Φώτης Μπίμπασης: Αθλητισμός και match-games προσβάσιμα σε όλους

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Θεσμός «ACCESo, Υπεύθυνος Ισότιμης Αλυσίδας Προσβασιμότητας«, τώρα είναι η ευκαιρία. Γράφει ο Φώτης Μπίμπασης, Πρ. Αντιπρόεδρος Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Συντονιστής θεματικής ΑμεΑ Οικολόγων Πράσινων.

Ο αθλητισμός είναι για όλους -ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα ή θρησκευτικές πεποιθήσεις- και, ως εκ τούτου, η εμπειρία παρακολούθησης ενός ζωντανού αγώνα, των καλών και των πιο έντονων στιγμών που φέρνει στους φιλάθλους ανά τον κόσμο, θα πρέπει επίσης να είναι προσβάσιμη σε όλους. Δυστυχώς, δεν είναι, με συνέπεια να δημιουργούνται αυτονόητα ανισότητες.

Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σήμερα δεν έχει εύκολη πρόσβαση σε ένα ζωντανό παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων 80 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρίες που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού, με εκτιμώμενα 100 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία να ζουν εντός της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της UEFA.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 500.000 εξ αυτών είναι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου. Φίλαθλοι που έχουν το δικαίωμα να απολαύσουν το ποδόσφαιρο όπως ο καθένας, με δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης.

Αυτό που ζητάει η κοινωνία σήμερα για την προσβασιμότητα, πέρα από ευχολόγια, μνημόνια και δηλώσεις δέσμευσης, είναι τα αυτονόητα, δηλαδή η τήρηση των νόμων, ώστε να τα στάδια να αναπτύσσονται με τέτοιες προδιαγραφές που θα δίνουν τη δυνατότητα προσβασιμότητας σε ΑμεΑ ώστε να επισκέπτονται αθλητικούς χώρους και εγκαταστάσεις.

Στην Ελλάδα η προσβασιμότητα στους αθλητικούς χώρους -πιο ειδικά σε γήπεδα ποδοσφαίρου σε διοργανώσεις UEFA- αλλά και η λειτουργία παρόμοιων θεσμών είναι δυστυχώς σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Ειδικά οι υποδομές προσβασιμότητας (για κάθε μορφή αναπηρίας) δεν συνάδουν με την κοινωνική αντίληψη περί αθλητισμού για όλους και θα μπορούσαν να είναι σε επίπεδο πιο κοντά στην ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Από το 2018 έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα, νομοθετικές προσεγγίσεις για την εισαγωγή του θεσμού «ACCESo» (Ισότιμη Αλυσίδα Προσβασιμότητας) σε στάδια που διεξάγονται διοργανώσεις match-games. Ο θεσμός ACCESo (ACCesccessibility of Events and Stadia Officer) συνδέεται με την ύπαρξη ανθρώπινου δυναμικού, ειδικά εκπαιδευμένου σε θέματα προσβασιμότητας, με τις κατάλληλες πιστοποιήσεις, ώστε μέσω αυτών των εργαζομένων να παρέχονται συμβουλές και να δίνονται οι απαραίτητες κατευθύνσεις ώστε συνάνθρωποί μας με αναπηρία να μπορούν να παρακολουθούν αθλητικές διοργανώσεις.

Η φιλοδοξία αυτού του θεσμού είναι να:

1. οδηγήσει στη δημιουργία μιας δεξαμενής πιστοποιημένων “ACCESos” που θα καλύπτουν θέσεις υπευθύνων προσβασιμότητας σε κάθε αθλητική διοργάνωση στη χώρα,

2. παρέχει ένα σημείο αναφοράς ορθής πρακτικής για τους νέους αλλά και τους ήδη υπάρχοντες αθλητικούς χώρους, τις εθνικές ομοσπονδίες και τους υπεύθυνους σταδίων αθλητικών χώρων, προσφέροντας πρακτικές και ξεκάθαρες λύσεις,

3. δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Η παρουσία του κορονοϊού στέρησε από τους φιλάθλους την συμμετοχή στην παρακολούθηση των αγώνων, ωστόσο μας δίνεται μια δυνατότητα, ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, να δρομολογηθούν πιο γρήγορα οι αλλαγές στον τρόπο προσβασιμότητας στις μεγάλες διοργανώσεις.

Θέλουμε, με συνέργιες και την μέγιστη κοινωνική συμμετοχή να κερδίσουμε ως κοινωνία την ένταξη ολοένα και περισσότερων κοινωνικών ομάδων σε αθλητικά γεγονότα, δηλαδή μια πραγματική επανεκκίνηση του αθλητισμού.

Τη δυνατότητα δηλαδή ΑμεΑ να παρακολουθούν βιωματικά σε ΟΛΟΥΣ τους ζωντανούς αγώνες.

*Από τον Φώτη Μπίμπαση, Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή- πρ. Αντιπρόεδρος Β, Συντονιστής θεματικής ΑμεΑ, Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Πηγή: news247.gr

Προηγούμενο άρθρο

ΕΣΑμεΑ: Zητά στήριξη των νοικοκυριών των ΑμεΑ από το κύμα ακρίβειας

Επόμενο άρθρο

Σχολή ΑμεΑ στο Κέντρο Κοινότητας Δ.Πύλης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar