Αναπηρικά επιδόματα: Σήμερα στη Βουλή η ρύθμιση για αύξηση 8% – Μέσα και το εξω-ιδρυματικό επίδομα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ξεκινά και ο θεσμός του προσωπικού βοηθού σε ΑμεΑ

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα η τροπολογία για την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ κατά 8% που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για απόδειξη έμπρακτης φροντίδας στους ευάλωτους από την κυβέρνηση.

Όπως διευκρίνισε, μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης,  αύξηση 8% θα υπάρξει και στο εξω-ιδρυματικό επίδομα που χορηγεί ο ΕΦΚΑ.

Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ διαμορφώνονται ως εξής μετά την αύξηση:

1) Το επίδομα κίνησης ( ακρωτηριασμός , παράλυση) από 165 ευρώ μηνιαίως θα αυξηθεί στα 178,2 ευρώ.

2) Το διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ. από 362 ευρώ θα διαμορφωθεί στα 391 ευρώ.

3) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία. Το επίδομα από 313 ευρώ αυξάνεται στα 338 ευρώ.

4) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση. Το επίδομα από 387,90 ευρώ αυξάνεται στα 418,9 ευρώ.

5) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 771€ μηνιαίως. Στα άτομα με μονό ακρωτηριασμό το ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται σε 330,40 ευρώ μηνιαίως. Επομένως τα νέα ποσά αυξάνονται σε 832,68 και 356,8 ευρώ αντίστοιχα.

6) Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική, μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Το επίδομα με για τα άτομα με Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία από 362€ μηνιαίως θα αυξηθεί στα 391 ευρώ. Το επίδομα για τους πάσχοντες από αιμορροφιλία – AIDS από 697€ μηνιαίως αυξάνεται στα 752,7 ευρώ.

7) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων. Το επίδομα από 362€ μηνιαίως αυξάνεται στα 391 ευρώ.

8) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης .Το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 362 ευρώ ενώ σε ειδικές περιπτώσεις (Άνεργοι ανασφάλιστοι / άνεργοι άμεσα ασφαλισμένοι / έμμεσα ασφαλισμένοι / μη εργαζόμενοι φοιτητές επιστήμονες ΑΕΙ ) ανέρχεται σε 697 €. Επομένως το επίδομα θα αυξηθεί στα 391 και 752,7 ευρώ αντίστοιχα.

9) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση . Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 697€ μηνιαίως και θα αυξηθεί στα 752,7 ευρώ.

10) Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους . Το επίδομα ανέρχεται σε 362 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις στα 697 ευρώ. Επομένως θα αυξηθούν στα 391 και 752,7 ευρώ αντίστοιχα.

Ξεκινά ο προσωπικός βοηθός στα άτομα με αναπηρία

Σημειώνεται ότι σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, ξεκινά και ο θεσμός του  προσωπικού βοηθού στα άτομα με αναπηρία

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προβλέπει παροχή προσωπικής βοήθειας σε καθεστώς συνοίκησης 1.450€.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας ο Κωστής Χατζηδάκης με το πρόγραμμα αυτό δίνεται η δυνατότητα σε ΑμεΑ, κατά βάση νέους, να ενταχθούν στην οικονομική ζωή, μέσω ενός εκπαιδευμένου προσωπικού βοηθού.

Το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ισχύει σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, ξεκινά από την Αθήνα και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: protothema.gr

Προηγούμενο άρθρο

Υπουργείο Υγείας: Ετοιμάζεται σχέδιο για κατ’ οίκον νοσηλεία των βαριά ασθενών – Τι θα περιλαμβάνει

Επόμενο άρθρο

Το νόστιμο σνακ που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και «αγαπά» την καρδιά

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar