“Demy”: H ψηφιακή βοηθός για άτομα με προβλήματα όρασης

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ο Δημήτρης Θαρενός ανέπτυξε μια ψηφιακή βοηθό για smartphones, τη Demy Assistant, που όπως εξηγεί ο ίδιος “επιτρέπει τον χειρισμό των Android συσκευών με τη φωνή. Δηλαδή με αυτό το εργαλείο οι χρήστες ζητάνε φωνητικά από την Demy να εκτελέσει διάφορες ενέργειες χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνολογικές γνώσεις.

Ο Δημήτρης δεν είναι επαγγελματίας προγραμματιστής, ο προγραμματισμός είναι απλά ένα από τα χόμπι του και απλά θέλησε να προσφέρει στο κομμάτι της ψηφιακής προσβασιμότητας. Έχει μεταφράσει διάφορες εφαρμογές στην Ελληνική γλώσσα κατάλληλες για ΑμεΑ όπως: το lazarillo, το dotwalker και το Sullivan+, αλλά ένιωσε την έλλειψη μιας ψηφιακής βοηθού που να λειτουργεί με φωνητικές εντολές στην ελληνική γλώσσα και να προσφέρει καινοτόμες λειτουργίες κατάλληλες για ΑμεΑ.

Έτσι ξεκίνησε να δουλεύει αδιάκοπα από το 2019 για να φέρει σήμερα στο κοινό αυτό το πολύτιμο εργαλείο.

Χωρίς τις αναγκαίες τεχνολογικές γνώσεις, με πολύ διάβασμα και πολλές ώρες πέτυχε να δημιουργήσει εκ του μηδενός μια απλή στην σύλληψη εφαρμογή, που “λύνει” τα χέρια, κάθε χρήστη.

Πρόκειται για Android συσκευές, που λειτουργούν με εντολή φωνής χωρίς να είναι ανοικτές ή να απαιτείται πληκτρολόγηση στην οθόνη. Με τις φωνητικές εντολές ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί στις βοηθητικές ενότητες με φωνητικές εντολές, ή χειροκίνητα, να πραγματοποιήσει τηλεφωνική κλήση, να στείλει ή να ακούσει σταλθέν γραπτό μήνυμα, να μάθει για τις αναπάντητες κλήσεις, να επεξεργαστεί τις επαφές του κ.ά..

Σύμφωνα με τον κ. Θαρένο η συσκευή δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα με προβλήματα, αλλά σε κάθε χρήστη κινητού. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από οδηγούς οχημάτων ή γιατί όχι από μια νοικοκυρά την ώρα που μαγειρεύει. «Στο μέλλον δεν θα πληκτρολογούμε αλλά θα συνομιλούμε με τα κινητά μας».

Επιπλέον, η “Demy” δίνει οδηγίες πλοήγησης για όλους τους χρήστες της εφαρμογής, ανεξαρτήτως των δυνατοτήτων τους. Η ψηφιακή προσβασιμότητα στο “Demy assistant” υπάρχει σε δυο εκδόσεις. Μια απλή με βασικό λογισμικό που προσφέρεται δωρεάν και μια εμπλουτισμένη με όλες τις δυνατότητες χρήσεως, έναντι 10 ευρώ.

Πηγή: ertnews.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ψηφιακό Μητρώο ΑμεΑ και κάρτα Αναπηρίας

Επόμενο άρθρο

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Γαζίου βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar