φάρμακο. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση ενός υπάρχοντος θρόμβου.

Σε περιπτώσεις όπου αυτές οι μέθοδοι αποδειχθούν αναποτελεσματικές, οι γιατροί μερικές φορές εισάγουν ένα φίλτρο στην κοίλη φλέβα, για να αποτρέψουν κάποιον θρόμβο αίματος από το να φτάσει στους πνεύμονες.

Θυμηθείτε: εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια DVT στα πόδια σας, φροντίστε να ζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα.

Πηγές: https://www.mayoclinic.orghttps://my.clevelandclinic.orghttps://www.cdc.govhttps://vascular.orghttps://bestlifeonline.com, iatropedia.gr

Προηγούμενο άρθρο

Νέο τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού με αυξημένη ακρίβεια

Επόμενο άρθρο

Ο Γιάννης Πρασσάς εξηγεί γιατί κάποιος, ενώ έχει συμπτώματα Covid, έχει αρνητικό self test

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar