Θεσσαλονίκη: Αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα με το Seatrec

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Τρεις χιλιάδες χρήσεις κατέγραψε πέρσι το σύστημα Seatrac στους Νέους Επιβάτες

Τρεις χιλιάδες χρήσεις του συστήματος Seatrac, που διευκολύνει την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα, καταγράφηκαν το περασμένο καλοκαίρι μόνο στην παραλία των Νέων Επιβατών όπου είχε εγκατασταθεί, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους που έφταναν εκεί από τη Θεσσαλονίκη, να απολαύσουν το μπάνιο τους και να αθληθούν.

Φέτος ξεκίνησαν και πάλι οι προετοιμασίες από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και τους Δήμους Θερμαϊκού και Βόλβης για την εγκατάσταση του συστήματος στις παραλίες των Νέων Επιβατών και του Σταυρού, αντίστοιχα, ενώ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών/ Παράρτημα Μακεδονίας- Θράκης βρίσκεται σε σχετικές συνεννοήσεις και με Δήμους της Χαλκιδικής και της Πιερίας.

«Ήδη, οι Δήμοι Θερμαϊκού και Βόλβης βρίσκονται σε συνεννόηση με την εταιρεία που τα τοποθετεί και περιμένουμε να έχει εξέλιξη. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τα μέλη μας, ο καιρός ζεσταίνει πλέον και υπάρχει ενδιαφέρον πάντοτε για τη θάλασσα, τόσο για κολύμπι όσο και για άθληση», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας- Θράκης, του Συλλόγου Παραπληγικών, και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Αυγουστίδης.

Αναφερόμενος στο Seatrac, τονίζει ότι το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι επιτρέπει την αυτόνομη πρόσβαση του ατόμου στη θάλασσα, καθώς το μεταφέρει στο νερό και μπορεί να επιστρέψει στη βάση του ώστε να παραλάβει άλλο άτομο. Με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι. «Αντίθετα το χειροκίνητο αμαξίδιο που τοποθετείται σε κάποιες παραλίες δεν επιτρέπει την αυτόνομη πρόσβαση του ατόμου στη θάλασσα. Θα πρέπει να υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι μαζί για να το υποστηρίξουν και να το μεταφέρουν πάνω στο πλωτό αμαξίδιο, το οποίο κατά τη διάρκεια της χρήσης του δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από δεύτερο άτομο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης εξετάζει το ενδεχόμενο δωρεάς του συστήματος από την Περιφέρεια στους Δήμους, προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες της παραχώρησής του. Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Περιφέρεια προμηθεύτηκε δύο τέτοια συστήματα, για τους Δήμους Θερμαϊκού και Βόλβης για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών που το χρειάζονται και σημειώνει ότι η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι εκείνη της δωρεάς του στους Δήμους οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς, το συντηρούν, το στήνουν και το μαζεύουν.

Ωστόσο, ο κ. Αυγουστίδης θέτει και μια άλλη σειρά από ζητήματα που αφορούν τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να έχουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναψυχής το καλοκαίρι στη θάλασσα. «Βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία του συστήματος είναι η πρόσληψη ναυαγοσώστη, για οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει σε κάποιο άτομο με αναπηρία. Από εκεί και πέρα θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη για την ύπαρξη αποδυτηρίων, τουαλετών, θέσεων στάθμευσης, εγκαταστάσεων ντους και χώρου ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να πιουν τον καφέ τους με τα μέλη της οικογένειάς τους και τους φίλους τους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Τέτοιου είδους υποδομές, όπως υπογραμμίζει, είναι απαραίτητες για τη λειτουργία μιας παραλίας που διαθέτει γαλάζια σημαία και οι παραλίες αυτές στην Ελλάδα είναι πολλές.

Σε ό,τι αφορά τις συνεννοήσεις με τους Δήμους της Χαλκιδικής και της Πιερίας, σημειώνει ότι υπήρξε την περασμένη χρονιά πρόγραμμα επιδότησης των δήμων για τέσσερις παραλίες ανά δήμο, ώστε να δημιουργήσουν πρόσβαση στη θάλασσα για τα άτομα με αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Παραπληγικών τάσσεται και πάλι υπέρ της τοποθέτησης του συστήματος που διευκολύνει την αυτόνομη πρόσβαση των ατόμων αυτών στη θάλασσα, έναντι του χειροκίνητου αμαξιδίου.

Πηγή: www.typosthes.gr/

Προηγούμενο άρθρο

Κορωνοϊός: Επιστρέφει εκτάκτως από σήμερα η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Επόμενο άρθρο

ΟΠΕΚΑ: Χωρίς φόρους και εισφορές τα βοηθήματα σε ΑμΕΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar