Έρχονται τα δύο πρωτεϊνικά εμβόλια στην Ελλάδα -Οι διαφορές Sanofi και Novavax με τα mRNA

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Άλλο ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο, εκείνο της Sanofi, έρχεται στη χώρα μας, μετά το εμβόλιο της Novavax.

Στην ενημέρωση της 1ης Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως έρχεται στην Ελλάδα το αμερικανικό εμβόλιο Novavax κατά του κορωνοϊού.

Οπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, τον Απρίλιο φτάνει στη χώρα μας το εμβόλιο της γαλλικής εταιρείας Sanofi.

Έτσι, η Ελλάδα ενισχύει τη λίστα με τα εμβόλια που έχει στη διάθεσή της και όλα μαζί μπαίνουν στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και οι πιο διστακτικοί που δεν εμβολιάζονται κατά του ιού, σκεπτόμενοι τις παρενέργειες των mRNA εμβολίων, τώρα έχουν δύο επιπλέον επιλογές για να κλείσουν το ραντεβού τους και να εμβολιαστούν.

«Αυτό είναι σημαντικό νέο για τους ανθρώπους που φοβούνται τα mRNA εμβόλια και θέλουν ένα πρωτεϊνικό. Προσπαθούμε να έχουμε κάθε θεραπευτικό μέτρο, κάθε καινούργιο σκεύασμα στην Ελλάδα», τόνισε η Μίνα Γκάγκα.

Σημειώνεται πως στις 21 Φεβρουαρίου η Ελλάδα παραλαμβάνει 168.000 εμβόλια Novavax και μέχρι τα μέσα Μαρτίου εκτιμάται ότι θα έχουν έρθει συνολικά 474.000 δόσεις.

Τι ισχύει αν οι δύο πρώτες δόσεις είναι με mRNA εμβόλιο και η τρίτη με πρωτεϊνικό

Στο μεταξύ, προκύπτει η ερώτηση για το τι ισχύει αν οι πρώτες δύο δόσεις που έχει κάνει κάποιος είναι με mRNA εμβόλιο και επιθυμεί να κάνει την αναμνηστική δόση με ένα εκ των δύο πρωτεϊνικών.

Σε αυτό απάντησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης 3 Φεβρουαρίου.

«Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στην ενημέρωση για τους εμβολιασμούς, τη Δευτέρα. Έχω διαβάσει τη βιβλιογραφία για αναμνηστική δόση με Novavax, όπου έχουν γίνει και οι πρώτες δύο με Novavax. Δεν θυμάμαι κάποια μελέτη που να είναι μετά από δύο δόσεις mRNA, αλλά σίγουρα θα υπάρχει και μπορούμε να το δούμε. Αλλά δεν βλέπω για ποιον λόγο δεν θα μπορούσε. Πάντως, ακόμα δεν έχει μπει στον αλγόριθμο των δικών μας οδηγιών. Βέβαια, δεν έχει έρθει ακόμα το εμβόλιο και, όταν έρθει, θα το συζητήσουμε σίγουρα και όταν ανοίξει η πλατφόρμα θα το τεκμηριώσουμε», εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Δείτε την απάντηση από το 32ο λεπτό: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=external&v=652310292635903

Η διαφορά των πρωτεϊνικών από τα mRNA εμβόλια

Πλέον, λοιπόν, πέρα από τα mRNA εμβόλια, θα έχουμε στη διάθεσή μας και τα πρωτεϊνικά, με τις δύο κατηγορίες εμβολίων να έχουν και μια διαφορά.

Τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA στοχεύουν στο να δώσουν εντολή στα κύτταρά μας να φτιάξουν εκείνα τον μηχανισμό προστασίας του οργανισμού, λειτουργώντας με τον εξής τρόπο: μόλις δεχθούν εντολή, τα κύτταρα παράγουν την S-πρωτεΐνη του ιού, που αποτελεί το αντιγόνο εναντίον του οποίου στη συνέχεια τα Β-κύτταρα του οργανισμού φτιάχνουν αντισώματα και ενεργοποιούν τα κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα.

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια είναι τα λεγόμενα «κλασικής λογικής», αλλά, αντί για ολόκληρο τον ιό, χρησιμοποιείται μόνον η πρωτεΐνη εναντίον της οποίας πρέπει να προκληθεί η παραγωγή αντισωμάτων, ενισχυμένη με την προσθήκη ανοσοενισχυτικού, προκειμένου να μπορεί να χορηγηθεί.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθρο

Το συγκριτικό «πλεονέκτημα» του εμβολίου της Novavax

Επόμενο άρθρο

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 10 συμπτώματα καρκίνου που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar