Το 80% των ασθενών δεν καταφέρνει να «ρίξει» τη χοληστερίνη

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Εκστρατεία ενημέρωσης στοχεύει στην επίτευξη της μείωσης της χοληστερόλης σε ασθενείς, σε επίπεδα ανάλογα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουν

Εκθετικά αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβάντων όπως η στεφανιαία νόσος και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, το 90% των οποίων σχετίζονται με υψηλή χοληστερόλη και μάλιστα της LDL χοληστερόλης.

Η δυσλιπιδαιμία είναι ένας σημαντικός αιτιολογικός παράγοντας στη καρδιαγγειακή νόσο, η οποία είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, και συνεπώς συσχετίζεται με σημαντικό κλινικό φορτίο, ιδιαίτερα σε άτομα με αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο, οικογενή υπερχοληστερολαιμία και σε πληθυσμούς με νόσο ισοδύναμου κινδύνου αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου

Παρότι η αθηροσκλήρωση αποτελεί το κύριο υπόβαθρο παθολογίας και ανατομίας των καρδιαγγειακών νοσημάτων, το 80% των ασθενών υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου δεν πετυχαίνουν τους στόχους της LDL χοληστερόλης.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας του 2019, ο στόχος της LDL χοληστερόλης για τους ασθενείς πολύ υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, πρέπει να είναι κάτω από 55 mg/dL και τουλάχιστον 50% κάτω από τη αρχική τιμή.

Όμως η μακροπρόθεσμη επίτευξη των στόχων της LDL χοληστερόλης δεν είναι η βέλτιστη δυνατή, λόγω διαφόρων παραγόντων όπως η μη συμμόρφωση στις υπάρχουσες θεραπείες λόγω δοσολογικού σχήματος ή ανεπιθύμητων ενεργειών, η έλλειψη γνώσης της νόσου, η μη τιτλοποίηση ή χρήση των κατάλληλων υπολιπιδαιμικών θεραπειών, το κόστος των θεραπειών ή άλλων παραγόντων πρόσβασης στις θεραπείες.

Για τους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα χρησιμοποιείται συχνά ο όρος «αόρατοι ασθενείς»

Από αριστερά: Η κα Λευκοθέα Σταθέλου, Chief Scientific Officer, Novartis Hellas, η κα Νατάσα Χατζηπρίμου, External Engagement & TA/Product Brand Comms Lead, Novartis Hellas, ο κος Κωνσταντίνος Χόρτης, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από Καρδιοπάθειες και η κα Φωτεινή Μπαμπανάρα, Communications & Engagement (C&E) Head, Novartis Hellas, South, East, Central Europe & Russia (SERCE) C&E Lead

Το βάθρο της νίκης

Αναγνωρίζοντας αυτή την ακάλυπτη ανάγκη, η Novartis Hellas με νέα εκστρατεία ενημέρωσης που έχει τίτλο «Το ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη» καλεί τους ασθενείς να πετύχουν «το ρεκόρ τους», να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τους, ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων.

Στο τηλεοπτικό spot της εκστρατείας, ένας καθημερινός άνθρωπος ανεβαίνει στο βάθρο της νίκης, δίπλα σε αθλητές. Όπως οι αθλητές κατακτούν τους στόχους, έτσι και αυτός παραλαμβάνει το μετάλλιό του, έχοντας μειώσει της τιμές της LDL χοληστερόλης του επιτυγχάνοντας το προσωπικό του ρεκόρ. Στην ίδια αισιόδοξη λογική, κινείται και το ραδιοφωνικό spot της καμπάνιας, ενώ στις έντυπες καταχωρήσεις το εικαστικό της καμπάνιας συνοδεύει η προτροπή προς όλους να ενημερωθούν από τον γιατρό τους για το ποιος πρέπει να είναι ο στόχος της LDL χοληστερόλης τους, ανάλογα με την κατηγορία καρδιαγγειακού κινδύνου στην οποία ανήκουν.

Η εκστρατεία υλοποιείται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πασχόντων από Καρδιοπάθειες και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών Και Φίλων Πασχόντων Από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία LDL Greece και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών και της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων.

Αθηροσκλήρωση

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Γεώργιος Κοχιαδάκης δήλωσε ότι «Τέτοιες πρωτοβουλίες εναρμονίζονται πλήρως με τους βασικούς άξονες δράσης και τη γενικότερη δραστηριοποίηση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τα επόμενα χρόνια. Είναι ευθύνη όλων μας να ενημερώσουμε και να προστατεύσουμε τους ασθενείς, ειδικά αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο».

«Η αθηροσκλήρωση αποτελεί το κύριο παθολογοανατομικό υπόβαθρο των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ως Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης από την αρχή συντασσόμαστε και στηρίζουμε την προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού και κινητοποίησης των ασθενών πολύ υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου σε συνεργασία με τη Novartis Hellas και άλλους εμπλεκόμενους φορείς», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Χαράλαμπος Μηλιώνης.

Εγκεφαλικά επεισόδια

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών Γεώργιο Ντάιο, «Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να καταγράφουμε 30.000 εγκεφαλικά κάθε χρόνο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους παράγοντες που σχετίζονται με το 90% των εγκεφαλικών επεισοδίων. Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι μαζί να αφυπνίσουμε τους ασθενείς ώστε να ενημερωθούν καλύτερα και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τη νόσο».

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων Γεώργιος Τσιβγούλης, δήλωσε «Η Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων (ΕΕΑΕΝ), από την ίδρυσή της (1995) και ως σήμερα περιλαμβάνει μέλη-συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων που ασχολούνται με τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ) αλλά και γενικότερα τις παθήσεις των αγγείων του εγκεφάλου. Η ΕΕΑΕΝ αποτελεί εθνικό μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εγκεφαλικών (World Stroke Organization, WSO) & του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εγκεφαλικών (European Stroke Organization, ESO). Είναι αποδεδειγμένο ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και πιο συγκεκριμένα τα υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως είναι η στεφανιαία νόσος και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Ανάμεσα στους βασικούς στόχους της ΕΕΑΕΝ είναι και η προαγωγή πρωτοβουλιών που αφορούν στην πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών νόσων. Ως εκ τούτου η εκστρατεία το ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη ταυτίζεται απόλυτα με τους στόχους που έχουμε ως εταιρεία. Επικροτούμε την πρωτοβουλία αυτή μιας και θέτει στο επίκεντρο τη σωστή ενημέρωση και ενδυνάμωση των ασθενών συμβάλλοντας στη βελτιστοποίηση τόσο της πρωτογενούς όσο και της δευτερογενούς πρόληψης».

Σιωπηλή περίοδος

Από την πλευρά των ασθενών, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από Καρδιοπάθειες Κωνσταντίνος Χόρτης, δήλωσε «Για τους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα χρησιμοποιείται συχνά ο όρος «αόρατοι ασθενείς». Αναφέρεται στη φύση των παθήσεων, τη συμπτωματολογία, τη «σιωπηλή» περίοδο η οποία προηγείται της εκδήλωσης των ποικίλων μορφών της. Η εκστρατεία «Το ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη» ρίχνει φως στην ενημέρωση και στην πρόληψη, ενισχύοντας τις καλύτερες εκβάσεις για τους ασθενείς».

«Η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, αλλά και ειδικότερα όσων έχουν σχέση με την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν για αυτή την «κρυφή», αλλά τόσο απειλητική για τη ζωή ασθένεια, αποτελεί προτεραιότητα για τον σύλλογό μας. Χαιρόμαστε που αποτελούμε μέρος της προσπάθειας της Novartis Hellas σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών Και Φίλων Πασχόντων Από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία LDL Greece Αθανάσιος Παλλίδης.

Τέλος, η επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος της Novartis Hellas Λευκοθέα Σταθέλου, δήλωσε «Η εκστρατεία «Το ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη» αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης μας: να μειώσουμε τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της καρδιαγγειακής νόσου στις επόμενες δεκαετίες. Πρωτοβουλίες σαν και αυτή μας εμπνέουν να συνεχίζουμε την αποστολή μας να βοηθούμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα».

Πηγή: in.gr

Προηγούμενο άρθρο

Επιδότηση των ΚΤΕΛ με σχεδόν 12 εκατ.€ για τη μετακίνηση ΑμεΑ & πολυτέκνων

Επόμενο άρθρο

Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV: Προληπτική θεραπεία και Εθνικό Μητρώο, αλλάζουν το τοπίο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar