Τσιγάρο τέλος: Αυτή είναι η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Την εγκύκλιο για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος απέστειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε όλες τις Περιφέρειες.

Με την εγκύκλιο απαιτείται η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και πιο συγκεκριμένα την ορθή και αυστηρή τήρηση του νόμου σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Νοσοκομεία, Σχολεία, Παιδικούς Σταθμούς, εστιατόρια, αθλητικούς χώρους και άλλα. 

Όπως αναφέρεται στόχος της εγκυκλίου είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας μέσω της αποτροπής των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού.

Που θα απαγορεύεται το κάπνισμα

  Ι. Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λ.π).

   II. Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως: Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία-Οδοντιατρεία, Φαρμακεία, Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) κ.α.

   III. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: Σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φροντιστήρια.

   IV. Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.

   V. Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.

   VI. Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης:

   α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας,
(β) στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
(γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής,
(δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές,
(ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, (στ) στα παντός είδους κυλικεία,
(ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων, (η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Κατεβάστε από εδώ όλη την εγκύκλιο 

Μπεχράκης: «Ο αντικαπνιστικός νόμος έχει μπει στην ατζέντα του πρωθυπουργού και βλέπουμε μέσα στο καλοκαίρι να ενεργοποιείται» 

«Η κοινωνία είναι απολύτως ώριμη αυτή τη στιγμή, ώστε να μπορέσει να μπορέσει να εφαρμόσει και να αποδεχθεί τα μεγάλα οφέλη που παρέχει η νομοθεσία για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα» τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος, καθηγητής πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος.

«Ο στόχος είναι σαφής, η εφαρμογή του νόμου. Θα ήθελα να δούμε το μισογεμάτο ποτήρι, υπάρχουν άλλωστε πάρα πολλοί χώροι όπου ο νόμος εφαρμόζεται χωρίς καμία καταστολή, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς κανένα πρόστιμο» σημείωσε, για να προσθέσει: «αν κοιτάξετε γύρω σας, π.χ στα πολυκαταστήματα, στις τράπεζες, στη ζωή της καθημερινότητάς μας -αν εξαιρέσουμε τους χώρους εστίασης και διασκέδασης- όπως και στα λεωφορεία, το Μετρό, τα πεζοδρόμια, ακόμη και στα πλοία της ακτοπλοΐας αυτό το καλοκαίρι, σε όλους αυτούς τους χώρους ο νόμος έχει εφαρμοστεί. Βλέπουμε ότι μόνος του ο Έλληνας τον έχει εφαρμόσει, κατά συνέπεια έχει ωριμάσει η ιδέα και τη βλέπουμε, όχι μόνο τη μετρούμε».

«Κλειδί» η πολιτική βούληση

Ο κ.Μπεχράκης προσδιόρισε ως «το στοιχείο που έλειπε μέχρι στιγμής για την εφαρμογή του νόμου» αυτό «που λέγεται πολιτική βούληση», στοιχείο που «έχει σήμερα περιτράνως καλυφθεί» όπως εξήγησε. «Δεν βλέπω καμία δυσκολία (σ.σ. στο να επιτευχθεί η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου). Με κοινωνική συναίνεση, σεβασμό του ενός προς τον άλλον και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παραβιάζονται από το παθητικό κάπνισμα, νομίζω ότι ως συντεταγμένη κοινωνία, μπορούμε και εμείς ως Έλληνες να κάνουμε ό,τι έχει κάνει όλος ο υπόλοιπος κόσμος» σημείωσε ο νέος επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που μάλιστα ερωτηθείς για τις προσπάθειες της τελευταίας δεκαετίας σε ό,τι αφορά το παθητικό κάπνισμα στη χώρα εξέφρασε την αισιοδοξία του για ένα θετικό αποτέλεσμα.

«Ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε ουσιαστικό «restart» (σ.σ της προσπάθειας εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας). Λόγια σε επίπεδο υφυπουργών έχουμε ακούσει πολλές φορές, αλλά ούτε υπουργό έχουμε ακούσει να διαλαλεί ότι θα εφαρμόσει τον νόμο, ούτε πρωθυπουργό από την υποψηφιότητα μέχρι την εκλογή και αμέσως μετά την εκλογή να βάζει το ζήτημα σε μεγάλη προτεραιότητα» υποστήριξε ο Έλληνας καθηγητής πνευμονολογίας.

«Είχα επισημάνει επανειλημμένως και σε fora και σε συζητήσεις σε ΜΜΕ πως αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση. Το κράτος σαφώς δεν ήθελε να εφαρμόσει τον νόμο, το γιατί δεν ήθελε είναι μια ερώτηση που επιδέχεται πολλών απαντήσεων, ας δώσουμε την καλύτερη, ότι επειδή υπήρχαν άλλα σοβαρότερα προβλήματα στον τόπο, (η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου) δεν πήρε την προτεραιότητα που έπρεπε να πάρει. (Ο αντικαπνιστικός νόμος) έχει μπει στην ατζέντα του πρωθυπουργού, έχει δοθεί οδηγία στα υπουργεία και βλέπουμε μέσα στο καλοκαίρι να ενεργοποιείται, κατά συνέπεια είμαστε στον σωστό δρόμο» προσέθεσε.

Δύο κύριοι άξονες της προσπάθειας

Κατά τον κ.Μπεχράκη, η Επιτροπή θα εστιάσει κατά πρώτον τη δράση της στους χώρους όπου μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία. «Είναι στα κρατικά κτίρια και εδώ θα αρχίσω από τη Βουλή των Ελλήνων, για να προχωρήσω στο Μαξίμου, να συνεχίσω σε όλα τα υπουργεία, στα αστυνομικά τμήματα, να πάω στα δικαστικά μέγαρα, στους χώρους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ίδιο το κράτος θέλω να πω είναι το πρώτο στοιχείο που πρέπει να ενεργοποιήσουμε για την εφαρμογή του νόμου» τόνισε ο Έλληνας καθηγητής πνευμονολογίας. Την ίδια ώρα και κατά δεύτερον η Επιτροπή στη συνέχεια θα επικεντρωθεί σε χώρους όπου η βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος συνδυάζεται με την ψυχαγωγία. «(Στοχεύουμε) να προχωρήσουμε στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης όπου και εκεί γίνεται μια κατάφωρη παραβίαση. Σε όλα τα άλλα μέρη ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται» καταλήγει ο κ.Μπεχράκης.

Πηγή: thetoc.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ένα κατατοπιστικό κείμενο για όλα τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία…

Επόμενο άρθρο

Τέσσερα «αρχαία» βότανα που καταπολεμούν τις πεπτικές διαταραχές

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar