Διαβήτης: Η ορμόνη που αυξάνει τον κίνδυνο για τις γυναίκες και τον μειώνει για τους άνδρες

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης φαίνεται ότι επηρεάζουν με πολύ διαφορετικό τρόπο τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών νόσων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, σε άνδρες και γυναίκες, καθώς και άλλων σοβαρών παθήσεων σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη

Τα υψηλά εκ γενετής επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικών νόσων στις γυναίκες, ενώ αντίθετα μειώνουν τον σχετικό κίνδυνο στους άνδρες. Από την άλλη, η υψηλή τεστοστερόνη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και της μήτρας στις γυναίκες, καθώς και προστάτη στους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Έξετερ, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Δρ. Τζον Πέρι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Nature Medicine, αξιολόγησαν στοιχεία από διάφορες μελέτες ανάλυσης του γονιδιώματος, συσχετίζοντας την παρουσία στο ανθρώπινο DNA γονιδίων που αυξάνουν την τεστοστερόνη, με την ύπαρξη διαφόρων ασθενειών.

Αποτέλεσμα εικόνας για celos en la pareja

Κατέληξαν έτσι στη διαπίστωση ότι στις γυναίκες τα αυξημένα λόγω γενετικών παραγόντων επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 37% και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών κατά 51%. Αντίθετα, στους άνδρες μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%.

«Τα ευρήματα μας ότι τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης λόγω γενετικών αιτιών αυξάνουν τον κίνδυνο για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες, είναι σημαντικά για την κατανόηση του ρόλου αυτής της ορμόνης ως αιτίας αυτής της συχνής διαταραχής και όχι ως συνέπειας της. Επίσης στους άνδρες χρησιμοποιούνται ευρέως οι θεραπείες μείωσης της τεστοστερόνης στον καρκίνο του προστάτη, αλλά έως τώρα ήταν ασαφές κατά πόσο όντως τα χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης προστατεύουν από την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη, κάτι που βρήκαμε», δήλωσε ο Δρ. Πέρι.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Προηγούμενο άρθρο

Μωρό με σύνδρομο Down “παίζει” με τα μακαρόνια του και γίνεται viral

Επόμενο άρθρο

Θεραπεία λεμφώματος στο Παπανικολάου με Ανοσοθεραπεία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar