Χοληστερόλη: Νέο φάρμακο που χορηγείται κάθε 3 μήνες

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:
Σημαντικές είναι οι επιστημονικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης και μάλιστα της πιο επίμονης μορφής της που έχει κληρονομική συσχέτιση και συνδέεται με την λιποπρωτεΐνη Α.

Ένας νέος αναστολέας PCSK9 (recaticimab) που χορηγείται κάθε έναν έως τρεις μήνες μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια και να παρέχει πιο ευέλικτη δοσολογία για τη μείωση της χοληστερόλης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στις 11-13 Νοεμβρίου στη Φιλαδέλφεια.

«Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι το 30% έως 40% των ανθρώπων διέκοψαν τις τρέχουσες θεραπείες με PCSK9, που χορηγούνταν κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες, κατά τη διάρκεια ή έξι μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Xin Du, καθηγητής καρδιολογίας στο Beijing Anzhen Hospital και στο Capital Medical University στο Πεκίνο και πρόσθεσε:

«Πιο ευέλικτη δοσολογία με ρεκατισιμάμπη, που χορηγείται κάθε 12 εβδομάδες, μπορεί να αυξήσει το ποσοστό των ατόμων με υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης που ακολουθούν τη συνιστώμενη θεραπεία για να μειώσουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων».

Η τρέχουσα μελέτη σε ασθενείς με μη οικογενή υπερχοληστερολαιμία και μικτή υπερλιπιδαιμία, εξετάζει την ασφάλεια ενός νέου αναστολέα PCSK9, του recaticimab, και την ικανότητά του να μειώνει την κακή χοληστερόλη όταν χορηγείται σε διαφορετικές δόσεις και διαστήματα σε άτομα με μη γενετικές μορφές υψηλής χοληστερόλης.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας  υποδεικνύουν στόχο χοληστερόλης κάτω από 100 mg/dl στους περισσότερους ενήλικες και λιγότερο από 70 mg/dl σε άτομα υψηλού κινδύνου που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό ή έχουν γενετικές μορφές υψηλής χοληστερόλης.

Όταν τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως οι στατίνες και άλλες θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικά στη μείωση της κακής χοληστερόλης στα επίπεδα-στόχους, οι γιατροί μπορεί συχνά να προσθέτουν έναν αναστολέα PCSK9. Το φάρμακο συνδέεται και αδρανοποιεί μια πρωτεΐνη σε κύτταρα που βρίσκονται στο ήπαρ για να μειώσει την κακή χοληστερόλη. Οι τρέχοντες εγκεκριμένοι από τον FDA αναστολείς PCSK9 περιλαμβάνουν το alirocumab και το evolocumab, οι οποίοι χορηγούνται κάθε 2-4 εβδομάδες.

Αυτή η πολυκεντρική μελέτη στην Κίνα περιελάμβανε 689 συμμετέχοντες με ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης παρά τη συνεχιζόμενη θεραπεία μέτριας ή υψηλής έντασης με στατίνες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η μία έλαβε είτε 150 mg ρεκατισιμάμπης είτε ένεση εικονικού φαρμάκου κάθε 4 εβδομάδες. μία ομάδα έλαβε 300 mg ρεκατισιμάμπης ή ένεση εικονικού φαρμάκου κάθε 8 εβδομάδες. και σε μία ομάδα χορηγήθηκαν 450 mg ρεκατισιμάμπης ή ένεση εικονικού φαρμάκου κάθε 12 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Η μελέτη διαπίστωσε:

  • Σε κάθε δόση/διάστημα, οι συμμετέχοντες που έλαβαν recaticimab είχαν χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης στις 24 εβδομάδες από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
  • Στην ομάδα της ένεσης 4 εβδομάδων, η κακή χοληστερόλη μειώθηκε κατά 62% μεταξύ αυτών που έλαβαν ρεκατισιμάμπη έναντι 0% μεταξύ αυτών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Στην ομάδα της ένεσης 8 εβδομάδων, η κακή χοληστερόλη μειώθηκε κατά 59% έναντι +0,4% αντίστοιχα. Και στην ομάδα ένεσης 12 εβδομάδων η κακή χοληστερόλη μειώθηκε 51% έναντι +2% αντίστοιχα.
  • Σε κάθε δόση/διάστημα, το recaticimab μείωσε την κακή χοληστερόλη στον στόχο στις 24 εβδομάδες σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο και αυτά τα επίπεδα διατηρήθηκαν στις 48 εβδομάδες.
  • Στις 24 εβδομάδες, το 90% της ομάδας ένεσης 4 εβδομάδων πέτυχε τον στόχο σε σύγκριση με το 16% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου. ενώ το ποσοστό ήταν 95% έναντι 14% αντίστοιχα στην ομάδα ένεσης 8 εβδομάδων και 86% έναντι 16% αντίστοιχα στην ομάδα ένεσης 12 εβδομάδων.
  • Παρόμοιος αριθμός αντιδράσεων στο σημείο της ένεσης ήταν συχνές κατά τη διάρκεια των 48 εβδομάδων, όπως: η ερυθρότητα και ο πόνος ήταν 84% για εκείνους που έλαβαν recaticimab και 83% για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η αντίδραση στο σημείο της ένεσης ήταν 3,9% στις ομάδες του recaticimab και 1,3% στις ομάδες εικονικού φαρμάκου.

«Δεδομένου ότι όλες οι δόσεις και οι συχνότητες είχαν παρόμοια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, αυτό μπορεί κάποια μέρα να προσφέρει στους ασθενείς και τους γιατρούς πιο ευέλικτες επιλογές», είπε ο Δρ. Du.

Πρόσθετα ευρήματα

Στα δευτερεύοντα ευρήματα της μελέτης, άλλοι τύποι λιπιδίων που σχετίζονται με την αθηροσκληρωτική καρδιακή νόσο μειώθηκαν επίσης σημαντικά στις ομάδες του recaticimab σε σύγκριση με τις ομάδες εικονικού φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένων:

  • Η λιποπρωτεΐνη (a) ή Lp(a), ένας κληρονομικός τύπος χοληστερόλης που αποτελεί κοινό ανεξάρτητο παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο, μειώθηκε κατά 29% – 40% στις ομάδες ρεκατισιμάμπης έναντι μείωσης 0,1% – 9,5% στις ομάδες εικονικού φαρμάκου.
  • Η απολιποπρωτεΐνη Β, ένα συστατικό πρωτεϊνών πολύ χαμηλής, χαμηλής και μέσης πυκνότητας λιποπρωτεΐνης, μειώθηκε κατά 42% – 53% στις ομάδες του recaticimab έναντι αυξήσεων 0,3% – 2,5% στις ομάδες εικονικού φαρμάκου.
  • Ένα μέτρο όλης της περιεκτικότητας σε χοληστερόλη -εκτός από την «καλή χοληστερόλη» γνωστή ως λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας- μειώθηκε κατά 44% – 55% στις ομάδες του recaticimab έναντι αυξήσεων 1% – 4% στις ομάδες εικονικού φαρμάκου.

«Το Recaticimab μείωσε αυτές τις βασικές παραμέτρους λιπιδίων κατά παρόμοιο μέγεθος με άλλους αναστολείς PCSK9, παρέχοντας περαιτέρω ενδείξεις για βαθιά οφέλη από τη θεραπεία παρά τη λιγότερο συχνή δόση», κατέληξε ο Δρ. Du.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Προηγούμενο άρθρο

Υπουργείο Υγείας: Πώς θα λειτουργούν οι 17 ειδικές μονάδες για τα εγκεφαλικά επεισόδια – Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Επόμενο άρθρο

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Θεραπεία με βλαστοκύτταρα «φρενάρει» την πιο συχνή μορφή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar