Ενίσχυση του ρόλου του προσωπικού θεράποντος ιατρού

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:
Με κεντρικό στόχο όλοι οι Ελληνες πολίτες να έχουν έναν προσωπικό γιατρό ο οποίος θα παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας τους και θα τους συμβουλεύει, το υπουργείο Υγείας είναι στην τελική φάση επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου παρουσιάστηκαν χθες από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου και αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διοικητική διασύνδεση των υφιστάμενων δομών της ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ), την ενίσχυση του ρόλου του προσωπικού θεράποντος ιατρού που θα λειτουργεί ως ανάχωμα για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, και την αντικατάσταση του υφιστάμενου μοντέλου συμβάσεων των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αμείβονται κατ΄ άτομο και όχι κατ΄ επίσκεψη, όπως είναι σήμερα. Η πρόθεση του υπουργείου είναι οι δημόσιες μονάδες να ενισχύονται και από ιδιωτικές δομές, όπου υπάρχουν κενά. Οι αλλαγές στην οργάνωση της ΠΦΥ θα συνοδευθούν και από ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιριακών και ιατροτεχνολογικών υποδομών των δημόσιων μονάδων. Ηδη, σύμφωνα με όσα ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, έχουν διασφαλισθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης περισσότερα από 220 εκατ. ευρώ γι’ αυτόν τον σκοπό.

Αντίστοιχες προσπάθειες για οργάνωση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον οικογενειακό ιατρό σε πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν γίνει και στο παρελθόν, χωρίς αποτελέσματα. Η πιο πρόσφατη στις αρχές του 2019, όταν κλήθηκαν οι πολίτες να επιλέξουν οικογενειακό ιατρό. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν λιγότεροι από δύο στους δέκα πολίτες, μόλις 820 παθολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ δέχθηκαν να αναλάβουν καθήκοντα οικογενειακού ιατρού και ουδέποτε εφαρμόσθηκε η αποζημίωσή τους κατά κεφαλήν, όπως προβλεπόταν.

Παρουσιάστηκαν χθες οι βασικοί άξονες του ν/σ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Για αθέτηση της δέσμευσης για ευρεία διαβούλευση πριν από οποιαδήποτε μεταρρύθμιση κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ. Oπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, η παρούσα ηγεσία του υπ. Υγείας είχε διαβεβαιώσει την Ενωση σε επίσημη συνάντηση στις αρχές Δεκεμβρίου ότι πριν από οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θα υπήρχε ευρεία διαβούλευση για τη διαμόρφωση προτάσεων για την αναδιάρθρωση της ΠΦΥ. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ενωση, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και πλέον η κατάσταση παρουσιάζεται μέσω ΜΜΕ να βρίσκεται στην τελική ευθεία, με το ν/σ διαμορφωμένο.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθρο

Νευροπάθεια: 6 βιταμίνες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Επόμενο άρθρο

Ανεύρυσμα στον εγκέφαλο: Τι θα νιώσετε αν το ανεύρυσμα ΔΕΝ έχει σπάσει ακόμα – Επείγουσα κατάσταση!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar