Τα θρεπτικά συστατικά που δρουν αποδεδειγμένα κατά της κατάθλιψης

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:
Ένα από τα πιο σημαντικά όπλα κατά της κατάθλιψης είναι και η διατροφή, με τις έρευνες να δείχνουν τις θρεπτικές ουσίες και τις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν.

Η κατάθλιψη είναι μια από τις κύριες αιτίες κακής υγείας και αναπηρίας, με περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να πάσχουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα, μάλιστα με το National Institutes of Health, το 60% των ανθρώπων που πάσχουν δεν αναζητούν επαγγελματική υποστήριξη, πιστεύοντας ότι οι ψυχικές ασθένειες κουβαλούν ένα στίγμα που μπορεί να τους επηρεάσει στην κοινωνική ζωή και την εργασία τους.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η υποστήριξη και καθοδήγηση από ειδικό σε συνδυασμό με μια ολιστική αντιμετώπιση της κατάστασης μπορεί να δείξει φως στην άκρη του τούνελ γρήγορα και να μπλοκάρει όλα τα αδιέξοδα που εμφανίζονταν μέχρι τώρα. Μέρος αυτής της ολιστικής αντιμετώπισης της κατάθλιψης είναι και η ισορροπημένη διατροφή, με κάποια θρεπτικά συστατικά να έχουν σημαντική δράση.

Σύμφωνα με ανασκόπηση που έχει δημοσιευτεί στο World Journal of Psychiatry προκύπτει μια λίστα αντικαταθλιπτικών θρεπτικών συστατικών από τα 34 θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι είναι απαραίτητα για τον άνθρωπο.

Τα δεδομένα προέκυψαν για ένα υποσύνολο τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε τουλάχιστον ένα αντικαταθλιπτικό θρεπτικό συστατικό χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων του USDA. Αυτά τα τρόφιμα αναλύθηκαν ως προς την πυκνότητα συστατικών αυτών, με αποτέλεσμα να προκύψει η βαθμολογία των αντικαταθλιπτικών τροφίμων (AFS), όπου τα φυτικά και τα ζωικά τρόφιμα αναλύθηκαν χωριστά.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Δώδεκα αντικαταθλιπτικά θρεπτικά συστατικά σχετίζονται με την πρόληψη και τη θεραπεία των καταθλιπτικών διαταραχών: Φυλλικό οξύ, σίδηρος, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακράς αλύσου (EPA και DHA), μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, θειαμίνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, βιταμίνη C και ψευδάργυρος. Τα τρόφιμα με την υψηλότερη βαθμολογία ήταν τα δίλοβα όστρακα όπως τα στρείδια, οι αχιβάδες, τα χτένια και τα μύδια, ενώ από τα φυτικά τρόφιμα, ψηλά στη λίστα βρέθηκαν τα φυλλώδη λαχανικά, οι πιπεριές και τα σταυρανθή λαχανικά.

Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, με αποφυγή τροφών που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο, όπως κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά, γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά και βούτυρο, οι παραπάνω θρεπτικές ουσίες μέσω της διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν, με πολλαπλούς τρόπους, τόσο την υγεία του εγκεφάλου, όσο και το μικροβίωμα του εντέρου που σχετίζεται άμεσα.

Πηγές
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430847/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6147775/

clickatlife.gr

Προηγούμενο άρθρο

Υπουργείο Υγείας – Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Μηδενική ανοχή στην αδράνεια για καθημερινά προβλήματα στα νοσοκομεία

Επόμενο άρθρο

Η 6η Πανελλήνια Επίδειξη Μόδας ΑμεΑ στον Άλιμο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar