Υγεία: Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται η  Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Η νόσος Alzheimer είναι μια προοδευτική εκφυλιστική νόσο του νευρικού συστήματος, ενώ αποτελεί την κυριότερη αίτια εμφάνισης άνοιας σε άτομα άνω των 65 ετών με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% επί των ανοικών ασθενών.

Η νόσος Alzheimer χαρακτηρίζεται από διαταραχή της προσωπικότητας, της συμπεριφοράς και διαταραγμένη κρίση. Επίσης τα άτομα εμφανίζουν δυσκολίες στην κατανόηση και στην έκφραση λόγου, ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά και σοβαρή απώλεια βάρους.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης.

Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας.

Ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρόκειται να τριπλασιαστεί έως το 2050 φτάνοντας στα σε 152 εκατομμύρια από 50 που είναι σήμερα.

Σημαντικό είναι ότι από τη συγκεκριμένη νόσο δεν πάσχει μόνο ο ασθενής αλλά και ολόκληρη η οικογένειά του.

Μάλιστα, συχνά αποκαλείται οικογενειακή νόσος. Ο λόγος είναι το χρόνιο στρες που βιώνει ένας άνθρωπος όταν έχει στην οικογένειά του άτομο με τη συγκεκριμένη νόσο βλέποντάς το σιγά σιγά να χάνει τις δεξιότητές του και να μειώνονται οι ικανότητές του,

Αυτοί που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανοϊκούς ασθενείς φέρουν δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο.

Πηγή: atticaonline.gr


Προηγούμενο άρθρο

Μετάλλαξη Δέλτα: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Επόμενο άρθρο

Γιατί θα εμβολιαστούν με τρίτη δόση οι άνω των 60 και οι υγειονομικοί – Μόνο με εμβόλια mRNA

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar