Αυτά είναι τα 6 πιο ισχυρά φυτικά αντιοξειδωτικά

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Καθώς το οξειδωτικό στρες αναδεικνύεται σε προάγγελο της φλεγμονής και εχθρό της υγείας, τα φυτικά αντιοξειδωτικά είναι ένα όπλο που θα χρειαστεί να έχουμε στη φαρέτρα μας.

Το να ζήσουμε περισσότερο είναι ένα ζητούμενο. Το να ζήσουμε όμως υγιείς για περισσότερα χρόνια είναι το μέγιστο ζητούμενο. Στην προσπάθεια της επιστήμης να κατακτήσει αυτόν τον στόχο, ο ρόλος της φλεγμονής αναδεικνύεται πρωταγωνιστικός.

Όλο και περισσότερα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η φλεγμονή σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες, αλλά και με την ίδια τη διαδικασία της γήρανσης. Φαίνεται μάλιστα ότι η κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφών που καταπολεμούν τη ρίζα της φλεγμονής, το οξειδωτικό στρες, έχει να προσφέρει πολλά στην υγεία μας.

Αν και μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, είναι βέβαιο πλέον ότι μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή, πλούσια σε χρώματα και μπαχαρικά, λειτουργεί αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό. Σε τι βαθμό δεν είναι ακόμη γνωστό.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν μελετηθεί και κάποια βότανα και μπαχαρικά τα οποία φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση. Όλα αυτά βέβαια δεν αρκούν από μόνα τους. Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, με άσκηση, καλό ύπνο και διαχείριση του στρες.

Τα παρακάτω βότανα και μπαχαρικά είναι σίγουρα ωφέλιμα, χρειάζεται όμως προσοχή στη χρήση τους, ειδικά με τη μορφή συμπληρωμάτων, και ενημέρωση του γιατρού σας, διότι μπορεί να γίνουν ακόμη και τοξικά σε συνδυασμό με ορισμένα φάρμακα.

1. Τζίντζερ

Είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιφλεγμονώδη βότανα με αντιοξειδωτική δράση, ενώ οι μελέτες συνεχίζονται αναφορικά με την αντικαρκινική του ισχύ και την ενίσχυση του μικροβιώματος. Αν αποδειχτεί κάτι τέτοιο, τότε θα ξέρουμε ότι το τζίντζερ μπορεί να ωφελήσει εκτός από το έντερο και το ανοσοποιητικό, αλλά και τη διάθεσή μας, αφού το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται ότι έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία των παραπάνω.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Φυτικά αντιοξειδωτικά

Unsplash Jusfilm

Για να δείτε κάποιο όφελος από το τζίντζερ, εντάξτε το στη διατροφή σας 3-4 φορές την εβδομάδα φρέσκο, είτε τριμμένο σε κάποιο πιάτο, είτε κομμένο σε φέτες σε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι. Ιδανική για το κρυολόγημα είναι μια κοτόσουπα με τζίντζερ, ενώ ένα smoothie με kale, ανανά και τζίντζερ συμβάλλει στη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού

2. Κουρκουμάς

Η σημαντικότερη δραστική ουσία που περιέχει ο κουρκουμάς είναι η κουρκουμίνη, η οποία έχει μελετηθεί από πλήθος ερευνών. Έτσι, ο κουρκουμάς βοηθά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, του μεταβολικού συνδρόμου, της αρθρίτιδας, του άγχους αλλά και του μυϊκού πόνου.

Μάλιστα, ο κουρκουμάς αποκαλείται και «φυσικός ανοσορρυθμιστής» ως μια ουσία που βοηθά στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος υπό έλεγχο: ενισχύοντας την ανοσία όταν τη χρειαζόμαστε και καταστέλλοντάς τη για να αποτρέψει την υπερβολική φλεγμονή που εμπλέκεται σε πολλές χρόνιες παθήσεις.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς θα μπορούσε ενδεχομένως να διαδραματίσει ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, των μεταβολικών καταστάσεων, των νευρολογικών παθήσεων και των δερματικών παθήσεων.

Όταν το χρησιμοποιείτε στη μαγειρική (δοκιμάστε τον στο κλασικό κοτόπουλο του φούρνου, αλλά και σε μια εύκολη συνταγή με γαρίδες), να τον συνοδεύετε με πιπέρι, διότι χάρη σε αυτό γίνεται ενεργός η δράση του.

Αν χρειάζεστε τον κουρκουμά για θεραπευτικούς λόγους, ίσως χρειαστείτε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, πάντα σε συνεννοήση με τον γιατρό σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να συνδυάζεται με ω-3 λιπαρά οξέα.

3. Σπιρουλίνα

Είναι ένας τύπος φυκιών που καλλιεργείται σε νερό και πωλείται σε μορφή σκόνης ή σε δισκία. Περιέχει υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, πολλές βιταμίνες (συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, του καλίου, του ψευδαργύρου, του ασβεστίου και των βιταμινών Β) και μοιάζει διατροφικά με το μητρικό γάλα.

Βεβαιωθείτε ότι η σπιρουλίνα που επιλέγετε προέρχεται από καθαρή πηγή νερού. Ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα είναι αρκετό. Δεδομένου ότι η σπιρουλίνα έχει γεύση φυκιών, ταιριάζει σε σάλτσες πέστο ή σε οποιαδήποτε αλμυρή συνταγή με χορταρικά. 

4. Καυτερό πιπέρι

Το Jalapenos, το καγιέν και άλλα είδη πιπεριών περιέχουν καψαϊκίνη, μια χημική ένωση που κάνει τα τρόφιμα πικάντικα και έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μια μελέτη του 2015 σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Κίνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερο πικάντικα τρόφιμα ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται στην καψαϊκίνη.

Φυτικά αντιοξειδωτικά

Μάλιστα, όσοι έτρωγαν πικάντικα τρόφιμα 6-7 φορές την εβδομάδα είχαν αυξημένες πιθανότητες μακροζωίας. Αλλά η κατανάλωση πικάντικων γευμάτων ακόμη και λιγότερες φορές την εβδομάδα φάνηκε να έχει κάποιο όφελος. Εμείς έχουμε να σας προτείνουμε ένα γευστικό τσίλι κον κάρνε και μια πικάντικη σπιτική μαγιονέζα που ταιριάζει με αρκετά πιάτα. 

5. Ginseng

Είναι μια ρίζα που χρησιμοποιείται εδώ πολλά χρόνια ως φάρμακο για τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων, από την κόπωση μέχρι τη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Πρόκειται για βότανο άμεσα συνδεδεμένο με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, με αρκετά οφέλη, τα οποία όμως αμφισβητούνται από τη δυτική ιατρική κοινότητα, καθώς οι μελέτες είναι ακόμη εν εξελίξει.

Χρειάζεται προσοχή στη χρήση του. Μπορείτε να το απολαύσετε σε οποιαδήποτε μορφή, σε τσάι, σε σκόνη, σε κάψουλα ή σε βάμμα, απλά φροντίστε να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας, καθώς το ginseng μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα (όπως η βαρφαρίνη και η ινσουλίνη).

6. Βατόμουρα

Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχουν τα βατόμουρα βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών, καταπολεμώντας τις επιπτώσεις της φλεγμονής που με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη μακροζωία.

Δεν θεωρούνται τόσο αποτελεσματικά όσο η κουρκουμίνη, ανήκουν όμως στην κατηγορία των πολύχρωμων φρούτων που ενισχύουν ποικιλοτρόπως την υγεία μας και ίσως πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας. 

Τα άγρια βατόμουρα, ειδικότερα, τείνουν να είναι υψηλότερα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την υγεία του εντέρου: Φάτε τα φρέσκα σε αυτή την πρωτότυπη σαλάτα ή σε αυτό το smοothie που ενισχύει τον μεταβολισμό, και πασπαλίστε τη σκόνη τους στα δημητριακά του πρωινού, το γιαούρτι ή τα σπιτικά γλυκά σας.

Πηγή: ow.gr

Προηγούμενο άρθρο

Πώς να αποφύγετε την κατάθλιψη εξαιτίας της έλλειψης σεροτονίνης

Επόμενο άρθρο

H Ψυχοθεραπεία μέσω της τέχνης θα συνταγογραφείται από γιατρούς και στη χώρα μας!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar