Δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση ότι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης προστατεύει από Covid19

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Μια μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με το παλιό εμβόλιο κατά της φυματίωσης (BCG), το οποίο γινόταν υποχρεωτικά μέχρι το 2016 σε μαθητές της Α’ Δημοτικού, και το κατά πόσο αυτό μπορεί να προσφέρει κάποια ανοσία έναντι του Covid-19.

Το εμβόλιο αυτό, όμως, δεν γίνεται πλέον στα παιδιά και προφανώς υπάρχει λόγος γι’αυτό. Είναι σκόπιμο να το επαναφέρουμε στη ζωή μας; Όχι, λένε οι επιστήμονες σήμερα, καλώντας τους γονείς να μην σπεύσουν να το κάνουν από μόνοι τους στα παιδιά τους, καθώς ακόμα δεν υπάρχει καμία επίσημα δημοσιευμένη μελέτη που να οδηγεί σε τέτοια απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Αναστασία Κοτανίδου, η οποία μίλησε για το θέμα στον ΣΚΑΙ:

«Είναι το εμβόλιο BCG αυτό που πριν από χρόνια κάναμε όλοι για προφύλαξη από την φυματίωση. Όχι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις που λένε ότι τα άτομα που έχουν κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά της φυματίωσης ενδεχομένως, με πάρα πολλά εισαγωγικά και ερωτηματικά μπορούν να έχουν καλύτερη ανοσολογική απάντηση στον Covid19. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια επίσημη τεκμηρίωση.

Υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν αυτό το πράγμα. Εκτός από αυτό υπάρχουν και κάποια άλλα εμβόλια τα οποία αναφέρεται ότι μπορούν να προσθέτουν στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού, όλα όμως είναι στα πλαίσια υποθέσεων και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ακόμα».

Η ίδια τόνισε, ωστόσο, ότι κατά την άποψή της πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι ανεξαιρέτως φέτος, για την εποχική γρίπη, ώστε να μην υπάρξει συνδυασμός γρίπης και κορωνοϊού.

Ο δε παιδίατρος Κώστας Νταλούκας τονίζει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

«Επειδή σήμερα έπεσε στην αντίληψή μου ότι μέρος των παιδιάτρων συστήνει στους γονείς να κάνουν το εμβόλιο της φυματίωσης (BCG) στα παιδιά τους για να τα προστατεύσουν από τον κορωνοϊό, θέλω να σας πω ότι από πουθενά μέχρι σήμερα και από καμία επίσημη δημοσιευμένη μελέτη δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Από πολύ επίσημη πηγή σας αναφέρω ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση την επόμενη εβδομάδα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που θα απορρίπτει την θέση του εμβολιασμού με BCG, για covid.

Ενημερώστε όλους τους γονείς που τυχόν θα μιλήσετε μαζί τους και θα σας το πουν ότι αυτό δεν συστήνεται από πουθενά. Ούτε από την επίσημη πολιτεία αλλά ούτε και από την επιστημονική κοινότητα.

Το ίδιο πρόσωπο, όταν του έθεσα την άποψη ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πρέπει φέτος να διευρυνθεί για όλες τις ηλικιακές ομάδες, μου απάντησε ότι αυτό έχει ήδη ληφθεί υπ όψη από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και θα γίνει η σχετική πρόταση προς τον Υπουργό Υγείας. Το αν θα αποζημιώνεται για όλους μάλλον μένει να δούμε την σχετική Υπουργική απόφαση.»

Η τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα αναφορικά με το εμβόλιο BCG:

«Δύο εμβόλια, το εμβόλιο που αναφέρατε το BCG της φυματιώσεως και το εμβόλιο της ιλαράς, έχουν βρεθεί σε επιδημιολογικές μελέτες -το τονίζω είναι επιδημιολογικές μελέτες- ότι σαν να λειτουργούν προστατευτικά. Δηλαδή, χώρες που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά κάλυψης με τον εμβολιασμό για το BCG ή την ιλαρά, το MMR, φαίνεται ότι έχουν λιγότερους καταγεγραμμένους θανάτους.

Υπάρχουν τουλάχιστον 15 με 20 διαφορετικούς λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό. Δεν είναι απαραίτητο κάτι που βλέπουμε στην επιδημιολογία να έχει και βιολογική συσχέτιση. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι το BCG, το εμβόλιο της φυματίωσης, συγκεκριμένα ενεργοποιεί κάποιους μηχανισμούς εσωτερικής άμυνας, εσωτερικής ανοσίας πολύ σημαντικούς και έχουν βρεθεί σε παλαιότερες μελέτες ότι η χρήση του εμβολίου BCG προστατεύει από τους αναπνευστικούς ιούς τα μικρά παιδάκια γενικότερα, στις μελέτες που έχουν γίνει.

Και ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες μελέτες σε κάποιες χώρες του κόσμου όπου δίνεται το εμβόλιο το BCG, σαν μια προσπάθεια ενίσχυσης του ανοσολογικού συστήματος. Μάλιστα, οι κύριοι πρωταγωνιστές σε αυτή την ιστορία είναι συνάδελφοι από την Ολλανδία, τους οποίους παρακολουθούμε πολύ στενά, είναι εκλεκτοί συνάδελφοι.

Θεωρώ ότι είναι ακόμα αναπάντητο το ερώτημα, είναι επιδημιολογικά τα δεδομένα. Μπορεί όντως να υπάρχει μια βάση σε αυτό που λέει ο δημοσιογράφος και για αυτό δοκιμάζεται και συστήνεται από κάποιους επιφανείς λοιμωξιολόγους.

Δεν ξέρουμε αν η επιδημιολογική συσχέτιση είναι βιολογική και θα περιμένουμε την επιστήμη να καταλήξει σε αυτό. Μπορεί να μας πάρει μερικούς μήνες πριν να έχουν κάποια περισσότερα δεδομένα για το θέμα των εμβολίων.»

Πηγή: infokids.gr

Προηγούμενο άρθρο

Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Επόμενο άρθρο

Η Telegraph αποθεώνει ξανά την Ελλάδα: Το success story στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar