Θεράπευσαν πλήρως τον Διαβήτη Τύπου 1 σε πιθήκους

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Επόμενο βήμα η δοκιμή σε ανθρώπους

Ερευνητές θεράπευσαν τον διαβήτη τύπου 1 σε πιθήκους, χρησιμοποιώντας βιο-μηχανική και μια νέα τεχνική μεταμόσχευσης. Ελπίζουν ότι η εξέλιξη αυτή θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης της χρόνιας νόσου.

Οι επιστήμονες στο Κέντρο Επιστήμης Μεταμοσχεύσεων του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης διαπίστωσαν ότι το πείραμά τους θεράπευσε την ασθένεια, μια αυτοάνοση κατάσταση στην οποία το σώμα δεν μπορεί να παράξει ινσουλίνη, σε τρία μη ανθρώπινα πρωτεύοντα – τουλάχιστον για τη διάρκεια της μελέτης, 90 ημερών.

«Η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής, ιδιαίτερα στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα, έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στο παράδειγμα για τη θεραπεία ασθενών με διαβήτη τύπου 1», δήλωσε ο επικεφαλής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων James F. Markmann.

Στον διαβήτη τύπου 1, οι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα να παράγουν ινσουλίνη. Τα παγκρεατικά κύτταρα που δημιουργούν ινσουλίνη λείπουν. Η κορυφαία θεωρία είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παραπλανάται και τα καταστρέφει.

Με ελάχιστη έως καθόλου παραγωγή ινσουλίνης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται ισόβιες ενέσεις τεχνητής ινσουλίνης για να αποφύγουν τα επικίνδυνα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πριν από την εφεύρεση των ενέσεων ινσουλίνης, η ασθένεια ήταν θανατηφόρα.

Υπάρχουν θεραπείες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξαλείψουν την ανάγκη για ενέσεις, ωστόσο, με τη μεταμόσχευση ιστών θα μπορούσε να αποκατασταθεί η ικανότητα παραγωγής ινσουλίνης ξανά.

Υπάρχουν δύο πιθανές μεταμοσχεύσεις για ασθενείς με διαβήτη: στη μία, ολόκληρο το πάγκρεας ενός δότη μεταμοσχεύεται. Αυτό είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο από την αμερικανική FDA, αλλά η ολική μεταμόσχευση οργάνων είναι μια σοβαρότατη χειρουργική επέμβαση και οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί. Ως αποτέλεσμα, οι μεταμοσχεύσεις παγκρέατος είναι σπάνιες – με μόνο περίπου 1.000 να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ – και προορίζονται για ασθενείς με τις πιο σοβαρές παθήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ινσουλίνη.

Πολύ λιγότερο επεμβατική είναι μια αλλομεταμόσχευση νησίδων, όπου οι χειρουργοί μεταμοσχεύουν μόνο μικρότερες παγκρεατικές «νησίδες» – ομάδες κυττάρων στο πάγκρεας που φιλοξενούν τα βήτα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Αυτές οι νησίδες στη συνέχεια μεταμοσχεύονται τυπικά στο ήπαρ του ασθενούς. Μπορεί να χρειαστούν πολλές προσπάθειες για να κολλήσουν, αλλά αν γίνει, οι ασθενείς μπορεί να διαπιστώσουν ότι δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν ένεση ινσουλίνης — ή μπορούν να κάνουν λιγότερη.

Αλλά οι μεταμοσχεύσεις νησίδων εξακολουθούν να θεωρούνται πειραματικές διαδικασίες, επομένως μπορούν να γίνουν μόνο ως μέρος μιας κλινικής δοκιμής. Ως αποτέλεσμα, είναι ακόμη πιο σπάνιες από τις μεταμοσχεύσεις ολόκληρου του παγκρέατος. Από το 1999 έως το 2020, μόνο 1.399 άτομα έχουν υποβληθεί στη διαδικασία, σύμφωνα με ένα παγκόσμιο μητρώο μεταμοσχεύσεων νησίδων και μόνο μερικές δεκάδες απόπειρες γίνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Ενώ οι μεταμοσχεύσεις νησίδων μπορούν να λειτουργήσουν, υπάρχει μία σειρά προβλημάτων που μπορεί να τις εμποδίσει. Ένα ζήτημα είναι η θέση στο ήπαρ: το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να καταλήξει να καταστρέψει έως και τα μισά από τα μεταμοσχευμένα βήτα κύτταρα εκεί και το ίδιο το ήπαρ έχει περιορισμένο χώρο για μεταμοσχευμένο ιστό. (Είναι επίσης δύσκολο να παρακολουθηθούν και να αφαιρεθούν οι νησίδες εάν κάτι πάει στραβά.)

Οι ερευνητές έψαξαν να βρουν ένα καλύτερο σημείο για τις νησίδες. Τις εγκατέστησαν σε μια πτυχή λιπώδους ιστού που ονομάζεται omentum, η οποία ξεκινά γύρω από το στομάχι και απλώνεται στα έντερα.

Στο πείραμα με τους πιθήκους, που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports Medicine, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα ένζυμο που σταματά την αιμορραγία και το πλάσμα αίματος του ίδιου του πιθήκου για να δημιουργήσει ένα είδος «μήτρας», που επέτρεπε στις παγκρεατικές νησίδες να κολλήσουν στο omentum. Η «μήτρα» στη συνέχεια βιοδιασπάται φυσικά.

Όταν συνδύασαν τη νέα τους τεχνική μεταμόσχευσης με ανοσο-κατασταλτική θεραπεία, κατάφεραν να θεραπεύσουν αποτελεσματικά τον διαβήτη τύπου 1 σε πιθήκους.

Όταν συνδύασαν τη μεταμόσχευση με ανοσοκατασταλτική θεραπεία για την προστασία των νέων κυττάρων, οι διαβητικοί πίθηκοι μπόρεσαν να φτιάξουν τη δική τους ινσουλίνη και να σταθεροποιήσουν αυτόματα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Είναι «η πρώτη φορά που έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο σε μοντέλο πρωτευόντων πλην του ανθρώπου», είπε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Χονγκ Πινγκ Ντενγκ, ερευνητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων στο Mass General.

Ακόμη και με τη νέα τεχνική, η μεταμόσχευση νησίδων έχει ακόμα μια σειρά από προκλήσεις να ξεπεραστούν. Εξακολουθεί να απαιτεί ανοσοκατασταλτικά τα οποία έχουν έναν μακρύ κατάλογο επιπλοκών και παρενεργειών και εξακολουθεί να απαιτεί συμβατό δότη οργάνων, ενώ οι δότες παγκρέατος είναι εξαιρετικά περιορισμένοι.

Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη τύπος μεταμόσχευσης που θεράπευσε το πρώτο άτομο στην ιστορία του διαβήτη τύπου 1 το 2021: μια έγχυση νησίδων από εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.

Ενώ τα βλαστοκύτταρα θα μπορούσαν να παρέχουν μια θεωρητικά ατελείωτη παροχή νησίδων για μεταμόσχευση, υπάρχουν ανησυχίες και για αυτόν τον τύπο μεταμόσχευσης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας απόρριψης και της πιθανότητας ανάπτυξης όγκου.

Ωστόσο, οι ερευνητές πίσω από αυτή τη μελέτη λένε ότι το omentum μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική τοποθεσία για μελλοντικές μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να παρακολουθηθεί σε σχέση με το ήπαρ και δεν είναι ζωτικής σημασίας, επομένως ο μεταμοσχευμένος ιστός είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο να αφαιρεθεί, εάν προκύψουν επιπλοκές.

Πλέον σχεδιάζεται μια κλινική δοκιμή σε ανθρώπους.

Πηγή: sofokleousin.gr

Προηγούμενο άρθρο

Adagio – Μουσικές για τις Ημέρες του Πάσχα: Μεγάλη Εβδομάδα στο Μέγαρο με δύο κατανυκτικές συναυλίες

Επόμενο άρθρο

Υπόκλιση στον οδηγό λεωφορείου που έκανε το αυτονόητο και άνοιξε την ράμπα για να μπει ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar