Τι απαντούν Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη στήριξη των ΑμεΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Απάντηση της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην επιστολή 44 ευρωβουλευτών για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υπηρεσιών παροχής φροντίδας και στήριξης των ατόμων με αναπηρία καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Απάντηση στην επιστολή 44 ευρωβουλευτών για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υπηρεσιών παροχής φροντίδας και στήριξης των ατόμων με αναπηρία καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού έδωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

44 ευρωβουλευτές από 17 χώρες και 7 Πολιτικές Ομάδες, μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Λ. Ντ. Νικολσόνοβα συνυπέγραφαν την επιστολή.

Στην απάντησή της η Πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει πως «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η εξασφάλιση της ευημερίας των ανθρώπων βρίσκεται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών μας, οι οποίες καθοδηγούνται από τις αρχές του ευρωπαϊκού Πυλώνα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία». Εντός αυτού του πλαισίου κινείται η Κομισιόν, όπως υπογραμμίζει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη σε μία σειρά από μέτρα και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι στιγμής, δηλώνοντας πως το επόμενο βήμα για την Κομισιόν είναι η αξιολόγηση πρόσθετων δράσεων στήριξης του τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών.

Προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού και της διασφάλισης της υγείας και της ευημερίας των πολιτών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων ομάδων, η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνει τους ευρωβουλευτές για την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί στενότερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλους τους αρμόδιους φορείς και ενδιαφερόμενους.

Τη διαβεβαίωση προς τους συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές ότι «θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία καθώς και άλλων ατόμων που χρειάζονται υποστήριξη λόγω του κορονοϊού» δίνει στην απάντησή του και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Χωρίς να κάνει ωστόσο κάποια συγκεκριμένη αναφορά σε στοχευμένες πολιτικές και επιπλέον μέτρα που προτίθεται να αναλάβει και να υποστηρίξει, προκειμένου να μην μείνει κανείς πίσω και να προστατευτούν όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες, ο Σαρλ Μισέλ στέκεται, μεταξύ άλλων στον κοινό ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την άρση των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού που παρουσιάστηκε στις 15 Απριλίου και έγινε δεκτός από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Απριλίου και στον οποίο τονίζεται η ανάγκη προστασίας των ευάλωτων ομάδων, ιδίως με την πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας και την εξασφάλιση ότι η διαγνωστική ικανότητα για τον κορονοϊό είναι προσβάσιμη σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου και στους φροντιστές των ευάλωτων ατόμων και ομάδων.

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές υπογράμμιζαν τον κίνδυνο χιλιάδες υπηρεσίες παροχής φροντίδας και στήριξης ατόμων με αναπηρία σε ολόκληρη την Ευρώπη να αναγκαστούν να κλείσουν για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με την ελλιπή εγγυημένη χρηματοδότηση από τις δημόσιες αρχές, την αδυναμία πρόσβασής τους στην απαιτούμενη χρηματοδότηση, τη σύναψη μη ευέλικτων συμβάσεων με τις αρχές, αλλά και τις καθυστερημένες χρηματοδοτικές προσκλήσεις από πλευράς των αρχών.

Ενώπιον αυτής της νέας πραγματικότητας, οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές καλούσαν την Κομισιόν αφενός «να αναλάβει νέες δράσεις κινητοποίησης βασικών επενδύσεων και πόρων για τη διασφάλιση της συνέχισης των υπηρεσιών φροντίδας και στήριξης, σύμφωνα με τις αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και του ευρωπαϊκού πυλώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα» και αφετέρου, να συμπεριληφθούν «συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν τους πόρους αυτούς -συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου- που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες, καθώς και άλλων ατόμων που χρειάζονται στήριξη». Οι ευρωβουλευτές ζητούσαν επίσης «να διασφαλιστεί ότι τόσο οι επαγγελματίες στον τομέα της περίθαλψης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όσο και τα άτομα που υποστηρίζονται από αυτούς τους επαγγελματίες έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας».

Πηγή: www.palo.gr/

Προηγούμενο άρθρο

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου – Τα δύο πρώτα κοινόχρηστα ποδήλατα για ΑΜΕΑ στη Θεσσαλονίκη

Επόμενο άρθρο

Συνεργασία ΕΣΑμεΑ – Δήμου Αθήνας για μια βιώσιμη πόλη για τα άτομα με αναπηρία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar