Απαγόρευση κυκλοφορίας, ημέρα πρώτη – Εστάλησαν 1 εκατ. sms, εικόνα συμμόρφωσης – Το κρίσιμο 10ήμερο

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η πρώτη ημέρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας βρήκε τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να συμμορφώνεται απόλυτα.

Το μέτρο είναι μεν ένα αυστηρό και σκληρό μέτρο, πλην όμως απολύτως αναγκαίο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αξιοσημείωτο δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι οι πολίτες έμειναν σπίτι, αλλά και αυτοί που χρειάστηκε να μετακινηθούν ακολούθησαν τις οδηγίες, συμπληρώνοντας τις απαραίτητες δηλώσεις ή στέλνοντας μήνυμα στο 13033.
Ως εκ τούτου, ήταν απολύτως φυσιολογικό να επικρατεί ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την αποδοχή του μέτρου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ενα εκατομμύριο sms στο 13033

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, χθες εστάλησαν στον πενταψήφιο αριθμό περισσότερα από 1 εκατομμύριο μηνύματα, με τα 650.000 από αυτά να είναι σωστά και να εξυπηρετούν τους πολίτες στις μετακινήσεις τους, με βάση τα όσα προβλέπει η απόφαση της κυβέρνησης για περιορισμό των μετακινήσεων.


Το σύστημα για τα κινητά, που στήθηκε εκ του μηδενός και υπό άκρα μυστικότητα, απέδωσε και είναι έτοιμο να αντεπεξέλθει σε ακόμα περισσότερα αιτήματα, καθώς θα εξοικειώνονται ακόμα περισσότεροι πολίτες. Ιδιαίτερη ανταπόκριση υπάρχει και στην πρωτοβουλία για τη συνεισφορά εθελοντών, στη μάχη με τον κορωνοϊό, καθώς ήδη 5.000 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα ethelontes.gov.gr.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Κι άλλα μέτρα στο συρτάρι για την πανδημία

Ωστόσο, αρμόδια στελέχη σημειώνουν ότι για να κριθεί η αποτελεσματικότητα του συνόλου των μέτρων θα χρειαστεί χρόνος και οι επόμενες μέρες αποτελούν βαρόμετρο. Στο συρτάρι της κυβέρνησης υπάρχουν και άλλα μέτρα και σχέδια για την αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας, η ενεργοποίηση των οποίων, όπως τονίζεται, θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιστημόνων και από την τήρηση εκ μέρους των πολιτών όσων έχουν ήδη ληφθεί.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των πτήσεων από Γαλλία και Γερμανία, μετά τη διακοπή όλων των δρομολογίων από και προς τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, που ακολούθησε χθες τη διακοπή σε Ιταλία και Ισπανία, η οποία είχε προηγηθεί. Το τι μέλλει γενέσθαι θα εξαρτηθεί από την πορεία εξάπλωσης του ιού σε αυτές τις χώρες, αν και ήδη έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις για πάγωμα και αυτών των πτήσεων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το επόμενο δεκαήμερο κρίνει τη συνέχεια της καραντίνας

Καθοριστικό είναι το επόμενο δεκαήμερο. Η καμπύλη εξάπλωσης του ιού θα κρίνει αν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί αποδίδουν ή αν χρειάζονται περισσότερες δράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σχέδια για λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών με προσωπικό ασφαλείας, κλείσιμο κι άλλων τομέων της οικονομίας που αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν ή συνεχίζουν κανονικά τη δραστηριότητά τους, περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων και αυστηρή καραντίνα συγκεκριμένων περιοχών, προφανώς υπάρχουν, όμως αυτή τη στιγμή κρίνεται ότι μπορούν να αποφευχθούν αν υπάρξει αυστηρή τήρηση των όσων έχουν ανακοινωθεί και «μείνουμε σπίτι, προστατεύοντας τον εαυτό μας και τις ευάλωτες στον κορωνοϊό κοινωνικές ομάδες», όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη.

Υπουργικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης

Υπό το βάρος αντιμετώπισης του κορωνοϊού και τη σκιά που απλώνει η πανδημία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης. Μοναδικό θέμα στην ατζέντα είναι προφανώς τα μέτρα αντιμετώπισης και οι συνέπειες που προκαλούνται.

Τον πρώτο λόγο θα έχουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Κικίλιας θα περιγράψει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, θα παρουσιάσει τις τελευταίες εκτιμήσεις των επιστημόνων για την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας και την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται για να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε να αντεπεξέλθει στην πίεση που θα δεχθεί από την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων. Ο κ. Χαρδαλιάς αναμένεται να σταθεί στη πορεία υλοποίησης των μέτρων περιορισμού και τα αποτελέσματα από τους ελέγχους που έχουν γίνει. Είναι αυτός, άλλωστε, που έχει την ευθύνη για την εφαρμογή τους και την παρακολούθηση των ελέγχων που γίνονται.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ενημερώσει για τις επιπτώσεις στην οικονομία και τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η κυβέρνηση, αξιοποιώντας περίπου 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Βέβαια στην οδό Νίκης γνωρίζουν ότι η κρίση θα αφήσει βαθιές πληγές στην οικονομία και σύντομα θα κληθούν «να βγάλουν κι άλλους λαγούς από το καπέλο» προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις. Για τον λόγο αυτό γίνεται η κατάλληλη προετοιμασία για επιπλέον μέτρα στήριξης, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από το διάστημα του «shutdown» που έχει επιβληθεί και τις αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κομβικός ρόλος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής- Μέσω ίντερνετ συνταγογραφήσεις

Κομβικό ρόλο στη νέα εποχή που διαμορφώνεται με βίαιο τρόπο από την επέλαση του κορωνοϊού διαδραματίζει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έχει αναλάβει να βρει «ψηφιακές λύσεις» στα προβλήματα που δημιουργεί η καραντίνα και να τρέξει την ψηφιακή μετεξέλιξη του κράτους με ταχείς ρυθμούς, θέματα τα οποία θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο. Τη στιγμή που οι μετακινήσεις των πολιτών πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο, καθώς και οι επισκέψεις στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, όταν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, δίνεται λύση και με τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Πλέον η όλη διαδικασία θα γίνεται απλά μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του υπολογιστή.

Την Κυριακή θα έχει ολοκληρωθεί η πλατφόρμα όπου οι ασθενείς θα μπορούν να λάβουν ηλεκτρονικά τη συνταγή από τον γιατρό τους και στη συνέχεια να πάνε στο φαρμακείο και να πάρουν τα φάρμακά τους. Παράλληλα, συγκεντρώθηκαν σε ένα portal, το gov.gr, όλες οι ψηφιακές λειτουργίες του Δημοσίου και πρόσφατα προστέθηκε η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής υπεύθυνης δήλωσης και εξουσιοδότησης. Στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί ο τρόπος που θα γίνονται δεκτές από όλα τα υπουργεία και τις υπηρεσίες τους.

Τέλος, θα εξηγηθεί η νέα λειτουργία για ψηφιακή υπογραφή των νομοσχεδίων από τους υπουργούς, επιταχύνοντας έτσι τις διαδικασίες, ειδικά αυτή την περίοδο, όπου απαιτείται η συχνή έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, τις οποίες πρέπει να υπογράψει το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου.

Πηγή: iefimerida.gr, attikanea.gr

Προηγούμενο άρθρο

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Ξεπεράσαμε τους περισσότερους στην Ευρώπη με τα μέτρα στήριξης

Επόμενο άρθρο

ΟΠΕΚΑ: Νέες ηλεκτρονικές αιτήσεις για ΑμεΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar