Τι μπορεί να ευθύνεται για την εκδήλωση Long Covid

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:
Σε αντισώματα που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός μας, αποδίδει νέα μελέτη την αιτία εκδήλωσης του συνδρόμου Long Covid, παραλληλίζοντας τη νόσο με την εμφάνιση αυτοάνοσου νοσήματος.

Σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας κορωνοϊού, πολλοί επιστήμονες προσπαθούσαν να συσχετίσουν τη σοβαρότητα έκβασης της νόσου covid με την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού μας. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, αναφέρει ότι ορισμένα αντισώματα του ανθρώπου που στοχεύουν όργανα και ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού, είναι υπεύθυνα για το σύνδρομο Long Covid.

Για σχεδόν 3 χρόνια, οι επιστήμονες έκαναν αγώνα δρόμου για να κατανοήσουν τις ανοσοποιητικές αποκρίσεις σε ασθενείς που αναπτύσσουν σοβαρή Covid. Η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην κατανόηση του σημείου που ολοκληρώνεται η υγιής ανοσία και σε εκείνο που φαίνεται ότι ξεκινά μια «καταστροφική ανοσία».

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός που οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν αντισώματα που στοχεύουν το ίδιο το σώμα των ασθενών παρά τον κορονοϊό. Αυτές οι μελέτες αποκάλυψαν ότι οι ασθενείς με σοβαρή Covid έχουν κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά χρόνιων ασθενειών με αυτοάνοσα νοσήματα, δηλαδή ασθενειών στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιείς ιστούς του οργανισμού.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, βοήθησε στο να δοθούν περισσότερες απαντήσεις σχετικά με το θέμα. Έτσι, γνωρίζουμε πια ότι σε ασθενείς με σοβαρή Covid, πολλά από τα αναπτυσσόμενα αντισώματα που είναι υπεύθυνα για την εξουδετέρωση της απειλής του κορονοϊού, στοχεύουν ταυτόχρονα τα όργανα και τους ιστούς του οργανισμού.

Επίσης, φάνηκε ότι τα αντισώματα που στοχεύουν τον οργανισμό μπορεί να διατηρηθούν για μήνες ή ακόμα και χρόνια σε αυτούς που υποφέρουν από Long Covid.

Το ανοσοποιητικό σύστημα κάνει λάθη υπό πίεση

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ακόμη και στην υγιή του κατάσταση, περιέχει ένα σώμα κυττάρων που είναι πλήρως ικανά να στοχεύσουν και να καταστρέψουν τα δικά σας κύτταρα και ιστούς. Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα συναντά για πρώτη φορά ένα παθογόνο ή ακόμα και μια αντιληπτή απειλή – όπως ένα εμβόλιο που μοιάζει με ιό – επιστρατεύει γρήγορα κύτταρα «Β» που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν παραγωγοί αντισωμάτων. Στη συνέχεια, αυτό συγκεντρώνονται σε ένα σημείο εκκίνησης.

Εδώ, τα κύτταρα «εκπαιδεύονται» για να αναγνωρίζουν και να καταπολεμούν καλύτερα την απειλή. Η περίοδος εκπαίδευσης είναι έντονη και τα λάθη δεν είναι ανεκτά. Τα Β κύτταρα με οποιαδήποτε διακριτή πιθανότητα για λανθασμένες επιθέσεις εναντίον του ξενιστή τους σκοτώνονται. Ωστόσο, όπως κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, αυτή η συσσώρευση και κινητοποίηση απαιτεί χρόνο – συνήθως μία ή δύο εβδομάδες.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν η απειλή είναι πιο άμεση – όταν κάποιος κυριολεκτικά παλεύει για τη ζωή του σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας; Οι ερευνητές γνωρίζουν τώρα ότι υπό το άγχος της σοβαρής ιογενούς λοίμωξης με κορονοϊό, αυτή η διαδικασία προπόνησης καταρρέει. Αντ ‘αυτού, αντικαθίσταται από μια αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης στην οποία οι «νεοσύλλεκτοι» με λίγη εκπαίδευση σπεύδουν στη μάχη.

Τα φίλια πυρά είναι το ατυχές αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά τη μάχη με την σοβαρή Covid, τα ίδια αντισώματα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση του ιού τείνουν να στοχεύουν τους ιστούς του ίδιου του ασθενή. Αυτό το αποτέλεσμα συναντάται κυρίως στη σοβαρή λοίμωξη. Οι ερευνητές εντόπισαν κύτταρα που παράγουν αυτά τα άτακτα αντισώματα πολύ λιγότερο συχνά σε ασθενείς με ήπιες μορφές της νόσου, των οποίων οι ανοσοποιητικές απαντήσεις ήταν πιο μετρημένες.

Επομένως, αυτό σημαίνει ότι όποιος νοσεί σοβαρά με COVID, αναπτύσσει μία αυτοάνοση διαταραχή; Ευτυχώς ΟΧΙ.

Ακολουθώντας ασθενείς μετά τη μόλυνσή τους, οι επιστήμονες εντόπισαν ότι μήνες αργότερα, οι πιο ανησυχητικές ενδείξεις είχαν υποχωρήσει. Αυτό είναι λογικό. Η μελέτη αυτών των επειγουσών ανοσοποιητικών αποκρίσεων σε ποντίκια επί δεκαετίες έχει δείξει ότι είναι κυρίως βραχυπρόθεσμες.

Τα αυτο-στοχευόμενα αντισώματα είναι υπεύθυνα για Long Covid

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως από τον ιό, ποσοστό που φτάνει έως και το 30% των νοσούντων, δεν έχουν επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση ακόμη και τρεις μήνες μετά την ανάρρωση. Αυτό έχει δημιουργήσει μια ομάδα ασθενών που βιώνουν αυτό που είναι γνωστό ως σύνδρομο Long Covid.

Με εξουθενωτικά συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν τη μακροχρόνια απώλεια γεύσης, όσφρησης ή και τα δύο, γενική κόπωση, ομίχλη του εγκεφάλου και μια ποικιλία άλλων καταστάσεων, αυτοί οι ασθενείς συνέχισαν να υποφέρουν μετά την αρχική νόσο και δικαίως αναζητούν απαντήσεις.

Ένα προφανές ερώτημα για τους ερευνητές που μελετούν αυτούς τους ασθενείς είναι εάν τα ίδια αυτο-στοχευόμενα αντισώματα που εμφανίζονται στη σοβαρή Covid παραμένουν σε όσους υποφέρουν από Long Covid. Αυτό συμβαίνει τελικά. Η συγκεκριμένη μελέτη καθιστά σαφές ότι τα νεοαναπτυγμένα αυτο-αντισώματα μπορούν να επιμείνουν για μήνες.

Επιπλέον, σε εργασίες που βρίσκονται υπό ανάπτυξη και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί όμως από ομότιμους επιστήμονες, διαπιστώνεται ότι αυτές οι απαντήσεις δεν περιορίζονται σε όσους αναρρώνουν από σοβαρή ασθένεια και είναι εύκολα αναγνωρίσιμες σε ένα μεγάλο υποσύνολο ασθενών με Long Covid που είχαν αναρρώσει από πιο ήπια ασθένεια επίσης.

Η συγκεκριμένη μελέτη αναμένεται να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στην αναζήτηση μίας θεραπείας για το σύνδρομο μακροχρόνιων συμπτωμάτων.

Πηγή: news247.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ποια ομάδα αίματος συσχετίζεται με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για πρώιμο εγκεφαλικό πριν τα 60

Επόμενο άρθρο

Κλιματική αλλαγή: Οι επιπτώσεις στη σύσταση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar