Τί πρέπει να ξέρεις για τον ήλιο αν παίρνεις φάρμακα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:
Ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ηλιακού φωτός συνήθως δεν εγείρει ανησυχία. Υπάρχουν, όμως, μερικές κατηγορίες φαρμάκων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα μας, όταν αυτό εκτεθεί στον ήλιο. Ένας ειδικός μάς ενημερώνει για το ποια είναι αυτά.

Το έντονο ηλιακό φως είναι βλαβερό για την υγεία μας και μπορεί να προκαλέσει από ηλίαση μέχρι έγκαυμα. Γι’ αυτό και η έκθεση στον ήλιο θέλει προσοχή. Αυτό σημαίνει ότι υποχρεωτικά φοράμε αντηλιακόκαπέλο και γυαλιά ηλίου και τον αποφεύγουμε τις μεσημεριανές ώρες.

Πριν από μερικά χρόνια, λόγω μιας δερματικής πάθησης ο δερματολόγος μού είχε συστήσει να χρησιμοποιώ μια κρέμα στα μάτια μου πρωί-βράδυ με την προτροπή να μην «βλέπει» ο ήλιος το σημείο που την εφαρμόζω. Με αφορμή αυτό το γεγονός, αναρωτήθηκα σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να συνδυάζουμε φαρμακευτική αγωγή και έκθεση στον ήλιο και αναζήτησα τις απαντήσεις απευθυνόμενη σε έναν ειδικό παθολόγο.

Ήλιος και φάρμακα: τι πρέπει να προσέχουμε

«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι πολλά τα φάρμακα που όταν εισέρχονται με οποιονδήποτε τρόπο (διαδερμικά, από του στόματος, ή ενέσιμα κλπ.) στο σώμα μας, μπορούν να αντιδράσουν με το ηλιακό φως προκαλώντας μας δερματικά ενοχλήματα», μας λέει ο ειδικός παθολόγος Στυλιανός Δερμιτζάκης.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, ξεχωρίζουμε δύο κατηγορίες αντιδράσεων :

1. Τη φωτοαλλεργία, η οποία συμβαίνει όταν το δέρμα μας εκτίθεται στο ηλιακό φως μετά από επάλειψη κάποιας φωτοευαίσθητης ουσίας η οποία με την δράση της υπεριώδους κυρίως ακτινοβολίας μετατρέπεται σε αλλεργιογόνο, προκαλώντας έτσι την παραγωγή αυτοαντισωμάτων που προκαλούν αυτή την δερματική αντίδραση στα εκτεθειμένα μέρη τού σώματος (αν και κάποιες φορές μπορεί να επεκτείνεται και σε μη εκτεθειμένα μέρη), η οποία συνήθως εμφανίζεται σαν εξάνθημα τύπου εκζέματος.

2. Τη φωτοτοξικότητα, η οποία είναι η πιο συχνή και η πιο σοβαρή, κατά την οποία κάποια φάρμακα που έχουν μπει με κάποιο τρόπο στον οργανισμό μας προσλαμβάνουν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και μετατρέπονται σε τοξικούς παράγοντες οι οποίοι μεταναστεύουν στο δέρμα και εκεί νεκρώνουν τα επιδερμικά κύτταρα προκαλώντας μικρότερες ή μεγαλύτερες βλάβες.

ήλιος

Ποιες φαρμακευτικές ουσίες θέλουν προσοχή

Ειδικότερα, ο κ. Δερμιτζάκης μάς εξήγησε ότι:

«Οι πιο σημαντικές κατηγορίες φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα μας –όταν αυτό εκτεθεί στον ήλιο– είναι κάποια αντιβιοτικά (τετρακυκλίνη, σιπροφλοξασίνη, τριμεθοπρίμη), αντιυπερτασικά (υδροχλωροθειαζίδη, διλτιαζέμη), αντισταμινικά (προμεθαζίνη, διφενυδραμίνη), χημειθεραπευτικά (δοξορουβικίνη, 5-FU, μεθοτρεξάτη, γεμσιταβίνη), υπολιπιδαιμικά (ατορβαστατίνη, πραβαστατίνη, σιμβαστατίνη) αλλά και πολλά αντιφλεγμονώδη (σελεκοξίμπη, ιμπουπροφένη, πιροξικάμη, ναπροξένη).

Γι’ αυτόν τον λόγο, αν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για το αν και πότε χρειάζεται να προσέχουμε περισσότερο τον καλοκαιρινό ήλιο.

Πηγή: ow.gr

Προηγούμενο άρθρο

«Μεταμορφώνεται» η Αρχαία Κόρινθος: Πλήρης ανάπλαση, διαδρομές για ΑμεΑ και νέο μουσείο – Δείτε εικόνες

Επόμενο άρθρο

Ο Αντώνης Τσαπατάκης πρωταθλητής κόσμου και στο Μάντσεστερ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar