Στα σκαριά 18 νέα κέντρα για σπάνιες ασθένειες σε 4 νοσοκομεία της Αττικής

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Στη δημιουργία 18 Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης για Σπάνια Νοσήματα προχώρησε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε να συγκεντρωθούν δεδομένα και πληροφορίες για τις σπάνιες ασθένειες που επηρεάζουν χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας και να βελτιωθούν οι θεραπευτικές μέθοδοι και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αυτές. Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, τα κέντρα είναι συνολικά 18 και θα λειτουργήσουν σε τέσσερα νοσοκομεία της Αττικής.

Συγκεκριμένα, εννέα από αυτά θα λειτουργήσουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο, τέσσερα στο Αιγινήτειο, τέσσερα στο «Αγία Σοφία» και ένα στο Νοσοκομείο Αττικόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κέντρα ήταν νομοθετικά στον αέρα όταν ανέλαβε ο σημερινός υπουργός Υγείας και χρειάστηκε να γίνει μεθοδική δουλειά ώστε να κατατεθούν οι προβλεπόμενοι φάκελοι για να μπορέσουν να μετάσχουν στην πρόσκληση που έγινε από την Ε.Ε. για τη γενικότερη χρηματοδότηση.

Αντικείμενο έρευνάς τους, ανάλογα, βέβαια, και με το νοσοκομείο, θα είναι τα αυτοφλεγμονώδη και αυτοάνοσα νοσήματα, τα νοσήματα του συνδετικού ιστού και οι μυοσκελετικές παθήσεις, τα ενδοκρινολογικά νοσήματα, οι σπάνιες διαταραχές μεταβολισμού ασβεστίου και φωσφόρου, τα νευροενδοκρινικά νεοπλάσματα, τα σπάνια επιληπτικά νοσήματα, τα νευρολογικά, τα νευρομυϊκά, τα αιματολογικά νοσήματα παίδων και ενηλίκων, τα σπάνια ενδοκρινολογικά νοσήματα παίδων, τα νοσήματα γενετικής προδιάθεσης σε καρκίνο, τα σπάνια αιματολογικά νοσήματα, οι σπάνιοι παιδικοί καρκίνοι, τα σπάνια νεφρολογικά και κακοήθη αιματολογικά νοσήματα ενηλίκων.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος – Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ότι «η εξέλιξη της ιατρικής και της έρευνας οδηγεί στην ανάγκη δημιουργίας των συγκεκριμένων κέντρων, τα οποία είναι ιδιαιτέρως απαραίτητα σε ό,τι αφορά παθήσεις οι οποίες έχουν ένα σχετικά μικρό επιπολασμό». Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, καθηγητής Πέτρος Σφηκάκης, ένα νόσημα θεωρείται σπάνιο όταν προσβάλλει πέντε στα 10.000 άτομα. Πρόσθεσε δε ότι στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 5.000 ασθενείς με σπάνια νοσήματα.

Πηγή: newsbreak.gr/

Προηγούμενο άρθρο

Πώς αποφεύγουμε τις ασθένειες ενώ ταξιδεύουμε;

Επόμενο άρθρο

Δήμος Νάουσας: Πρότυπη δράση για τη γνωριμία Ατόμων με Αναπηρία με το χιόνι και τη χιονοδρομία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar