Βουλή: Θετικές οι διατάξεις του ν/σ για την ίση μεταχείριση ΑμεΑ στη δικαιοσύνη σύμφωνα με τους φορείς

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Τη θετική κατεύθυνση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν.4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν.4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία» εξέφρασαν οι φορείς κατά την ακρόασή τους στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο γενικός της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Βασίλης Κουτσιάνος, ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου κινείται σε θετική κατεύθυνση και ουσιαστικά βγάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης από τη θεσμική του ακινησία για τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία και τα δικαιώματά τους. Ανοίγει τον κύκλο των παρεμβάσεων και αλλαγών που πρέπει να συμβούν στους Κώδικές της χώρας, καθώς επίσης και στο σύνολο του συστήματος της δικαιοσύνης της χώρας. Επισήμανε, πως η ορολογία δεν είναι ένα τυπικό θέμα αλλά είναι ουσιαστικό και στο εφαρμοστικό επίπεδο θα προσθέσει στην εννοιολογική αλλαγή στην εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Φινοκαλιώτης, συμφώνησε πως το νομοσχέδιο βρίσκεται σε πάρα πολύ θετική κατεύθυνση. Αποτελεί, είπε, μια πρωτοποριακή προσπάθεια διαμόρφωσης δικονομικών κι όχι μόνο δικαιωμάτων πρόσβασης στη Δικαιοσύνη. Υπάρχει μια συστηματική αναδιάρθρωση των διατάξεων σε όλες τις δικονομικές ρυθμίσεις. Τόνισε πως η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη δεν αποτελεί, απλά, ένα δικαίωμα. Αποτελεί ένα θεσμό, ο οποίος επιβεβαιώνει όλα τα άλλα δικαιώματα. Είναι κρίμα ότι επί σειρά ετών άνθρωποι με διαφορετικά χαρακτηριστικά αισθανόντουσαν ή δεν είχαν κιόλας τα ίδια δικαιώματα ουσιαστικής πρόσβασης στη Δικαιοσύνη λόγω απλά κάποιων διαφορετικών προσωπικών χαρακτηριστικών τους.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητα ,Κωνσταντίνος Στεφανάδης, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο αυτό υλοποιούνται σημαντικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που στοχεύουν στη θωράκιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία. Αναγνωρίζουμε και επικροτούμε τους κύριους στόχους του νομοσχεδίου που είναι η κατοχύρωση της γενικής αρχής της ίσης μεταχείρισης με την προώθηση της πλήρους συμμετοχής των ΑμεΑ στην κοινωνική και οικονομική ζωή, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης, των κοινωνικών παροχών, των φορολογικών διευκολύνσεων, της εκπαίδευσης, της στέγης και άλλων. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την απαλοιφή υποτιμητικών και στερεοτυπικών εκφράσεων για τα ΑμεΑ, με την επικαιροποίηση της ορολογίας των Κωδίκων και την ενίσχυση της άμεσης και αποτελεσματικής πρόσβασης των ΑμεΑ στη δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, Κωνσταντίνος Σίμψης, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της αναθεώρησης της ορολογίας. Παράλληλα, ζήτησε και κάποιες τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν, όπως να μην υπάρχει η ορολογία «ομιλών κωφός» και «μη ομιλών κωφός» στους Κώδικες. Αυτή η ορολογία δεν ταιριάζει στην κοινότητα των κωφών και βαρηκόων. Θα πρέπει παντού, αυτοί οι δύο όροι, να αντικατασταθούν από τους όρους «κωφός» και «βαρήκοος». Διαφώνησε με την εξαίρεσης των κωφών και βαρήκοων πολιτών από το δικαίωμα των ενόρκων καθώς όπως σημείωσε αυτό παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Ζήτησε οι κωφοί και οι βαρήκοοι να μπορούν οι ίδιοι να επιλέγουν τον τρόπο επιλογής του τρόπου επικοινωνίας (του διερμηνέα τους) και όχι ο συμβολαιογράφος τους.

Ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, Γιώργος Χρηστάκης, ανέφερε ότι δυστυχώς έχουμε σοβαρό έλλειμμα σε ότι αφορά την ισότιμη μεταχείρισης των Αναπήρων στα πεδία της κοινωνικής προστασίας, της κοινωνικής ασφάλισης, στην περίθαλψη, στις κοινωνικές παροχές, στις φορολογικές διευκολύνσεις, στην εκπαίδευση και στα αγαθά, όπως η στέγη. Επίσης υπάρχει σημαντικό ζήτημα αφορά με την προσβασιμότητα στους χώρους των δικαστηρίων, ειδικά στα Ειρηνοδικεία και στα δικαστικά κτήρια της επαρχία. Επισήμανε πως ένας ανάπηρος εάν θέλει να ασκήσει είτε το λειτούργημα του δικαστικού λειτουργού ή του ενόρκου δεν υπάρχουν συνθήκες για να μπορέσει να το εκτελέσει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr

Προηγούμενο άρθρο

Έξαρση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας στην Ελλάδα – Τα συμπτώματα

Επόμενο άρθρο

Σχέδιο νόμου για άτομα με αναπηρία: Δωρεάν νομική βοήθεια χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar