Κορωνοϊός: Διπλάσια η πιθανότητα να κολλήσει COVID-19 αν έχει Alzheimer

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Καθώς η πανδημία επιμένει, η επιστημονική κοινότητα ανέπτυξε σιγά-σιγά μια καλύτερη κατανόηση του ποιος είναι πιο ευάλωτος στη νόσο COVID-19.

Κορωνοϊός ] Ωστόσο, αν και η ηλικία και ορισμένα υποκείμενα νοσήματα έχουν από καιρό προσδιοριστεί ως παράγοντες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή COVID-19, που απαιτεί νοσηλεία, γίνονται διαρκώς νέες ανακαλύψεις σχετικά με το ποια μέλη του πληθυσμού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

Τώρα, μια νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve έδειξε, ότι τα άτομα με άνοια (νόσος Alzheimer) έχουν διπλάσιες πιθανότητες να κολλήσουν COVID-19 από εκείνα χωρίς άνοια.

Κορωνοϊός: Οι ασθενείς με άνοια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης COVID-19

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s Association, ανέλυσε τα αρχεία υγείας 61,9 εκατομμυρίων ανθρώπων ηλικίας 18 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 1 Φεβρουαρίου και 21 Αυγούστου 2020. Το σύνολο δεδομένων που εξετάστηκε για την μελέτη ήταν ένα από τα μεγαλύτερα που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε έρευνα για την COVID-19, καλύπτοντας το ένα πέμπτο του πληθυσμού των ΗΠΑ με πληροφορίες από 317.000 παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και 360 νοσοκομεία και από τις 50 πολιτείες, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 810 ασθενείς είχαν άνοια από μια ομάδα 15.770 που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό. Αφότου ελήφθησαν υπόψη δημογραφικοί παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία και η φυλή, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι:

  • οι ασθενείς με άνοια είχαν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν COVID-19
  • ο αριθμός αυτός περιορίζεται ελαφρώς στις δύο φορές πιο πιθανό, όταν συνυπολογίστηκαν άλλες παράμετροι

Κορωνοϊός: Οι ασθενείς με άνοια είδαν επίσης χειρότερα αποτελέσματα στην έκβαση της COVID-19

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης ποσοστά νοσοκομειακής περίθαλψης και θανάτου γι’ αυτό το υποσύνολο ασθενών COVID-19. Βρήκαν ότι, σε σύγκριση με ασθενείς COVID-19 που δεν είχαν άνοια:

  • οι ασθενείς με άνοια που κόλλησαν κορωνοϊό είχαν επίσης 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και
  • ήταν 4,4 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν

«Είναι αρκετά πειστικό να υποδηλώνουμε ότι υπάρχει κάτι για την άνοια που σε κάνει πιο ευάλωτο», δήλωσε η δρ. Kristine Yaffe, καθηγήτρια νευρολογίας και ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Κορωνοϊός: Οι ερευνητές πιστεύουν ότι συγκεκριμένες συνθήκες διαβίωσης αυξάνουν τον κίνδυνο για τα άτομα με άνοια

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο λόγος για τον οποίο οι ασθενείς με άνοια ενδέχεται να είναι πιο πιθανό να κολλήσουν κοροναϊό βρίσκεται στο καθημερινό τους περιβάλλον.

«Οι άνθρωποι με άνοια εξαρτώνται περισσότερο από όσους βρίσκονται γύρω τους για να τηρήσουν τα προσωπικά μέτρα ασφάλειας, όπως το να θυμούνται να φορούν μάσκα και να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις. Υπάρχει η γνωστική εξασθένηση και το γεγονός ότι κινδυνεύουν περισσότερο κοινωνικά«, δήλωσε ο δρ. Kenneth Langa, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που δεν ήταν συμμετείχε στην μελέτη.

Πηγές: https://www.nytimes.comhttps://bestlifeonline.com, iatropedia.gr

Προηγούμενο άρθρο

Θεσσαλονίκη: Εν αναμονή των ανακοινώσεων – 100% αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Επόμενο άρθρο

Αττική: Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τα μέτρα του lockdown στην Αττική με πίνακες

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar