Ελλάδα: Πρωτοποριακή επέμβαση τοποθέτησης πνευμονικής βαλβίδας σε 12χρονη καρδιοπαθή

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε επέμβαση τοποθέτησης πνευμονικής βαλβίδας σε 12χρονη καρδιοπαθή από την σφαγίτιδα φλέβα.

Η τεχνική της μη χειρουργικής αντικατάστασης (διακαθετηριακή) της πνευμονικής βαλβίδας με θεραπευτικό καθετηριασμό καρδιάς έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως η θεραπεία επιλογής σε ασθενείς με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια στους οποίους κατά την διόρθωση της πάθησης με επέμβαση ανοιχτής καρδιάς γίνεται τοποθέτηση ενός βαλβιδοφόρου αορτικού μοσχεύματος μεταξύ δεξιάς κοιλίας και πνευμονικής αρτηρίας.

Τα μοσχεύματα αυτά με την πάροδο του χρόνου (συνήθως 10-15 χρόνια) παρουσιάζουν δυσλειτουργία με αποτέλεσμα την κακή λειτουργία της δεξιάς κοιλίας και καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς (νέοι στην ηλικία) στη διάρκεια της ζωή τους, να υποβάλλονται σε πολλαπλές υψηλού κινδύνου χειρουργικές επεμβάσεις για την αντικατάσταση του μοσχεύματος.

Με την διακαθετηριακή τεχνική, αποφεύγεται η διενέργεια μια νέας εγχείρησης ανοικτής καρδιάς και οι σοβαροί κίνδυνοι που την συνοδεύουν. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών ενώ υπάρχει η δυνατότητα διακαθετηριακής τοποθέτησης νέας πνευμονικής βαλβίδας, αυξάνοντας τον χρόνο τουλάχιστον για 25 χρόνια μίας φυσιολογικής χωρίς επεμβάσεις ζωής.

Η 12χρονη Σοφία είχε υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς για σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” με την τεχνική Ross που μεταξύ των άλλων περιελάμβανε και την τοποθέτηση βαλβιδοφόρου αορτικού ομοιομοσχεύματος μεταξύ δεξιάς κοιλίας και πνευμονικής αρτηρίας.

Λόγω όμως προφανώς αστοχίας υλικού, το μόσχευμα παρουσίασε πρώιμη (6 μήνες μετά την χειρουργική επέμβαση) πολύ σοβαρή στένωση με αποτέλεσμα η μικρή ασθενής να εμφανίζει προοδευτικά επιδεινούμενη καρδιακή ανεπάρκεια που της προκαλούσε έντονη δύσπνοια και εύκολη κόπωση. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επέμβαση υψηλού κινδύνου ανοιχτής καρδιάς, η μικρή ασθενής υποβλήθηκε σε επιτυχή μη χειρουργική εμφύτευση πνευμονικής βαλβίδας προσαρμοσμένης σε στέντ στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο.

Για την εμφύτευση της πνευμονικής βαλβίδας μέσα στο στεγνωτικό μόσχευμα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας, η πρωτοποριακή τεχνική τοποθέτησή της μέσω της δεξιάς σφαγίτιδας φλέβας, διότι λόγω συγγενούς ανωμαλίας της κάτω κοίλης φλέβας, δεν ήταν δυνατή να γίνει μέσω της μηριαίας φλέβας μέσω της οποίας διενεργείται η επέμβαση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τεχνική αυτή είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που εφαρμόστηκε σε παρόμοιο ασθενή.

Η επέμβαση

Η επέμβαση διενεργήθηκε από την εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος και του Αιμοδυναμικού Εργαστήριου του ΙΑΣΩ Παίδων υπό τη Διεύθυνση του Δρ. Γεωργίου Τσαούση και υπό την Επιστημονική και Τεχνική καθοδήγηση του Καθηγητή Βασιλείου Θανόπουλου, κορυφαίου Έλληνα Επεμβατικού Καρδιολόγου ο οποίος διαθέτει τεράστια εμπειρία στην μη χειρουργική εμφύτευση πνευμονικής βαλβίδας.

Η επέμβαση έγινε υπό την Καρδιοχειρουργική κάλυψη του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος του ΙΑΣΩ Παίδων που διευθύνει ο παγκοσμίου φήμης Καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός. Η ασθενής εξήλθε του νοσοκομείου την επομένη της επέμβασης σε άριστη κατάσταση.

Επίσης, είναι σημαντικό ότι τα έξοδα της επέμβασης, των υλικών και της ειδικής συσκευής καλύφθηκαν από το Δήμαρχο της Θάσου κος Λευτέρη Κυριακίδη, ενώ κανείς εκ των εμπλεκομένων θεραπόντων ιατρών δεν έλαβε αμοιβή, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό την φιλανθρωπική διάσταση της Ιατρικής Επιστήμης.

Πηγή: www.infokids.gr

Προηγούμενο άρθρο

ΟΑΣΑ: Τοποθετούνται 409 ειδικές πλατφόρμες σε στάσεις για την πρόσβαση ΑμεΑ στα ΜΜΜ

Επόμενο άρθρο

Τί μπορεί να κάνει ο αριστερόχειρας που δεν μπορούν οι άλλοι

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar