Παγκόσμια πρωτιά: 200 ελληνικές παραλίες προσβάσιμες για κολύμπι σε ΑμεΑ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η ελληνική εταιρία Seatrac χρησιμοποιεί προσαρμοζόμενα αναπηρικά αμαξίδια για να προσφέρει την εμπειρία της κολύμβησης σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Εντυπωσιασμένη η Washington Post αφιέρωσε στους εφευρετικούς συμπατριώτες μας ένα κατατοπιστικό ρεπορτάζ.

Οπως σχεδόν οτιδήποτε έχει να κάνει με τις δημόσιες μετακινήσεις, το κολύμπι για τα Ατομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) είναι μια περιπέτεια. Τώρα το πρόβλημα αυτό βρίσκει την ιδανική λύση, με την μετατροπή εκατοντάδων παραλιών σε χώρους που μπορούν να εξυπηρετήσουν ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, χωρίς να ταλαιπωρούν τα αμαξίδια τους στην άμμο και στα χαλίκια.

Ξεκινώντας από αυτόν τον μήνα, περισσότερα από 200 ειδικά αμαξίδια Seatrac θα εγκατασταθούν στις παραλίες, ώστε να βοηθήσουν τους παραθεριστές ΑμεΑ να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα στην Ελλάδα και σε μερικές γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Κύπρου.

Σε κάθε τοποθεσία, ένας ξύλινος διάδρομος οδηγεί σε ένα αμαξίδιο που κινείται με ηλιακή ενέργεια και βρίσκεται σε μια ενιαία διαδρομή. Οι χρήστες μεταφέρονται στο ανάκλιντρο και «οδηγούνται» στο νερό μέσω μιας συσκευής τηλεχειρισμού, που είναι διαθέσιμη στην παραλία, ή παραδίδεται στο ξενοδοχείο τους, με εκ των προτέρων παραγγελία.

Μόλις βρεθούν στη θάλασσα, μπορούν να σηκωθούν από την καρέκλα για να κολυμπήσουν και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην καρέκλα για το ταξίδι επιστροφής πίσω στη βάση σύνδεσης. Η συσκευή τους επιτρέπει να παρακάμψουν την άμμο, που μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικά καροτσάκια, μπαστούνια, ή περιπατητές. Τους επιτρέπει επίσης να απολαμβάνουν τη θάλασσα με δική τους βούληση — χωρίς να χρειάζονται επιπλέον βοήθεια.

«Η Seatrac δεν παρέχει μόνο ανεξάρτητη πρόσβαση στη θάλασσα. Παρέχει αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία σε άτομα με κινητικά προβλήματα που θέλουν να απολαύσουν το κολύμπι», εξηγεί στην Washington Post ο Ιγνάτιος Φωτίου, ένας από τους έλληνες εφευρέτες της καινοτόμου συσκευής παραλίας. «Μπορούν να επιλέξουν πού θα πάνε και να ζητήσουν από τους φίλους τους να τους ακολουθήσουν, αντί να συμβαίνει το αντίστροφο».

Το 2012, η εταιρεία TOBEA παρουσίασε εννέα από τα κινητά αμαξίδια σε πολλές παραλίες στην Ελλάδα. Πέρυσι, η εταιρεία εγκατέστησε 180 συσκευές στην Ελλάδα, καθώς και αρκετές σε Κύπρο, Ιταλία και Λετονία. Αυτό το καλοκαίρι, σχεδιάζει να λειτουργήσει περισσότερα από 220 από αυτές κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου.

Πανοραμική εικόνα της πρόσβασης που προσφέρει η Seatrac στα άτομα με κινητικά προβλήματα (Seatrac)

«Το 2022 είχαμε περισσότερες από 40.000 χρήσεις», δηλώνει σχετικά με τη δωρεάν εμπειρία ο Φωτίου, διευθύνων σύμβουλος της TOBEA στην Ελλάδα. «Αυτός είναι ο άμεσος αντίκτυπος – τα χιλιάδες χαμόγελα των ανθρώπων που μπορούν πλέον να κολυμπήσουν όντας ανεξάρτητοι». Ο Φωτίου λέει ότι η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί εντός της Ευρώπης, αλλά και εκτός αυτής. Αξιωματούχοι στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ, στην Ισπανία και στην Κροατία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς κρατικούς φορείς. Οι δήμοι και οι φορείς εκμετάλλευσης ακτών αγοράζουν το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού. Μια χούφτα παραθαλάσσια θέρετρα και μπαρ έχουν προσθέσει επίσης το σύστημα στις υπηρεσίες τους.

«Ολο και περισσότερες παραλίες σε όλη την Ελλάδα γίνονται προσβάσιμες για επισκέπτες με κινητικές δυσκολίες. Αν και υπάρχουν συχνά προσαρμοσμένες απαιτήσεις για τα άτομα με αναπηρία, υπάρχουν επίσης διάφορες λύσεις προσβασιμότητας για να καλύψουν τις ανάγκες τους», λέει η Τζένη Λειβαδάρου, σύμβουλος ένταξης και χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου με έδρα την Ελλάδα. «Τα αμαξίδια είναι καλά δοκιμασμένα και έχουν συμβάλει με επιτυχία σε αυτόν τον στόχο».

Η Seatrac προέκυψε από μια συζήτηση μεταξύ του Φωτίου, που είναι μηχανικός αεροδιαστημικής, και ενός συντοπίτη φίλου του που χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι και του εξήγησε ότι δεν του αρέσει να τον μεταφέρουν στο νερό σαν «ένα τσουβάλι με πατάτες». Η Seatrac απαλλάσσει τον ΑμεΑ παραθεριστή από το να χρειάζεται να βασίζεται σε φίλους για την μεταφορά του στη θάλασσα.

Εκτός από τα αμαξίδια Seatrac, η TOBEA παράσχει πρόσθετες ανέσεις για τους επισκέπτες της παραλίας με κινητικές προκλήσεις – όπως προσβάσιμα αποδυτήρια, ντους και μπάνια, πεζόδρομους συμβατούς με αναπηρικά αμαξίδια και ένα σκιερό σαλόνι. Ενας κατάλογος στον ιστότοπο της Seatrac δείχνει ποιες παραλίες είναι εξοπλισμένες με αυτά τα προνόμια. «H Seatrac δεν είναι απλώς μια συσκευή», λέει ο Φωτίου. «Προσφέρει μια ολιστική λύση».

Για να βοηθήσει τους ΑμεΑ να προγραμματίσουν τις εκδρομές τους στην παραλία, η εταιρεία δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη και έναν κατάλογο παραλιών με σχεδόν 200 καταχωρίσεις. Κάθε προφίλ περιλαμβάνει τις διαθέσιμες ανέσεις, όπως πάρκινγκ και ντους, φωτογραφίες, και μια ζωντανή ροή βίντεο που θα βοηθήσει τους επισκέπτες να προσδιορίσουν εάν, με βάση το μέγεθος του κύματος και τη ριπή ανέμου, είναι μια καλή μέρα για μπάνιο στην συγκεκριμένη παραλία.

«Τα έχω δει στην Κέρκυρα και στη Σύρο. Τα αμαξίδια είναι σίγουρα χρήσιμα», λέει στην WP η Αλίκη Χαμοσφακίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της Dolphin Hellas, ενός ταξιδιωτικού γραφείου με έδρα την Αθήνα. «Κάνουν τους ΑμεΑ να αισθάνονται πιο ευπρόσδεκτοι, ενώ μπορούν να απολαύσουν τη διαμονή τους περισσότερο».

Να, λοιπόν, μια ακόμα ελληνική πρωτοτυπία με διεθνείς ορίζοντες. Αλλη μια χαρακτηριστική απόδειξη ότι μια έξυπνη ιδέα μπορεί να ωθήσει μια νεοφυή επιχείρηση σε παγκόσμια επιτυχία, προσφέροντας, παράλληλα, λύσεις σε χρόνια πρακτικά κοινωνικά προβλήματα.

Πηγή: Protagon.gr

Προηγούμενο άρθρο

Φάσμα Αυτισμού: Οι λοιμώξεις που αποτελούν «καμπανάκι» κινδύνου για το παιδί

Επόμενο άρθρο

Άνοια: Το χάπι για τον HIV που αναστρέφει την απώλεια μνήμης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar