Τι εννοεί ο Μητσοτάκης όταν λέει ότι ο Τσίπρας «ξεπλήρωσε γραμμάτια» για το Σκοπιανό

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Για γραμμάτια που ξεπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας στους Ευρωπαίους για το Μακεδονικό, έκανε λόγο χθες στην συνέντευξή του στον Alpha Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και αναφέρθηκε στα όσα αποκάλυψαν πρόσφατα στο βιβλίο τους «Η Τελευταία Μπλόφα», οι δημοσιογράφοι Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτωρία Δενδρινού, για το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης του 2015. Οταν οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονταν για το Grexit και η ελληνική κυβέρνηση νόμιζε ότι διέθετε ένα υπερόπλο με το οποίο θα εκβιάσει τους δανειστές… Τότε για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι ζήτησαν από τον Αλέξη Τσίπρα να βρεί λύση στο Σκοπιανό, έναντι της οικονομικής βοήθειας που εκείνοι του προσφέρουν.

Η Μέρκελ και το Σκοπιανό
Στο βιβλίο τους οι δύο δημοσιογράφοι αναφέρονται στην πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, και στα όσα υποσχέθηκε τότε για επίλυση του Μακεδονικού ο κ. Τσίπρας. Αλλά και στην συνάντηση που είχε προηγηθεί του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζάν Κλόντ Γιούνκερ. Τότε ήταν που ο επικεφαλής της Επιτροπής είχε ζητήσει από τον Ελληνα Πρωθυπουργό, που τότε είχε μόλις αναλάβει πρωθυπουργός, να «κάνει κάτι και εκείνος γι αυτούς»…αφού εκείνοι τον βοηθούν τόσο πολύ, έστω κι αν αυτός δεν το συνειδητοποιεί ακόμα. Αναφορά που δίνει την εντύπωση ότι ο Γιούνκερ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να «βάλει πλάτη» στο θέμα των Σκοπίων, έναντι της οικονομικής βοήθειας που του δίνουν οι Ευρωπαίοι. Εξ ου και τα καρφιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα ραντεβού Τσίπρα με Μέρκελ και Γιούνκερ
Γράφουν στο βιβλίο τους η Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτωρία Δενδρινού για τα ραντεβού Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ:

«Οταν τελείωσε η συζήτηση για τα οικονομικά θέματα (σ.σ. αναφέρεται στο πρώτο ραντεβού Τσίπρα με την Μέρκελ στο Βερολίνο) ο Τσίπρας έθεσε ένα ζήτημα που ήταν ιδιαίτερης βαρύτητας για την Γερμανίδα καγκελάριο. Από τις 13 Μαρτίου, όταν είχε επισκεφθεί τον Ζάν Κλόντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, του είχε γίνει ξεκάθαρο μέσω του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ για τους Ευρωπαίους.

Στο τετ α τετ τους στο Berlaymont ο πρόεδρος της Επιτροπής είχε τονίσει στον Τσίπρα οτι ο ίδιος θα προσπαθούσε να βοηθήσει την Ελλάδα με όποιον τρόπο μπορούσε. Γνωρίζοντας ότι το ΕΣΠΑ είχε παραλύσει, επειδή η χώρα δεν είχε να πληρώσει την απαιτούμενη εθνική συμμετοχή- άλλωστε η Επιτροπή είχε στείλει σχετική προειδοποιητική επιστολή στην Αθήνα από τις 19 Φεβρουαρίου- ο Γιούνκερ υποσχέθηκε ότι θα βοηθούσε να μην χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Στην συνέχεια μάλιστα του πρότεινε επιπλέον κι ένα καινούργιο αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα, ύψους 35 δις ευρώ. Σε αντάλλαγμα όμως, έπρεπε να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μέσα τις επόμενες ημέρες, του τόνισε, κι έβγαλε από την τσέπη του μια λίστα 15 βασικών μεταρρυθμίσεων, για να εξηγήσει στον Αλέξη Τσίπρα, ποιες θεωρούνταν σημαντικότερο να υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Κατόπιν, κοιτάζοντας τη θέα των Βρυξελλών έξω από το γραφείο του, ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έπρεπε να δείξει κι αυτή από την πλευρά της αλληλεγγύη με την Ευρώπη. Και ειδικά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Μπορεί να μην το συνειδητοποιείς τώρα» είπε, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που γνώριζε το περιεχόμενο της συζήτησης, «αλλά κάνουμε πολλά για σένα. Θέλω να κάνεις κάτι κι εσύ για εμάς. Σε μερικά χρόνια από τώρα θέλω να λύσεις το θέμα της Μακεδονίας. Η Ευρώπη λειτουργεί με συμβιβασμούς και μια λύση στο θέμα της ονομασίας θα ήταν σημαντική για την σταθερότητα των Βαλκανίων» πρόσθεσε.

«Δεν σε πιστεύω Αλέξη…»
Εχοντας τα λόγια Γιούνκερ στο μυαλό του, ο Τσίπρας έθεσε το ζήτημα του Μακεδονικού στην Γερμανίδα καγκελάριο. «Θέλω να λύσω το θέμα ακόμα και με τον Γκρουέφσκι» της είπε σε εκείνη την πρώτη τους συνάντηση, αναφερόμενος στον τότε Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, γνωστό για τις εθνικιστικές του θέσεις, όταν η συμφωνία φαινόταν ακόμα ανέφικτη. Κι εκείνη είχε απαντήσει: «Δεν σε πιστεύω Αλέξη. Κανένας από τους προκατόχους σου δεν θέλησε ποτέ να ανοίξει το θέμα αυτό».

Το ζήτημα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για την Μέρκελ, που το έθετε σε όλους ανεξαιρέτως τους Ελληνες συνομιλητές της. Στον Αντώνη Σαμαρά, συγκεκριμένα, το ανέφερε ανελλιπώς σε κάθε τους συνάντηση, τονίζοντας, συνήθως μέσω του συμβούλου της επί των εξωτερικών θεμάτων, πόσο σημαντική για το Βερολίνο ήταν η επίλυση του θέματος. Γνωρίζοντας την σκληρή θέση του Σαμαρά στο ζήτημα, η Μέρκελ έλεγε χαρακτηριστικά: «Είναι σαν να συζητήσαμε ήδη το θέμα και να άκουσα ήδη την απάντησή σου» και άλλαζαν κατόπιν θέμα στη συζήτηση.

Με τον Τσίπρα όμως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Είχε επιτέλους κάποιον που θα μπορούσε να αποδειχθεί άνθρωπος- κλειδί για την επίλυση του πολυετούς αγκαθιού στην περιοχή των Βαλκανίων», αναφέρουν οι δημοσιογράφοι στο βιβλίο τους.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθρο

Μητσοτάκης σε Vice και HBO: Στις 7 Ιουλίου τελειώνουν τα δέκα χρόνια Οδύσσειας για την Ελλάδα (vid)

Επόμενο άρθρο

Politico για εκλογές 2019: Με 10,3 μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar