Τρίκαλα: Τέσσερις μαθητές δημιούργησαν μια εφαρμογή ασφαλούς μετακίνησης για ΑμεΑ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Πόσο εύκολες, άνετες και ασφαλείς είναι οι μετακινήσεις για τους συμπολίτες μας με αναπηρία οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα σήμερα;

Ποιες είναι οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους τα άτομα με αναπηρία, ώστε να μην αισθάνονται ανασφάλεια κάθε φορά που μετακινούνται σε κάποιον εξωτερικό χώρο;

Δυστυχώς, τα στοιχεία σε ό,τι αφορά στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας, είναι απογοητευτικά.

Και αυτά τα στοιχεία ήταν που έκαναν μία ομάδα μαθητών από τα Τρίκαλα, να σχεδιάσουν την εφαρμογή SmartPath, ένα app που σκοπό έχει να κάνει τις μετακινήσεις των συνανθρώπων τους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης, πιο εύκολες και πιο ασφαλείς.

Πίσω από το Smart Path βρίσκονται τέσσερις νέοι από 6ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων: Η Μαρία Κωστάκη, ο Αποστόλης Μηλιώτης, η Κατερίνα Τεντολούρη και ο Βαγγέλης Τσίπρας. Και η εφαρμογή που σχεδίασαν όχι μόνο κατάφερε να εντυπωσιάσει τους συμπολίτες τους, αλλά κέρδισε και την τρίτη θέση στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next, που υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone.

Δημιουργώντας και ακολουθώντας το «έξυπνο» μονοπάτι

Τι ακριβώς είναι όμως το SmartPath και πώς οι τέσσερις μαθητές του 6ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων οδηγήθηκαν στη συγκεκριμένη ιδέα; Όλα ξεκίνησαν έπειτα από μία έρευνα που πραγματοποίησαν στους δημόσιους χώρους των Τρικάλων.

Αυτό που διαπίστωσαν, λοιπόν, ήταν ότι τα πεζοδρόμια στην πόλη τους δεν πληρούν όλες τις προδιαγραφές και παρουσιάζουν ελλείψεις, δυσχεραίνοντας έτσι την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων με αναπηρία.

Αποφάσισαν, λοιπόν, να αξιοποιήσουν την αγάπη τους για την τεχνολογία και τη θέλησή τους για μάθηση και με τη χρήση της εφαρμογής AppInventor και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας  www.generationnext.vodafone.gr – που τους έδωσε πρόσβαση σε σύγχρονο οπτικοακουστικό περιεχόμενο γύρω από τον κόσμο του STEM – έφτιαξαν μία νέα εφαρμογή η οποία χαρτογραφεί τα πεζοδρόμια στα Τρίκαλα και τα αξιολογεί ως προς την καταλληλότητά τους.

Για την ακρίβεια, με τη χρήση της εφαρμογής SmartPath μας, οι κάτοικοι των Τρικάλων οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης, θα έχουν τη δυνατότητα να χαρτογραφούν τα πεζοδρόμια στα οποία μετακινούνται και να τα χαρακτηρίζουν ως προς την καταλληλότητά τους, με βάση παραμέτρους όπως το πλάτος του πεζοδρομίου, την ύπαρξη ράμπας και την ποιότητα επιφάνειας του πεζοδρομίου.

Όλα τα στοιχεία θα καταχωρούνται και θα αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων, έτσι ώστε ο επόμενος χρήστης να βλέπει τα εμπόδια που θα συναντά κατά τη μετακίνησή του, αλλά και να χαρακτηρίζει και ο ίδιος τη διαδρομή, με βάση τα δικά του εμπόδια κίνησης.

Σύμφωνα με τα ίδια τα παιδιά, «με τη χρήση της εφαρμογής η μετακίνηση των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης θα γίνει πιο εύκολη και πιο ασφαλής».

Μιλώντας για την εφαρμογή που σχεδίασαν δε, οι τέσσερις μαθητές υπογράμμισαν επίσης πως το app θα αποδειχθεί χρήσιμο και για τους τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη τους, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται μέσω της εφαρμογής για την προσβασιμότητα των διαδρομών που θέλουν να ακολουθήσουν, έτσι ώστε να σχεδιάζουν με άνεση και ασφάλεια την περιήγησή τους.

Όταν τα παιδιά ανακαλύπτουν τον θαυμαστό κόσμο του STEM

Για εμάς, το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο αναφορικά με την εφαρμογή SmartPath, πέρα από το γεγονός ότι συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητάς πολλών συνανθρώπων μας, είναι το ότι ο σχεδιασμός της αποδεικνύει πως το ενδιαφέρον των μαθητών στη χώρα μας για τις νέες τεχνολογίες και το STEM, είναι το ισχυρό.

Και οι συμμετοχές και οι ιδέες που έφτασαν στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next, αποδεικνύουν το πόσο εύκολός, διασκεδαστικός και ωφέλιμος για όλους μας μπορεί να είναι ο συνδυασμός της μάθησης με τη χρήση της τεχνολογίας -όταν φυσικά οι νέοι λαμβάνουν την κατάλληλη στήριξη και τα απαραίτητα εφόδια.

Οι αριθμοί είναι σίγουρα αποκαλυπτικοί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Να αναφέρουμε απλώς ότι μέσα από το πρόγραμμα Generation Next του Ιδρύματος Vodafone, έχουν «γεννηθεί» μέχρι σήμερα 374 καινοτόμες ιδέες από 94 περιοχές της χώρας και 84.000 άνθρωποι έχουν αποκτήσει την ευκαιρία να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες και να πειραματιστούν με τον κόσμο του STEM, δηλαδή τον θαυμαστό κόσμο της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών.

Το πόσο ισχυρό είναι το ενδιαφέρον των μαθητών στη χώρα μας για την εκπαίδευση STEM, αποδεικνύεται επίσης από τη μεγάλη και δυναμική συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, τόσο στον φετινό διαγωνισμό, όσο και στα φετινά ψηφιακά STEM Labs και τα Virtual Classrooms που διοργάνωσε το Ίδρυμα Vodafone.

Διότι παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες της φετινής διοργάνωσης, όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, οι μαθητές ανακάλυψαν, έμαθαν, πειραματίστηκαν και άδραξαν την ευκαιρία να κάνουν τις ιδέες τους πράξη, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα www.generationnext.vodafone.gr. Και κάπως έτσι, φτάσαμε σήμερα στο σημείο να βλέπουμε μαθητές να σχεδιάζουν και να παρουσιάζουν λύσεις, που σκοπό έχουν να αντιμετωπίσουν πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο για όλους.

Το σίγουρο είναι πως στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next, νικήτρια ήταν η καινοτομία, με ανθρωπιστικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. Από την εφαρμογή SmartPath που διευκολύνει τη μετακίνηση των ΑμεΑ, στο σύστημα πληροφόρησης και άμεσης ειδοποίησης αναγκών αιμοδοσίας «e-Αιμοδότες» που κέρδισε το πρώτο βραβείο και το «έξυπνο» σύστημα αειφόρου γεωργίας Newclear Vision, που βρέθηκε στη δεύτερη θέση.

Με «όχημα» την ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα Generation Next, εκατοντάδες έφηβοι από όλη την Ελλάδα, γνώρισαν και φέτος τις νέες τεχνολογίες, εκπαιδεύτηκαν μέσα από τη STEM μεθοδολογία και αξιοποίησαν τη δύναμη των εκθετικών τεχνολογιών, προκειμένου να προτείνουν λύσεις για ζητήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, τόσο οι ίδιοι, όσο και η τοπική κοινότητα στην οποία ανήκουν!

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως στο μέλλον θα δούμε ακόμη περισσότερες ομάδες εφήβων στη χώρα μας να ανακαλύπτουν τον κόσμο του STEM και να σχεδιάζουν λύσεις για ένα καλύτερο αύριο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας!

(*) Το πρόγραμμα Generation Next υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Πηγή: trikalaenimerosi.gr

Προηγούμενο άρθρο

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Επόμενο άρθρο

Πελώνη: Στόχος το άνοιγμα σχολείων στις 12 Απριλίου με self test

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar