Διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ για το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους”

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους” κάθε άλλο παρά για όλους είναι σύμφωνα με διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ, η οποία υποστηρίζει ότι πολλά άτομα με αναπηρία θα μείνουν εκτός αν δεν αλλάξουν κάποια “προβληματικά σημεία”.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΑμεΑ απέστειλε επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς σχετικά με προβληματικά σημεία στην ΚΥΑ του φετινού προγράμματος “Τουρισμός για όλους”. Σε αυτή επισημαίνει ότι παρότι η αύξηση του ποσού voucher από 200 σε 400 ευρώ για τα άτομα με αναπηρία είναι στην ορθή κατεύθυνση, στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται μόνο τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όχι με 50% και άνω.

Για αυτό το λόγο η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί να μην μείνει εκτός ένας μεγάλος αριθμός ατόμων με αναπηρία και η διάταξη για τους δικαιούχους να διαμορφωθεί ως «άτομα με αναπηρία 50% και άνω», καθώς η πλειονότητα αυτών δεν έχει καμία άλλη πιθανότητα διακοπών.

Επίσης, διεκδικεί τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω να μην συμμετέχουν στην κλήρωση και να λαμβάνουν το voucher στον πρώτο κύκλο, εφόσον έχουν υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση.
Επισημαίνει ακόμα πως η διάταξη στο ίδιο άρθρο «Η επίκληση της ιδιότητας ΑμεΑ είναι δυνατή άπαξ, είτε από το αιτούμενο πρόσωπο ΑμεΑ είτε από αιτούμενο με τέκνο ΑμεΑ, που πληρούν τις οριζόμενες  από το άρθρο 2 προϋποθέσεις», αποκλείει μέλη οικογενειών από οικογένειες με πάνω από ένα μέλος με αναπηρία. Δηλαδή, εξηγεί, τους πλέον ευάλωτους. Γι΄αυτό και ζητεί προσαύξηση του ποσού σε οικογένειες με πάνω από δύο μέλη με αναπηρία που τηρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2.

Τέλος, η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει ότι στην σχετική ΚΥΑ δεν έχει συμπεριληφθεί η δυνατότητα ύπαρξης συνοδών δικαιούχων/ωφελούμενων, “κάτι που προφανώς θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα άτομα με αναπηρία να ασκήσουν το δικαίωμά τους στις διακοπές”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή κλείνει με τη γενική παρατήρηση ότι “πρέπει να χρησιμοποιηθεί η σωστή ορολογία «άτομο με αναπηρία» και όχι «πρόσωπο ΑμεΑ» τόσο στην ΚΥΑ όσο και στο πρόγραμμα.
Για την ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε περιόδους κρίσης, επιβάλλεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αλλά και για τις οικογένειές τους και η ΚΥΑ να τροποποιηθεί πριν την έναρξη του προγράμματος”.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Προηγούμενο άρθρο

Γυροειδής αλωπεκία, ακόμα μια πιθανή παρενέργεια του κορωνοϊού

Επόμενο άρθρο

ΕΚΠΑ: Γιατί φούντωσαν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μετά την πανδημία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar