Άνοια: Το χάπι για τον HIV που αναστρέφει την απώλεια μνήμης

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Περίπου το 40% των ανθρώπων άνω των 65 ετών, παρουσιάζουν εξασθένηση της μνήμης, ενώ στο 1% αυτή εξελίσσεται σε άνοια, δηλαδή σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια μνήμης.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ανακάλυψαν ένα γονίδιο, το οποίο «κλέβει» τις αναμνήσεις από τον εγκέφαλο, και αν απενεργοποιηθεί είναι πολύ πιθανό όχι μόνο να σταματήσει η απώλεια μνήμης αλλά και να επιστρέψει αυτή που έχει ήδη χαθεί.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το γονίδιο αυτό απενεργοποιεί και τον υποδοχέα των ανθρώπινων κυττάρων που χρειάζεται ο ιός HIV για να εισέλθει σε αυτά και να τα μολύνει.

Η δραστική ουσία μαραβιρόκη, η οποία χορηγείται ήδη σε άτομα με HIV, απενεργοποιεί αυτό το γονίδιο και οι ειδικοί θα τη δοκιμάσουν για την επιστροφή της μνήμης σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Ο εγκέφαλος σπάνια καταγράφει μεμονωμένες αναμνήσεις. Τις αποθηκεύει σε ομάδες, έτσι ώστε η ανάμνηση ενός σημαντικού γεγονότος να ενεργοποιεί την ανάκληση κι άλλων.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν όμως, ο εγκέφαλος σταδιακά χάνει την ιδιότητα να δημιουργεί αυτές τις συνδέσεις που απαιτούνται για υγιή και λειτουργική μνήμη.

Οι ειδικοί μελέτησαν του εγκεφάλους τρωκτικών και βρήκαν ότι όταν το γονίδιο CCR5 ήταν υπερβολικά ενεργό, είχαν προβλήματα μνήμης.

Όταν απενεργοποίησαν το γονίδιο, οι συνδέσεις λειτούργησαν και πάλι στη μνήμη. Το ίδιο συνέβη και σε όσα τρωκτικά έλαβαν τη δραστική ουσία μαραβιρόκη.

«Οι αναμνήσεις μας είναι ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μας. Η ικανότητα δημιουργίας σύνδεσης των εμπειριών που έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους, μας διδάσκει πώς να παραμένουμε ασφαλείς και πώς να λειτουργούμε σωστά. Υποψιαζόμαστε ότι το CCR5 επιτρέπει στον εγκέφαλο να συνδέει ουσιαστικές εμπειρίες, φιλτράροντας τις λιγότερο σημαντικές λεπτομέρειες», συμπληρώνει ο Δρ. Αλσίνο Σίλβα, καθηγητής Νευροβιολογίας και Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA).

«Το επόμενο βήμα θα είναι να οργανώσουμε μία κλινική δοκιμή για να ελέγξουμε την επίδραση της μαραβιρόκης στην πρώιμη απώλεια μνήμης, με στόχο την έγκαιρη παρέμβαση. Αν κατανοήσουμε πλήρως πώς φθίνει η μνήμη, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να επιβραδύνουμε τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Neuron.

Πηγή: onmed.gr

Προηγούμενο άρθρο

Παγκόσμια πρωτιά: 200 ελληνικές παραλίες προσβάσιμες για κολύμπι σε ΑμεΑ

Επόμενο άρθρο

«Θα νοσήσουμε όλοι ξανά και ξανά»: Ο Αθ. Τσακρής για το «αίνιγμα» των επαναλοιμώξεων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar