Τί δείχνει μελέτη για την εξάπλωση κορωνοϊού σε όλο το σώμα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι ιικές και ανθρώπινες πρωτεΐνες αλληλεπιδρούν για να προκαλέσουν μετανάστευση πρωτεϊνών από τον πυρήνα στο κυτταρόπλασμα.

Μια νέα μελέτη λέει ότι ο νέος κορωνοϊός χειρίζεται τα κύτταρα για να αναπαραχθεί. Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών κατά της COVID-19.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 13/7 στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, περιγράφουν μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Καμπίνας (UNICAMP) και στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (USP) στη Βραζιλία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα φάρμακο για να εμποδίσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των μορίων, μειώνοντας την αντιγραφή του ιού κατά 15% έως 20%.

Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε μια σειρά τεχνικών in vitro για να διερευνήσει πώς η παρουσία της ιικής πρωτεΐνης Μ στον οργανισμό κάνει το PCNA, μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA, να μεταναστεύσει από τον πυρήνα του κυττάρου, όπου βρίσκεται κανονικά, στο κυτταρόπλασμα, μια κυτταρική περιοχή που περιέχει οργανίδια υπεύθυνα για σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες.

dna.jpg

Οι ιικές και ανθρώπινες πρωτεΐνες αλληλεπιδρούν

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η μετανάστευση δείχνει ότι οι ιικές και ανθρώπινες πρωτεΐνες αλληλεπιδρούν για να προκαλέσουν μετανάστευση πρωτεϊνών από τον πυρήνα στο κυτταρόπλασμα. Σε κύτταρα που έλαβαν θεραπεία τόσο με μια συγκεκριμένη ένωση για PCNA όσο και με μια άλλη που αναστέλλει τη μετανάστευση διαφορετικών πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένου του PCNA, η αντιγραφή του ιού μειώθηκε μεταξύ 15% και 20% σε σύγκριση με τα κύτταρα που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία.

Για να υποστηρίξουν τα ευρήματα, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα πνευμονικού ιστού που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτοψιών νεκρών ασθενών με COVID-19. Η έκφραση PCNA βρέθηκε να είναι υψηλότερη από την κανονική σε αυτά τα δείγματα, όπως και η έκφραση της πρωτεΐνης gamaH2AX, ενός δείκτη βλάβης του DNA.

Ο Fernando Moreira Simabuco, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και καθηγητής στο UNICAMP εξήγησε τα ευρήματα.

«Η ανθρώπινη πρωτεΐνη γνωστή ως PCNA [πολλαπλασιαζόμενο πυρηνικό αντιγόνο κυττάρων] αλληλεπιδρά με την πρωτεΐνη SARS-CoV-2 M [μήτρα], ένα από τα μόρια που αποτελούν τη μεμβράνη του ιού και του δίνουν σχήμα. Η ίδια η ανακάλυψη δείχνει έναν από τους τρόπους με τους οποίους το παθογόνο χειρίζεται την κυτταρική λειτουργία για να προχωρήσει ο κύκλος ζωής του», είπε.

Πηγή: onmed.gr

Προηγούμενο άρθρο

ΑμεΑ: Προσεχώς Ενιαία Ηλεκτρονική Αίτηση ΚΕΠΑ και Ενιαία Ιατρική Γνωμάτευση

Επόμενο άρθρο

Αλτσχάιμερ: Επιβεβαιώθηκε η γενετική σύνδεση με τις διαταραχές του εντέρου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar