Διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (17.03.2020)

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Είμαστε σε πόλεμο. Ο εχθρός είναι αόρατος αλλά όχι ανίκητος. Αν περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη: να σώσουμε ζωές.

Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία. Για αυτό επιβάλαμε, νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης. Τρεις είναι οι στόχοι: O περιορισμός της διάδοσης του ιού. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Η στήριξη οικονομίας και εργαζομένων.

Αποφασίστηκε στο Eurogroup ότι για φέτος δεν υφίσταται ο στόχος του 3,5% πλεονάσματος. Οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και τη μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό. Όπως και οι έκτακτες δαπάνες για άνεργους, οικονομικά αδύναμους και προνοιακές δομές.

Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει €2 δισ. για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου. Ενώ το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται.

Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Και κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια.

Tο ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε Κέντρο Νοσηλείας Περιστατικών Κορονοϊού. Για τον ίδιο σκοπό επιτάσσεται το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica. Συνολικά προσφέρονται στο Σύστημα Υγείας 1.900 νέες κλίνες. Εύχομαι να μην τις χρειαστούμε όλες. Αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας.

Το μεγαλύτερο όπλο κατά του κορονοϊού παραμένει η καθημερινή μας στάση. Μας το λένε οι γιατροί: «Εμείς μένουμε όρθιοι στα νοσοκομεία για εσάς. Εσείς πρέπει να μείνετε στο σπίτι για εμάς». Σκεφτείτε σαν να έχετε ήδη τον ιό και δεν πρέπει να τον μεταφέρετε σε άλλους.

Όμως κινδυνεύουν και οι νεότεροι. Γιατί αυξάνοντας τους ασθενείς πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία. Και αυτό σημαίνει ότι αν αύριο έχουν ένα ατύχημα, δεν θα υπάρχει Εντατική να σας περιθάλψει. Συνεπώς, η ανεμελιά δεν είναι ψευδο-αντίσταση ή εξυπνάδα. Είναι απλά ανευθυνότητα.

Πρώτο μας μέλημα παραμένει να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους μας και τις ευπαθείς ομάδες. Αυτή η ευθύνη βαραίνει όλους, ειδικά τους νεότερους. Προσέξτε: Κυκλοφορώντας άσκοπα κυκλοφορείτε και τον ιό. Απειλείτε, έτσι, τους γονείς και τους παππούδες σας.

Στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται. Γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί. Και θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία. Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής.

Η αντίληψή μας θέτει ως προτεραιότητα την υγεία των κοινωνιών, ανεξάρτητα απ’το κόστος που θα απαιτηθεί. Όμως η νίκη θα έρθει μόνο αν όλοι φανούμε πειθαρχημένοι στρατιώτες σε αυτό τον «πόλεμο της ζωής». Ο εχθρός είναι αόρατος και ύπουλος. Μείνετε, λοιπόν, ασφαλείς.
Μείνετε σπίτι!«

Προηγούμενο άρθρο

Αισιόδοξες ειδήσεις από όλο τον κόσμο για τον COVID-19

Επόμενο άρθρο

Επιστολή ΕΣΑμεΑ στον πρωθυπουργό για ενημέρωση και μέριμνα στα ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar