Σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης το Άσυλο Ανιάτων

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η εξυγίανση του ασύλου εξασφαλίζει τη βελτίωση της ζωής των 170 ανθρώπων που περιθάλπει. Μετά από τις οικονομικές περιπέτειες των προηγούμενων ετών λόγω και της ελληνικής κρίσης, το Άσυλο Ανιάτων βρίσκει σταδιακά το δρόμο της ανάκαμψης εξασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης για τα 170 άτομα που βρίσκονται εκεί.

Όπως σημειώθηκε στη πρόσφατη συνέντευξη τύπου, το Σωματείο ανακάμπτει οικονομικά παρόλο που δεν λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση με τα βασικά έσοδα του να προέρχονται από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του η οποία σύντομα θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης σε συνεργασία με μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Το σημαντικό έργο του Ασύλου Ανιάτων την τελευταία οκταετία, αλλά και την εξέλιξη των οικονομικών του στοιχείων, παρουσίασαν η πρόεδρος του Ασύλου, κυρία Ιωάννα Ηλιάδη και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Δρ. Δημήτρης Ντζανάτος. Η κυρία Ηλιάδη μίλησε για την αναβάθμιση της δυνατότητας του Ασύλου Ανιάτων, σε επίπεδο προσωπικού αλλά και υποδομών, να προσφέρει καλύτερη αποκατάσταση στους περιθαλπόμενους: Με τη αύξηση των φυσικοθεραπειών, τουλάχιστον 60 μέχρι πρότινος πλήρως κατάκοιτοι ασθενείς, μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν. Σήμερα στο εργάζονται εκεί 110 άτομα, ενώ απασχολούνται σε 24ωρη μόνιμη βάση 5 γιατροί.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τμήμα Αποκατάστασης και Φυσικοθεραπείας λειτουργεί πλέον με 5 φυσικοθεραπευτές και 2 φυσιάτρους έναντι μόλις 2 φυσικοθεραπευτών το 2012. To 2019 πραγματοποιήθηκαν11.900 φυσικοθεραπείες για τους περιθαλπόμενους, 100% περισσότερες σε σχέση με το 2016.

Η πρόεδρος μίλησε για τη στήριξη που παρέχουν στο άσυλο επιφανείς χρηματοδότες, απλοί πολίτες, αλλά και μέλη τοπικών συλλόγων κι οργανώσεων. Αποτέλεσμα αυτής της στήριξης ήταν, μεταξύ άλλων, η ανακαίνιση της Γιαγλοπουλείου Πτέρυγας του Ασύλου Ανιάτων και ο πλήρης εξοπλισμός της με υγειονομικό υλικό, ιματισμό και αναλώσιμα υλικά, καθώς και η αγορά ΒΑΝ με προδιαγραφές μεταφοράς ΑμεΑ, που επιτρέπει τη συμμετοχή των περιθαλπόμενων σε εξωτερικές εκδηλώσεις και εκδρομές.

Επιπλέον, η κυρία Ηλιάδη ανέφερε ότι πάνω από 250 εθελοντές προσφέρουν υπηρεσίες στο Άσυλο Ανιάτων, που αφορούν στην περίθαλψη και την κοινωνικοποίηση των ασθενών.

Ο κύριος Δημήτρης Ντζανάτος, μέλος της Διοίκησης του Ασύλου, πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ελεγκτικής εταιρίας Grant Thornton, παρουσίασε τα βασικά οικονομικά μεγέθη του Σωματείου. Εκτίμησε ότι το 2020 αναμένεται να υπάρξει ισοσκελισμός λειτουργικών εσόδων και εξόδων, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι μηδενικό και όχι ζημιογόνο. Επίσης ανέφερε ότι θα γίνει εφικτό να απαλλαγεί το Άσυλο και υπολειπόμενος υποχρεώσεις.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Άσυλο ανακάμπτει σήμερα από μία ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε λόγω της μείωσης των εσόδων του από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, με την ταυτόχρονη αύξηση των πάσης φύσεως φορολογικών του υποχρεώσεων και τη μείωση των νοσηλίων που καταβάλει ο ΕΟΠΠΥ για τους περιθαλπόμενους. Οι τρεις αυτοί παράγοντες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Άσυλο Ανιάτων δεν λαμβάνει κανενός είδους κρατική επιχορήγηση, προκάλεσαν ζήτημα οικονομικής βιωσιμότητας, το οποίο αντιμετωπίστηκε με έσοδα από πωλήσεις ακινήτων, προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις του Σωματείου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το διάστημα 2012-2018 τα λειτουργικά έσοδα συνολικά μειώθηκαν κατά 54% στα 3,3 εκατ. ευρώ καθώς τα έσοδα από ενοίκια μειώθηκαν κατά 64%, λόγω των προβλημάτων στην αγορά ακινήτων. Επίσης τα έσοδα από τον ΕΟΠΠΥ μειώθηκαν κατά 48%.
Τα έξοδα μειώθηκαν συνολικά κατά 51%, χωρίς σημαντική μείωση των ασθενών. Οι αμοιβές προσωπικού μειώθηκαν κατά 61%, χωρίς μεταβολή στο νοσηλευτικό έργο (σε κάποια σημεία βελτιώθηκε). Οι αναλώσεις τροφίμων και φαρμάκων μειώθηκαν κατά 54%, κυρίως λόγω της συμβολής διάφορων φορέων (εκκλησία, στρατός, δήμος κ.λ.π.). Η επίτευξη αυτής της μείωσης είναι άθλος, όταν διατηρείται η ίδια σχεδόν παραγωγική δυναμικότητα.

Πηγή: www.news247.gr

Προηγούμενο άρθρο

Κορωνοϊός: Η ελπίδα να αποφύγουμε την πανδημία μάλλον χάθηκε αυτή την εβδομάδα

Επόμενο άρθρο

ΕΟΔΥ: Αρνητικά τα δείγματα που έχουν ληφθεί για τον κοροναϊό από το ΑΧΕΠΑ και τον «Αττικόν»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar