Απαλλαγή ΑμεΑ από τον φόρο εισοδήματος κατόπιν υπόδειξης των ορθών δικαιολογητικών στη Δ.Ο.Υ.

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Πολίτης ζήτησε την παρέμβαση του Συνηγόρου προκειμένου να αναγνωριστεί το ποσοστό αναπηρίας του (80%) και να του χορηγηθεί η προβλεπόμενη απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος.

Ο ενδιαφερόμενος, ήδη από το 2008, διέθετε Απόφαση Διευθυντή ΙΚΑ περί επανυπολογισμού της σύνταξης που λαμβάνει λόγω αναπηρίας.

Η συγκεκριμένη Απόφαση του αναγνώριζε ποσοστό αναπηρίας 80% εφ΄ όρου ζωής, βάσει γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1041/2019, προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο εφόσον ο ενδιαφερόμενος «προσκομίζει βεβαίωση του συνταξιοδοτικού φορέα ή απόφαση συνταξιοδότησης ή απόφαση παράτασης της σύνταξης, από την οποία να προκύπτει ότι, κατόπιν ιατρικής κρίσης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, συνταξιοδοτήθηκε με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%)». Ωστόσο, ο ενδιαφερόμενος δεν είχε ενημερωθεί από την αρμόδια ΔΟΥ για τη δυνατότητα χρήσης της συγκεκριμένης Απόφασης, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει κάθε χρόνο πρόβλημα απόδειξης της αναπηρίας του.

Ο Συνήγορος υπέδειξε στη ΔΟΥ το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και η υπηρεσία, αποδεχόμενη το συγκεκριμένο δικαιολογητικό, απάλλαξε τον πολίτη από το φόρο εισοδήματος για το έτος 2018 και αποφάσισε ότι θα του επιστραφεί και ο φόρος που κατέβαλε το 2017.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη, χαρακτηριστική περίπτωση, ο Συνήγορος, με την αρμοδιότητά του ως Πλαίσιο για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, θα ήθελε να τονίσει ότι η σωστή ενημέρωση τόσο των ενδιαφερόμενων πολιτών, όσο και των υπηρεσιών, σχετικά με τα προβλεπόμενα για τη χορήγηση φοροαπαλλαγών δικαιολογητικά, είναι εξαιρετικά σημαντική και συντελεί στην αποφυγή καθυστερήσεων, ταλαιπωρίας, ακόμη και απώλειας εισοδήματος για τα άτομα με αναπηρία. 

Δείτε τα σχετικά έγγραφα στο synigoros.gr

Προηγούμενο άρθρο

Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού – Τι μπορούν να μάθουν τα παιδιά από τον εθελοντισμό

Επόμενο άρθρο

Κυριάκος για ΑμεΑ: Φόρος τιμής στη Μαρίκα Μητσοτάκη η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar