Τουρισμός για ΑμεΑ: Δύσκολη η προσβασιμότητα σε τουριστικές επιχειρήσεις – Απαιτείται χαμόγελο και εκπαίδευση

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα ‘τρέχει’ το Ινστιτούτο Επιχειρηματικών και Εκθεσιακών Ερευνών και Ανάπτυξης (ΙΕΕ) στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Alternative Touristic Experience» με στόχο την αξιολόγηση για την απόδοση των υφιστάμενων προσβάσιμων τουριστικών υπηρεσιών και εγκαταστάσεων σε τουριστικές επιχειρήσεις. «Παράλληλα, στην έρευνά μας θα διερευνηθούν οι δυσκολίες αλλά και τα εμπόδια για την παροχή προσβάσιμων τουριστικών υπηρεσιών από την πλευρά των τουριστικών επιχειρήσεων» αναφέρει ο υπεύθυνος του έργου «ALTER TRIP» Δρ. Δημήτρης Κουρκουρίδης.

Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων (π.χ. ηλικιωμένοι) στην είσοδο μιας τουριστικής επιχείρησης; Υπάρχει δηλαδή κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα), υπάρχει μηχανικό μέσο κάλυψης υψομετρικής διαφοράς (αναβατόριο) ή κάποια άλλη πρόβλεψη; Ειδική θέση στάθμευσης για άτομα με αναπηρία υπάρχει στο πάρκινγκ της επιχείρησης; Κοινόχρηστη τουαλέτα για ΑμεΑ υπάρχει; Οι παραπάνω είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Επιχειρηματικών και Εκθεσιακών Ερευνών και Ανάπτυξης (ΙΕΕ) στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου  «Alternative  Touristic Experience» (ALTER TRIP) και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG IPA Cross-border Cooperation Programme “Greece-Republic of North Macedonia 2014-2020”.

«Η έρευνα διεξάγεται σε πέντε Περιφερειακές Ενότητες – Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρες, Φλώρινα καθώς και σε περιοχές της Βόρειας Μακεδονίας» δηλώνει ο υπεύθυνος του έργου «ALTER TRIP» Δρ. Δημήτρης Κουρκουρίδης εξηγώντας πως στόχος της έρευνας είναι η αξιολόγηση για την απόδοση των υφιστάμενων προσβάσιμων τουριστικών υπηρεσιών και εγκαταστάσεων από την πλευρά των τουριστικών επιχειρήσεων στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Β. Μακεδονίας. «Επιπλέον, στην έρευνα μας θα διερευνηθούν οι δυσκολίες και τα εμπόδια για την παροχή προσβάσιμων τουριστικών υπηρεσιών από την πλευρά των τουριστικών επιχειρήσεων» προσθέτει ο ίδιος.

H έρευνα, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με εκτιμήσεις έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία των αποτελεσμάτων.

Συνομιλήσαμε με ανθρώπους που είτε ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ είτε έχουν συγγενικά τους άτομα και το συμπέρασμα που βγαίνει από τη δική τους εμπειρία είναι ότι η Ελλάδα, και δη περιοχές της Βορείου Ελλάδος, βελτιώνεται μεν σε θέματα υποδομών και συμπεριφοράς από εργαζόμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προς άτομα ΑμεΑ, ωστόσο «έχουμε ακόμη πάρα πολύ δρόμο για να ανέβουμε επίπεδο» δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Υπάρχει κατανόηση αλλά λείπει και ο σεβασμός

Για μια άκρως καλύτερη εικόνα απ’ ότι παλαιότερα, σ’ ότι αφορά την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε τουριστικές επιχειρήσεις ακόμη και στην καθημερινότητά τους μιλάει η πρόεδρος του Συλλόγου Ομάδα Αλληλεγγύης Ανθρώπων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Κεντρικής Μακεδονίας Μάρθα Σιδηροπούλου.

Γενικότερα τα άτομα που είναι σε αναπηρική καρέκλα ή με Π, σε πολλά καφέ και ταβέρνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πρόσβασή τους. «Βγαίνουμε παρέα για καφέ, φαγητό και κάποιοι είναι σε καρότσι, και σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην πρόσβαση» δηλώνει η κα. Σιδηροπούλου εξηγώντας ότι είτε υπάρχουν σκάλες είτε οι τουαλέτες δεν έχουν τον απαραίτητο χώρο για να υποδεχθούν άτομα με αναπηρία κτλ.

Ωστόσο, όπως η ίδια επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια, «υπάρχει κατανόηση και από τον κόσμο και από τους εργαζόμενους, θα βοηθήσουν, υπάρχει καλή αντιμετώπιση».

Άλλο ένα πρόβλημα που εντοπίζει είναι οι θέσεις πάρκινγκ που απευθύνονται σε ΑμεΑ, όπου αυτές υπάρχουν, οι οποίες είναι σχεδόν μονίμως κατειλημμένες, το ίδιο συμβαίνει και με τις ράμπες στα πεζοδρόμια, αλλά όπως αναφέρει, τα τσουχτερά πρόστιμα σε περίπτωση στάθμευσης οχήματος σε ράμπα, αποθαρρύνουν τους οδηγούς.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και η ράμπα Seatrack η οποία δίνει τη δυνατότητα για αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και ατόμων με κινητικές δυσκολίες στη θάλασσα. «Σίγουρα βοηθάει και αποτελεί κίνητρο, όμως όλοι, και οι γύρω θα πρέπει να το προφυλάσσουν και να μην το βλέπουν σαν παιχνίδι» επισημαίνει η κα. Σιδηροπούλου.

Συγκρίνοντας τη Θεσσαλονίκη με περιοχές που έχει επισκεφτεί η ίδια, αναφέρει πως η Βέροια σε θέματα δομής, «στα πεζοδρόμια είναι καλύτερη, οι Σέρρες είναι σε καλό επίπεδο, σχεδόν σαν τη Θεσσαλονίκη» ενώ σ’ ότι αφορά το εξωτερικό, στη Γερμανία, όπως λέει η αντιμετώπιση είναι κλάσης ανώτερη και πως η πρόσβαση είναι πολύ πιο εύκολη απ’ ότι στην Ελλάδα.

«Πάμε να καλυτερέψουμε, όμως, είμαστε ακόμη στην αρχή, δυστυχώς» λέει με προβληματισμό η πρόεδρος του Συλλόγου Ομάδα Αλληλεγγύης Ανθρώπων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Κεντρικής Μακεδονίας Μάρθα Σιδηροπούλου η οποία πάσχει από τη συγκεκριμένη νόσο εδώ και μια 20ετία.

Χρειάζεται σωστή εκπαίδευση και χαμόγελο

Το «κλειδί» για να νιώσει άνετα ένας άνθρωπος με ειδικές ανάγκες, ένα άνθρωπος με αναπηρία επισκεπτόμενος μια επιχείρηση είτε πρόκειται για κατάλυμα, είτε για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι ο σεβασμός, η φιλικότητα, το χαμόγελο, η σωστή αντιμετώπιση με άλλα λόγια.

«Όταν μιλάμε για ΑμεΑ, μιλάμε για εκατοντάδες διαφορετικές περιπτώσεις ΑμεΑ δεν είναι αποκλειστικά το καρότσι» αναφέρει ο Πάνος Γεωργιάδης πατέρας του οποίου ο 23χρονος υιός του πάσχει από κινητικά και νοητικά προβλήματα. Όπως ο ίδιος εξηγεί η κάθε ασθένεια, η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, «τι χρειάζεται, να είναι φιλικός και προετοιμασμένος ο εργαζόμενος για αυτές τις κατηγορίες» δηλώνει προσθέτοντας πως η κάθε κατηγορία έχει και μια διαφορετική αντιμετώπιση.

«Δεν φωνάζουμε στον τυφλό πολλοί είναι εκείνοι που μπερδεύονται. Ή όταν συνομιλείς με κάποιον που είναι σε καρότσι, χρειάζεται ο εργαζόμενος να σκύψει, για να έρθει στο ίδιο ύψος με το κεφάλι του ανθρώπου που βρίσκεται στο αναπηρικό καρότσι, να τον κάνει να νιώσει άνετα» λέει ο κ. Γεωργιάδης.

Η εμπειρία του, απ’ όλα αυτά τα χρόνια, εστιάζει στο γεγονός ότι χρειάζεται σωστή εκπαίδευση του προσωπικού, «μικρά, ειδικά σεμινάρια με ανταλλαγή τεχνογνωσίας» όπως λέει και προσθέτει «ο receptionist, ο σερβιτόρος, ο υπάλληλος στην υποδοχή να είναι προετοιμασμένοι για τη βασική συνεννόηση που θα έχουν με την κάθε περίπτωση’ να μην πάθουν σοκ, αντιθέτως να χαμογελάσουν!».

Ερωτηθείς ο κ. Γεωργιάδης σχετικά με την προσβασιμότητα σε τουριστικές επιχειρήσεις από ανθρώπους με αναπηρία, μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού,  λέει «η Ελλάδα βελτιώνεται, αλλά έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη».

Ο ίδιος έφερε παραδείγματα από προσωπικές τους εμπειρίες στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα σε τραμ στη Βέρνη όπου υπάρχει το αναβατόριο και η μετακίνηση είναι πολύ εύκολη. «Οι θέσεις για ΑμεΑ δεν είναι ποτέ κατειλημμένες , δεν σε κοιτάνε παράξενα, στις δε κρουαζιέρες είναι οι πλέον υποδειγματικές επιχειρήσεις στο κομμάτι των ΑμεΑ» δηλώνει ο κ. Γεωργιάδης λέγοντας πως οι θέσεις τους βρίσκονται ανάμεσα στις κανονικές θέσεις των επιβατών και όχι σε ξεχωριστό χώρο.

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Μια από τις εκατοντάδες διαφορετικές περιπτώσεις των ΑμεΑ είναι και τα άτομα με αυτισμό. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, στις 2 Απριλίου, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) διοργανώνει δύο ουσιαστικές εκδηλώσεις προσκαλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτές, να ενημερωθούν για τον αυτισμό και να γνωρίσουν τα μοναδικά χαρίσματα των ατόμων με αυτισμό.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, στην περιοχή Στρεμπενιώτη στις 17.00, με πρωταγωνιστές τα άτομα με αναπηρία, που είναι μέλη των ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης-Συκεών, και τα παιδιά του ΚΔΑΠ Στρεμπενιώτη. Τα παιδιά και οι νέοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και στέλνουν το ηχηρό μήνυμα «Γίνε κι εσύ κομμάτι του παζλ». Η δράση περιλαμβάνει διαδραστική αφήγηση ιστορίας, εικαστικά δρώμενα και παιχνίδια διασκέδασης, όπου παιδιά, έφηβοι και ενήλικες θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν, να παίξουν και να συνεργαστούν, μα πάνω απ’ όλα να γνωρίσουν τον αυτισμό. Η δράση θα ολοκληρωθεί, αφήνοντας μπλε μπαλόνια στον ουρανό με μηνύματα αγάπης και αποδοχής.

Η δεύτερη εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 2 Απριλίου 2022, στη 1.30 μ.μ., στον Δημοτικό Κινηματογράφο Συκεών (Ρήγα Φεραίου-Μεγάρων), όπου ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Αναπηρία αλλάΖΩ, διοργανώνει προβολή ταινίας με ελεύθερη είσοδο. Συγκεκριμένα θα προβληθεί η ταινία «Ζωή σαν τριαντάφυλλο» του Mick Jackson, με τους/τις Claire Danes, Julia Ormond, David Strathairn, Catherine O’Hara.

Πηγή: grtimes.gr

Προηγούμενο άρθρο

Πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης: Επέκταση διάρκειας «έδειξε» ο Πλεύρης – Μένουν οι μάσκες

Επόμενο άρθρο

Σοκάρουν τα στοιχεία στη δικογραφία της Ρούλας Πισπιρίγκου, της μητέρας που κατηγορείται για παιδοκτονία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar